168.

Hotel Perk

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Lucie Koldová
Ateliér Lucie Koldova Studio
Místo realizace Šumperk
Profese Interiérový design
Investor Ing. Ondřej Veselovský
Dodavatel Lucie Koldova Studio
Datum dokončení / kolaudace projektu Červen 2023
Fotograf Honza Zima, Martin Chum

Investor přistoupil k projektu hotelu jako k příležitosti vnést do města Šumperk novou energii. Chtěl znovu obnovit místo, kde se budou potkávat nejen místní lidé, ale také cestovatelé či obchodníci hledající profesionální služby pro rozvoj svého businessu. Svým citlivým přístupem a kladným vnímáním architektury a designu dal vzniknout unikátnímu místu, který pozvedá celý region.

Lucie Koldova Studio přišlo s řešením interiéru restaurace, lobby, hotelových pokojů a relaxační zóny na střeše budovy ve vzájemné koherenci a s respektem k původnímu architektonickému rázu budovy. Velkorysá rekonstrukce objektu vsadila na udržení původních exteriérových rysů, současný design a prostorovou vzdušnost v interiérech, kterou podtrhuje atmosférická plejáda světelných instalací vytvořených na míru. Znovu se z prostoru stal čistý funkcionalistický objekt s využitím nových technologií. Realizace trvala bezmála tři roky a představuje největší soukromou investici turistického ruchu ve městě.

Interiér restaurace byl navržen v tmavších tónech a ležérním duchu. Záměrem bylo odlišit tento přízemní prostor od celkového pojetí ostatních částí objektu a pomyslně jej tím zpřístupnit všem. Funkční interiérové prvky člení restauraci na jednotlivé zóny, tj. kavárna, středový prostor s výdejem jídla a soukromější zadní trakt. Křivka baru, jež probíhá celou restaurací, je umocněna barevným cihlovým obkladem. Vybavení jednotlivých zón se liší typem sezení, barevnost však zůstává ve všech částech tlumená a chic se dvěma akcenty v podobě velkých jídelních stolů. Materiálově vévodí kov, dřevo i lana změkčující tvrdý charakter betonu. Náladu prostoru celí tmavá antracitová betonová stěrka na podlaze. Prostor zde výrazně definují vertikální a horizontální svítidla, která vytváří svébytný ambientní charakter soudobého restauračního zařízení.

Atypický volný prostor lobby měl za cíl vytvořit galerijní dojem s nepřetržitým světelným komfortem díky velkoformátovým oknům lemujícím celé patro. V jeho zadní části se rozprostírají dva zcela oddělené konferenční sály. Sedací čalouněné prvky jsou umístěny ve svébytných kompozicích uprostřed lobby a nesou světlejší tóny pískové, tlumené růžové či nugátové barvy. V prostoru se prolínají výrazné prvky z broušeného nerezu jako například recepce, police či barové sezení. Velkorysá instalace kovových závěsných svítidel tu dominuje a prochází skrze otvor v podlaze do patra restaurace.

Barevná paleta i materiály v lobby a třiceti pěti hotelových pokojích působí v symbiotických kontrastech. Na podlaze se objevuje lomená bílá betonová stěrka. Barevná typologie ubytování – cihlová, nugátová, olivová, šedomodrá – je zase citlivě určená dle velikosti dispozice či geografickou orientací na pěti podlažích. Doménou interiérového vybavení hotelu je výrazná spolupráce s lokálními značkami jako Master & Master, Brokis, Javorina, Todus či Formdesign. V posledním patře se vedle wellness zóny rozkládají dva apartmány v nejvyšším možném standardu rozšířené o soukromou terasu s výhledy. Původní centrální schodiště v šedorůžové stěrce je tepnou hotelu a tvoří tak spolu se světelným závěsem opálových i tónovaných foukaných koulí dominantu celé budovy.

Střešní nadstavbě vévodí dřevo a intimní klima určené k odpočinku. Atmosféru saunového světa určuje povaha světelných objektů rozprostřených v jeho prostoru. Výhled z otevřené střešní terasy pak sahá až na horizont monumentálního horského reliéfu hlavního jesenického hřebene.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?