66.

Vinařství Kolby

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Jan Veisser ,Jan Hora, Barbora Hora, Maroš Drobňák, Klára Mačková
Ateliér ORA (originální regionální architektura)
Místo realizace Česká 51, 691 26 Pouzdřany
Profese krajinný architekt: Partero, www.partero.cz projekce: Projekce 21, www.projekce21.cz realizace stavba: PS Brno, www.ps-brno.cz realizace interiér: Creatisa design, www.creatisadesign.cz projektové řízení: K4, www.k4.cz
Investor Kolby, a. s.
Dodavatel Sanita: Laufen
Židle interiér: LC-NAIKA
Židle venkovní: Todus Starling
Stojany na kola: Streetpark Sandwitch
Datum dokončení / kolaudace projektu Listopad 2023
Fotograf BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com

Areál sestával z historické budovy s rozsáhlými sklepy a novodobé přístavby z desátých let. My jsme měli za úkol přidat další vrstvu – suchý sklad lahví a winebar pro návštěvníky.
Protože celý areál nedávno prošel transformací, nebylo možné do stávajících objektů příliš zasahovat, nebo je dokonce demolovat. Přesto bylo potřeba změnit výraz staveb a aktualizovat provozní vazby, aby odpovídaly potřebám současného vinařství. Hlavní výzvou projektu proto bylo sjednocení jednotlivých objektů, míst a momentů do koherentního celku.

Dostavba suchého skladu je naším nejvýraznějším stavebním vstupem do areálu. Jde o utilitární betonovou montovanou halu. Sklad se zapouští do terénu, zanoření vynikne o to více, neboť zemina z výkopu byla deponována v místě vedle haly. Kopeček umenšuje objem haly. Beton jsme dobarvili do zemitého tónu. Předsazená porostlá fasáda stíní betonovou konstrukci, čímž přispívá k vnitřní teplotní stabilitě. K udržitelnosti provozu vinařství přispívá fotovoltaika na střechách.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?