186.

Choroš

Kategorie projektu ‐ Rodinný dům

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Bc. Adam Cigler, Ing. Martin Junek
Ateliér Chrama s.r.o.
Místo realizace Klokočná 52, 251 64 Klokočná
Profese Architektonicko-stavební řešení: optim projekt s.r.o., Stavebně-konstrukční řešení: Ing. Tomáš Novotný, Požárně-bezpečnostní řešení: Ing. Martin Bernas, Technika prostředí staveb: Ing. Jan Funda, Projekty, revize elektro Kraus s.r.o.
Investor Soukromá osoba
Dodavatel Generální zhotovitel: Doctus s.r.o., Holečkova 2171, 150 00 Praha 5-Smíchov
Okna, dveře: HOGGA s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2023
Fotograf Tomáš Slavík

Prvotní vnímání místa, zejména pak menší velikost stavebního pozemku, nás dovedlo k závěru, že je vhodné volit rozšíření stávajícího domu v co nejmenší stopě, aby nebyla plocha zahrady zmenšována a dělena další stavbou. I proto jsme přistoupili k návrhu přístavby jako veskrze do zahrady otevřeného pavilonu či altánu, který zajistí jeho uživatelům skutečně plynulé a bezprostřední propojení se zahradou.
Zároveň jsme celou přístavbu umístili na pozemek tak, aby byla pokud možno skryta pohledům z veřejných prostranství a nijak tak nenarušovala stávající celek staršího a nového domku, navrhli jsme tedy jakousi přístavbu k přístavbě. Již z tohoto slovního spojení je zřejmé, že jsme tuto řadu přístaveb nechtěli dále prodlužovat, ale spíše ji zakončit zcela výrazově jinou, přesto do celku zapadající stavbou.
Střecha přístavby svým tvarem evokuje klobouk houby. Tímto organickým pojetím se nová stavba stává jakýmsi „chorošem“, který se přirozeně spojuje s existujícím domem, podobně jako houba přirostlá ke stromu. Přístavba využívá stávajících prostorů v přízemí budovy a zásadně je mění včetně nosné konstrukce a přemisťuje vstup do budovy z jihu na sever. Snaží se co nejvíce využít oslunění z jihozápadu a buduje v tomto směru co největší plochu zahrady určenou k pobytu. Vedle přístavby vznikla ještě „severní“ zahrada, která je spíše okrasná a vytváří jakousi „klášterní“ zahradu.

Dům a především jeho hlavní obytná část je natočena směrem k jihozápadu, což představuje značné riziko přehřívání tohoto prostoru v letním období. Proto je tento prostor a s ním i navazující místnosti v přístavbě navržen na zásadách "Sokratova domu".
Aby byla zajištěna dostatečná ochrana před přehříváním vnitřního prostředí v letním období, je průčelí hlavního obytného prostoru opatřeno výrazným přesahem střechy, zejména z toho důvodu, že i jihozápadní slunce je již na své trase po obloze níže nad obzorem a stínící přesah střechy tomu tak musí odpovídat.
Výrazně přesahující střecha však při pohledu z vnitřního prostředí může značně omezit pohledy směrem vzhůru. Aby byl tento dojem omezen, má přesah střechy plynulý, organický tvar, takže při příhodných světlených podmínkách při pohledu zevnitř jako mizí v obloze.
Na střeše přístavby jsou umístěny fotovoltaické panely a ve spojení se zdrojem vytápění tak zajišťují s ohledem na zdroje velice hospodárný způsob provozu domu.
Dům rovněž hospodárně využívá dešťovou vodu a celé vodní hospodaření domu je navrženo tak, že tam, kde je to účelné, je voda z obecního vodovodu až tou poslední možností spotřeby vody.

Zastavěná plocha: 138 m²
Obestavěný prostor: 500 m³
Užitná plocha: 154 m²

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?