173.

Rezidence Gočárova

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Rudolf Grimm, Martina Grimmová
Ateliér GRIMM Architekti s.r.o.
Místo realizace Hradec Králové
Profese spolupráce: ing. arch. Alexandra Krejčí, Ing. Jan Špaček
Investor 100 Towers Holding a.s.
Dodavatel CAPEXUS s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Srpen 2023
Fotograf Kamil Saliba, Petr Šmídek

Bydlení pro studenty v centru Hradce Králové
Dům se nachází na křižovatce vnitřního městského okruhu a významné městské třídy ulice Gočárova. Rezidence Gočárova je první realizovanou etapou záměru na výstavbu dvou budov pro studentské ubytování. Druhá z budov Rezidence Letců by měla vzniknout na protější straně v sousedství vily Anička a doplní nárožní proluku ulice Letců. Celý prostor je rozhraním dvou urbanistických struktur. Potkává a kříží se zde zástavba před prvorepublikových vil lemujících ulici Střelecká s blokovou zástavbou dnešní Gočárovy třídy. Kontakt výškové blokové zástavby s původní drobnější strukturou vil a rodinných domů je typickým prvkem a jednou z charakteristik města Hradce Králové.
Urbanistická koncepce záměru sleduje vývoj myšlenky na vytvoření silné radiály spojující Pražské Předměstí s centrem města. Ta vychází z regulačních plánů Oldřicha Lisky a Václava Rejchla na které navazuje Josef Gočár. Budova Rezidence Gočárova zakončuje uliční frontu domů a dokončuje tím po téměř 100 letech jižní část Gočárovy radiály.
Základní architektonické řešení vychází z kontextu okolí a navazuje na tradiční formy slavného meziválečného a raně poválečného období. Vnější barevné řešení domu je v odstínech bílé barvy. Omítka je ručně horizontálně česaná. Základní obdélníkový formát oken vychází z poměrů a řešení oken okolních budov. Menší čtvercová okna jsou pro zachování rytmu a proporce doplněna plastickými vlysy. Jižní fasáda je doplněna posuvnými okenicemi. Do bílé a strohé fasády se proskleným vstupem decentně propisuje růžové schodiště.
Parter budovy je součástí každodenního života rušné ulice. Přídlažba z žulových kostek usazuje budovu do asfaltového chodníku. Veřejný prostor do Střelecké ulice z česaného betonu je doplněn stojany pro kola, dřevěnou lavicí a katalpou.
Společné centrum domu tvoří atrium, procházející budovou na výšku 5 obytných pater prosvětlené střešním světlíkem. Ústředním motivem atria je velkoplošná malba s tématem ulice. V posledním patře je společná střešní terasa s výhledem na město.
Stropy v budově jsou z pohledového betonu. V jejich povrchu jsou ponechány stopy zachycující proces stavby. Najdeme zde otisk bednění, stopy rzi, výztuže, napadaného listí ale i tužkou psané poznámky dělníků.
Interiéry pokojů jsou řešeny s ohledem na snadnou údržbu. Kuchyňské linky z nerezové oceli, bez skříněk, pouze s regály. Základní barevné řešení pokojů v kombinaci pohledového betonu, bílé a černé je akcentováno barevnými doplňky.

Budova není podsklepena a má 6 nadzemních podlaží. V parteru směrem do ulice je obchodní jednotka a hlavní vstup do Rezidence. Další nadzemní podlaží jsou ubytovací. Obsluha budovy je zajištěna vnitřním schodištěm s výtahem, napojeným na centrální atrium budovy.
Parkování pro osobní auta je řešeno pod převisem budovy ve dvoře. Samostatně je řešen uzavíratelný dvorek pro kola. Střecha budovy je plochá, části střech jsou využívány jako pobytové terasy.
Založení stavby je s ohledem na okolní zástavbu a geologické podmínky provedeno na pilotech. Konstrukční systém je kombinovaný, spodní část domu je železobetonový vyzdívaný skelet, poslední dvě podlaží jsou zděná. Stropní konstrukce jsou monolitické betonové, neomítané, pohledové. Nenosné části a příčky jsou zděné.
Fasádní plášť je ETICS, omítka je strukturální, horizontálně česaná. Okna jsou hliníková v barvě fasády, zasklena izolačním trojsklem.
Vytápění je řešeno jako centrální plynovými kotli. Řízení plynových kotlů je kaskádové na základě výstupní teploty a je sledován počet provozních hodin na jehož základě dochází ke střídání chodu kotlů. V závislosti na venkovní teplotě je řízen topný výkon a dle časového programu jsou řešeny noční útlumy.
Provětrání pokojů je řešeno podokenní akustickou štěrbinou s odtahem přes sociální zařízení každého bytu. Obchodní jednotka a společné prostory budovy jsou větrány nuceně pomocí instalovaných vzduchotechnických jednotek. Vzduchotechnické jednotky mají vlastní regulaci včetně ovládání z referenční místnosti.
Řízení osvětlení společných prostor je pomocí přítomnostních a pohybových čidel. Bytové jednotky mají vlastní podružný bytový rozvaděč a ovládání osvětlení v bytech je manuální. Součástí budovy je i zálohování dotčených technologií pomocí UPS.
Vodovod a kanalizace je v běžném standardu. Spotřeba vody je měřena pro každou nájemní jednotku zvlášť. Měření je dílkové pomocí radiového modulu a vysílače. Spotřeba tepla je řešena radiovými moduly na otopných tělesech.
Přístup do objektu a vstupy do jednotlivých apartmánů a pokojů jsou přes kartový systém.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?