200.

Smíchov City Sever – Blok bytových domů SM 2 – Dům 09

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ladislav Lábus, Vít Krušina, Petr Cimbulka, Lukáš Grasse, František Košař, Jan Pačka, Igor Šimon
Ateliér Lábus AA – Architektonický Ateliér, s.r.o.
Místo realizace Albrightové 3385/1, 15000 Praha 5
Investor Sekyra Group, a.s.
Dodavatel Společnost SMÍCHOV CITY SEVER - STRABAG a.s., ASPIRA Construction a.s., Instalace Praha, spol. s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Červenec 2023
Fotograf Tomáš Souček, Sekyra Group

Základní prvky našeho návrhu – režný cihelný obklad a výrazná silueta opticky snižující výšku domů, vycházejí z přesvědčení, že kromě rozmanitosti prostředí je třeba posilovat také jeho integritu. Návrh tří materiálově a věžovitým tvarováním horních podlaží obdobných, a přesto odlišných bytových domů sledujeme dosažení samozřejmé a nenápadné individuality tradiční zástavby měst i vesnic, kterou se v té době projevovaly společně sdílené hodnoty, technické možnosti i rozumná míra potřeby vyjádřit vlastní identitu staveb.
Nabízíme umožnění individuality jednotlivých domů, ale v rámci zvolených regulačních principů, kterými by se zamezilo přehnané nesourodosti zástavby. Celistvost a soudržnost prostředí chceme sjednocovat materiálem nebo obdobným charakteristickým objemovým řešením domů, podporování identity a individuality domů řešíme nejen fasádami, ale i samotným hmotovým řešením.
Obecné koncepční teze našeho soutěžního návrhu na všechny tři bloky jsme uplatnili v měřítku tří navrhovaných domů, nenápadně se lišících kromě barevnosti cihel také šířkou a četnosti věžovitých elementů, přirozeným způsobem reflektujících odlišné podmínky a možnosti zástavby jednotlivých parcel. V našem případě vyžadující uplatnění všech tří základních principů navrhování schodišťových bytových domů. Jak na úzké parcele s relativně malou šířkou sekce a prostorově úsporným řešením schodiště přímo osvětleným z dvorní fasády (02), či naopak na parcele s velkou šířkou schodišťové sekce (09) nebo při rohové poloze domu (04), kde je prostor schodiště komfortnější a prosvětlován kromě fasády i střešními světlíky nad vnitřními dvoranami. Použití věžovitých prvků pomáhá zmenšovat měřítko zástavby, opticky snižovat výšku domů a tím upomínat na příjemné proporce výšky historické zástavby Smíchova.
Dům je situovaný na ulici Albrightové, hlavní pěší zóně řešeného území. Důležitým prvkem návrhu je omezení monotónního působení 30 m dlouhé fasády bytového domu. Pomocí formování proporcí fasády jejím členěním, uplatňováním drobnějšího měřítka, používáním vertikálních proporcí otvorů, tvarováním siluety domu, a vkládáním nik do jeho hmoty. Podélná proporce uliční fasády je opticky rozčleněna na dvě vertikálně formované části, které spolu s ustupujícími terasami pomáhají měnit proporci i výraz fasády. Obdobného efektu je dosaženo u dvorní fasády, pomocí drobnějším členění základní hmoty domu a vertikalizací použitých elementů.

Dům má šest nadzemních podlaží, poslední podlaží je směrem do ulice částečně ustoupené. Na střeše jsou umístěny dva střešní altány s terasami, které přísluší ke dvěma větším bytům 4+KK v šestém podlaží.
Nosná konstrukce je monolitická železobetonová. Jedná se o kombinaci obvodových stěn a sloupového systému v suterénních podlažích a v přízemí. Ve druhém až sedmém nadzemním podlaží navazuje stěnový systém. Nadzemní podlaží jsou od spodní stavby oddělené pomocí vibračních pružin. Výtahová šachta a schodišťová ramena jsou akusticky oddělené od ostatních konstrukcí domu. Lodžie a balkony bytů jsou řešeny formou ISO nosníků. Příčky a částečně i dělící konstrukce jsou navrženy především z vápenopískového zdiva.
Obvodové stěny jsou kontaktně zatepleny. Uliční fasáda je obložena režnými cihelnými pásky v kombinaci s šedou stěrkovou omítkou v nikách horních podlaží. Ze strany vnitrobloku je červenohnědá omítka v kombinaci se šedou stěrkovou omítkou v zapuštěných nikách fasády. Okna bytových podlaží jsou dřevěná. V parteru budou použity hliníkové dveře, okna a výkladce.
Návrhu domu 09 není omezován složitě dosahovanými požadovanými parametry proslunění ani akustickou zátěží, jak je tomu u domů v Nádražní ulici, což umožnilo přizpůsobit skladbu kategorií bytů požadavkům zadání. Navyšovat počty menších bytů a zároveň v horních podlažích umožnit umístění bytů vyššího standardu s výhledy na město. Dva byty v posledním podlaží mají navíc střešní altány a z nich přístupné zahrady.
Komerční prostory lze dělit na tři provozy, jelikož jsou přístupné dvěma otvory u štítů a jedním v centrální části parteru, kde je i vstup do domu. Dvě z nich směrem severním umožňují v případě potřeby sloučení do jedné. Ve druhém až sedmém nadzemním podlaží je situováno celkem třicet jedna bytů velikosti 2+KK až 4+KK. Všechny byty mají lodžii, terasu nebo balkón. V typickém podlaží je sedm bytů, v pátém podlaží šest bytů a v šestém podlaží čtyři větší byty vyššího standardu. Ve třech suterénech je zajištěno parkování a sklepní kóje pro byty. Technické zázemí je v suterénních podlažích umístěné v návaznosti na schodiště s výtahem.
Návrh vychází z přesvědčení o významu přímo osvětlených prostorově velkorysejších společných prostorách domu, při dané šířce schodišťové sekce neuplatňující anonymní vnitřní chodby. Vnitřní společné prostory domu jsou umocněny prostorem dvorany, osvětlené světlíkem ze shora a z boku přes schodiště, která je rozdělena na dvě části spojené „lávkou“.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu BREEAM

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?