183.

My Mozart

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Peter Lacko, Ing. arch. Filip Tittelbach, MgA. Ing. Adam Kekula
Ateliér A.LT Architekti
Místo realizace Plzeňská 3384/21, Praha 5
Investor IP Polná s. r. o.
Dodavatel GEOSAN GROUP a.s.
Datum dokončení / kolaudace projektu Červenec 2023
Fotograf Petr Polák

Bytový dům My Mozart stojí na výrazné nárožní parcele blízko pražského Anděla. Jedná se o rušné místo na okraji blokové zástavby, u mimoúrovňové křižovatky mezi tunely městského okruhu. Okolí zde má různorodý charakter, tvoří ho nájemní domy z 19. století, zčásti přestavěné na ubytovací zařízení, sokolovna, velký hotel a moderní výškové kancelářské budovy.
Hmota domu vychází z těchto místních souvislostí, dodržuje původní uliční čáru, má dvorní křídlo, v místě štítových stěn se vztahuje k sousedům, na nároží se zvedá k výškovým budovám. Horní podlaží ustupují, na nároží je hmota plná. Vrchol věže tvoří rámy konstrukce.
Celou kompozici domu vertikálně graduje trvale umístěná umělecká instalace sochaře Prokopa Bartoníčka, nesoucí jméno Ostrve. Ta je umístěna na sdílené střešní terase a tvoří ji rastr ocelových štíhlých sloupů. Po setmění se dílo rozsvítí integrovaným osvětlením, které je napájeno vlastním solárním zdrojem. Výtvarné dílo je svého druhu domovním znamením, v noci se mění na světelnou korunu, tvořící dominantu okolí.
Fasáda je tvořena mřížkou s okenními otvory, jejíž proporce byly navrženy tak, aby dům působil pevně a velkoryse. Okna jsou doplněna venkovními hliníkovými žaluziemi. Povrch fasády je vizuálně členěn dvěma odstíny šedé broušené omítky.
V hlavním stupu tvoří dominantu autorská tapeta odkazující k pražským stopám W. A. Mozarta v nedaleké Vile Bertramka. Pochozí plochou vstupní haly je tradiční lité teraco.
Většinu podlažních ploch tvoří malometrážní garsoniéry, realizované vč. vestavěného mobiliáře, v nejvyšších patrech se nacházejí větší byty s výhledy. Střešní terasa je přímo přístupná výtahem. V přízemí je obchodní prostor, místnost domovníka a samoobslužné doručovací boxy. Rozšířený chodník před vstupem je kryt markýzou. Budova má dva suterény s technologiemi a parkingem, přístupným z ulice auto výtahem.

Nosný systém bytového domu My Mozart je železobetonový, jde o kombinaci pilířů, stěn a obvodové železobetonové zdi. Vnitřní příčky, bytové i mezi bytové jsou navržené jako sádrokartonové s využitím vysokopevnostních desek Habito. Střechy jsou ploché, navržené jako jednoplášťové s izolaci s asfaltových modifikovaných pasů. Střechy jsou technické, kryté kačírkem nebo veřejně přístupné, kde je kombinace střechy a zeleně.
Okna jsou navržena hliníková, fasáda je provedena formou kontaktního zateplovacího systému s použitím několikavrstvé omítky, která je finálně vybroušená. Veškerá okna jsou osazena hliníkovými žaluziemi.
Z hlediska technologií je stavba napojena na všechna běžná media, tedy vodu, kanalizaci, plyn, elektrickou energii a slaboproudé sítě. Dešťové vody jsou odváděny do Motolského potoka a jeho prostřednictvím přímo do Vltavy.
Vytápění domu je zajištěno plynovou kotelnou a o přípravu chladu se stará centrální jednotka se suchým chladičem na střeše objektu. Vnitřní prostředí v bytech je upravováno celoročně pomocí topených a chladících stropů.
O větrání bytů se stará centrální vzduchotechnická jednotka vybavena rekuperací.
Pro zajištění akustické pohody byla zvolena okna o vysokém akustickém útlumu, Rw = 46 dB. Aby se zamezilo přenosu vibrací od blízké projíždějící tramvaje, byla v úrovní stavební jámy provedena vibroizolace.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?