170.

Blum

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Jiří Řezák, Pavel Fanta, David Wittassek,
Ateliér Qarta Architektura s.r.o.
Místo realizace Kolbenova 19, 190 00, Praha 9
Investor Blum, s.r.o.
Dodavatel Gemo a.s.
Datum dokončení / kolaudace projektu Květen 2023
Fotograf Boys Play Nice

Blum, přední světový výrobce nábytkového kování, je synonymem pro značku, která udává trendy ve svém oboru, kde je hledání nových cest a sofistikovanosti samozřejmostí. Absolutní technická preciznost s maximálním důrazem na detail a vysoce individuální přístup jsou typickými znaky při práci s odborníky i širokou veřejností. Kreativita, vzdělávání, osvěta, transparentnost a sdílení znalostí vyžadují vhodné pracovní prostředí.

Souhrnně řečeno, všechny tyto aspekty byly součástí zadání pro návrh nového sídla společnosti Blum pro Českou republiku.

Návrh budovy je tedy dynamickým doplněním několika aspektů společnosti Blum. Hlavní prvky dispozice, jako je školicí centrum s dílnami pro odborníky, dynamické prostory a showroom pro veřejnost, stejně jako zázemí pro týmovou spolupráci v otevřeném prostoru nebo zcela individualizovaný prostor pro klidné rozjímání, tvoří základ typologických vztahů navenek vyjádřených překvapivě malými objemy s nečekaně velkorysými vnitřními prostory. Pocit prostornosti a velkorysosti vnitřních prostor, určených pro vzdělávání veřejnosti, podporuje kontrastní začlenění lávky, která zpřístupňuje přírodní oázu podél sousedního železničního koridoru.

Industriální design sídla společnosti Blum odráží její zaměření. Odhalené prvky instalací a povrchy bez dodatečných úprav, kterým dominuje odhalený beton, poskytují ideální pozadí pro technickou preciznost prezentovaných výrobků. Sofistikovaný přístup k provozním nákladům a ekologii reflektuje volba technologií, přičemž stropní chlazení/topení v celé budově poskytuje pocit přirozenosti a jednoduchosti při každodenním používání, s důrazem na denní světlo a větrání.

Kromě funkčních aspektů se centrála společnosti Blum vyjímá jako dominanta v městské krajině. Moderní dynamické rozšíření původního komplexu bez tváře vytváří, dříve neexistující, genius loci a stává se základním kamenem budoucího rozvoje lokality. Ukazuje také, jak může být vzájemná spolupráce mezi investorem a městskou správou v otázkách architektury klíčem k založení nové kvality městské části, v tomto případě takové, která zachovává průmyslové dědictví lokality. Nárožní poloha a výrazný design z něj činí ústřední bod v anonymní čtvrti Vysočan, který podporuje zvědavost a zájem kolemjdoucích.

Pro vytápění a chlazení administrativního objektu BLUM byl zvolen společný sálavý systém aktivace betonového jádra, který je založen na instalaci plastových registrů do betonové konstrukce stropu. Systém je v režimu topení nízkoteplotní, teplotní parametry topné vody jsou v tomto případě navrženy na 39/36°C. V režimu chlazení pak registry proudí chlazená voda s teplotním spádem 16/19°C.
Volba sálavého stropního systém byla provedena pro řadu jeho výhod, mezi které především patří:
- vyšší účinnost a s tím spojená nižší potřeba tepelné energie, kdy pro zajištění požadované tepelné pohody postačuje v režimu vytápění nižší teplota prostoru o cca 1-2°C. Obdobný rozdíl platí i pro režim chlazení, kde tepelnou pohodu zajistí vyšší prostorová teplota než v systémech, v který je přímo chlazen vzduch (jednotky FCU, indukční jednotky atd.).
- klidné a stabilní prostředí bez ovlivnění přítomných nežádoucím hlukem ventilátorů nebo proudem chladného vzduchu (opět jednotky FCU, splity apod.)
- rovnoměrný topný i chladící výkon v celém rozsahu místnosti. Tato vlastnost je důležitá především v kancelářích s větším počtem přítomných osob
- beton stropu, v kterém je systém uložen, vytváří přirozený akumulátor energie. Díky tomu dokáže "oříznout" nárazové tepelné zátěže a to při menších nárocích na zdroj tepla a chladu.
- z pohledu interieru odpadá nutnost zakomponovat otopná tělesa vč. přizpůsobení rozmístění nábytku tak, aby neodcházelo ke snižování topného výkonu těles. Systém je při jakémkoliv interiérovém řešení plně funkční a zároveň "neviditelný".
Sálavý stropní systém chlazení je v některých místnostech doplněn jednotkami FCU a to tam, kde může z provozních důvodů dojít k dočasnému a nárazovému zvýšení počtu osob a tím i požadavku na okamžitou reakci chladícího systému.
Zdroj tepla je bezemisní, objekt je vybaven výměníkovou stanicí, napojenou na horkovod CZT. Zdrojem chladu je pak kompaktní vzduchem chlazený chladič kapaliny.
Systém je vybaven kompletním řídícím systémem, který zajišťuje automatickou regulaci vnitřního prostředí jednotlivých místností i zdrojů tepla a chladu.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?