181.

Záchrana Starého hřbitova v Kamenickém Šenově - konverze hřbitova na "galerii pod širým nebem a meditační zahradu"

Kategorie projektu ‐ Krajinářská architektura a zahradní tvorba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Občanský spolek SONOW (koncepce) a restaurátorka Eva Míčková (restaurování)
Ateliér MgA. Eva Míčková
Místo realizace Starý hřbitov, areál kostela Narození sv. Jana Křtitele, nám. Míru, Kamenický Šenov
Profese restaurátorka, studenti restaurování + dobrovolníci, členové spolku SONOW všemožných profesí
Investor Občanský spolek SONOW
Dodavatel MgA Eva Míčková, Sládkova 262/7; 170 00 Praha 7
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2024
Fotograf Radim Vácha, Jan Katzer, Eva Míčková

Starý hřbitov je už od roku 1883 mrtvý! S ukončením pohřbívání byla postupně zplanýrována jeho plocha s drobnějšími náhrobky zdejších sklářských řemeslníků. Podél zdi však zůstala působivá kulisa náhrobků, hrobek a kaplí bohatých sklářských obchodníků a rafinérů. Absence pozůstalých po r. 1945 a nezájem způsobily, že Starý hřbitov postupně chátral, náhrobky se hroutily a sochy rozpadaly. V roce 2004 vznikl v Kamenickém Šenově spolek SONOW, který chce pomáhat s kultivováním veřejného prostoru, a zachránit, co se dá. Začali jsme vyřezáváním náletů, sekáním trávy, natíráním oplechování, ale záhy jsme začali shánět peníze na zajištění a restaurování těch náhrobků, které to „měly nahnuté“. Od té doby byl téměř každý rok restaurován nějaký náhrobek. Od roku 2012 spolupracujeme s restaurátorkou Evou Míčkovou. Ta do obnovy zapojila také své studenty restaurování z AVU. Roku 2016 nabrala obnova vyšší obrátky díky nabídce na spolupráci od Spolku přátel Kamenického Šenova z partnerského Rheinbachu (DE). S financováním nám pomáhají především Liberecký kraj a díky našim kamarádům z Německa také Česko-německý fond budoucnosti. Spolek má řadu dalších aktivit, které se Starým hřbitovem souvisí. Z Rheinbachu vzešel návrh na vyhlášení výtvarné soutěže sklářských škol v Rheinbachu a K. Šenově na informační systém, který by návštěvníkům zprostředkoval informace z monografie hřbitova od Harryho Palme. Starý hřbitov jsme také společně za pomoci sbírky opatřili dubovými lavičkami od místního výrobce s tím, že ta ústřední, kruhová, obepíná lípu – jak symbolické! Od 300 narozenin kostela v roce 2018 se při kostele koná Svatováclavské posvícení. Při té příležitosti je Starý hřbitov opatřeným plážovými lehátky („interaktivní Land Art“). Na Dušičky máme od roku 2005 Starý hřbitov otevřen, nasvícen, a jeho hojní návštěvníci si mohou posloužit z našeho bezplatného pohoštění - a pak nás dobrovolně podpořit tím, že nám „nacinkají do kasičky“. Letos jsme nominováni na cenu Památky děkují, a tato publicita přináší zvýšený zájem o návštěvu hřbitova. Po dvaceti letech práce jsme v počtu restaurovaných náhrobků za polovinou, ale dojem ze Starého hřbitova už je utěšený. Nic se nehroutí, nic se zjevně nerozpadá. Lze si „udělat kolečko“ a prohlédnout si nerušeně náhrobky a jejich prvotřídní sochařskou výzdobu např. od bratří Maxů, nebo jen prostě spočinout na lavičce dle vlastního výběru a kochat se pohledem na tu jedinečnou kulisu, s Lužickými horami v pozadí.

Starý hřbitov přiléhá ke kostelu ze severní strany. Je obehnán zdí z lomového kamene, krytou pískovcovými deskami. Restaurování náhrobků při zdi vždy provází oprava samotné zdi za nimi, z obou stran, v ucelených úsecích. Svody z kostelní střechy byly svedeny do 4 trativodů v ploše hřbitova. Na kostelní fasádu je od roku 2016 zpracován záměr a má veškerá povolení pro její restaurování. Takováto velká akce není myslitelná bez synergie s farností a Městem.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?