28.

Ajala showroom

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů a spoluautorů Ing. arch. Adam Jung, Ing. arch. Barbara Jung
Ateliér JUNG architekti s.r.o.
Místo realizace Husova 355/13, Brno, 602 00
Investor Ajala Chocolate
Dodavatel SHIBUI atelier & shop
Datum dokončení / kolaudace projektu Listopad 2024
Fotograf Alex shoots buildings

Brněnská čokoládovna Ajala se rozhodla pořídit si malý krámek v centru města, ve kterém může nejen prodávat své čokoládové produkty, ale zároveň pořádat čokoládové rituály, tastingy a dělat pop up akce k představení nových produktů.

Vlastní obaly Ajala čokolád jsou velmi pestrobarevné a probouzejí k otevření chuťových pohárků. Návrhem obchodu jsme se snažili tuto pestrost podpořit a doplnit. Proto je interiér zahalen do pískové barvy na stěnách, závěsech a v povrchové úpravě světlého dřeva. Prezentace tabulek čokolád, i ostatních produktů, probíhá uprostřed místnosti na různobarevných totemech, které se dají přemisťovat. Můžete si tak vyskládat prezentační display, nebo podstavu pro veliký degustační stůl nebo jednotlivé ostrůvky z totemů pro čokoládový rituál. Totemy zároveň slouží jako úložné boxy, takže i když to tak na první pohled nevypadá, čokoláda je na zdánlivě malém prostoru schovaná opravdu všude.

Rekonstrukce prostoru zahrnovala výměnu podlahy (nové dubové parkety), úpravu elektrických rozvodů a jednoduché řešení pro kontrolu vnitřního prostředí. Celkový zásah je relativně malý a hlavní zásah spočívá v návrhu atypického nábytku, který je možné libovolně používat a měnit. Nábytek je z velké části z překližky (na několika místech ohýbaná).

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?