167.

GALERIE STARÁ PRELATURA

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů ING.ARCH. MIKOLÁŠ VAVŘÍN
Ateliér ARCHITEKTONICKÁ KANCELÁŘ IAV
Místo realizace klášter Želiv
čp.55, 394 44 Želiv
Profese obnova památkově chráněné historické budovy - součást Národní kulturní památky Klášter Želiv
Investor KANONIE PREMONSTRÁTŮ V ŽELIVĚ
Dodavatel START Zelený s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2024
Fotograf Tomáš Souček

Předmětem projektu byla komplexní obnova památkově chráněné historické budovy - objektu Prelatura, která je součástí NKP Klášter Želiv. Záměrem byla rehabilitace objektu, která spočívala v odstraněný nevhodných novodobých stavebních nánosů. Cílem bylo navrácení autentičnosti historickým konstrukcím. Vzhledem k tomu, že byl objekt v posledních více než 10 letech nevyužíván a předchozí nájemníci dům vybydleli, bylo nutné provést kompletní rekonstrukci objektu. Díky provedeným stavebním pracím došlo k obnově objektu, který je nově využíván co by expoziční prostor sbírek kláštera. Část objektu je využita pro prezentaci archeologie kláštera.

Objekt prelatury je barokní stavbou. Rozměry stavby jsou 31,05 m x 14,955 m. Jedná se o jednopatrový objekt, který je částečně podsklepen.
Projekt rekonstrukce respektuje stávající prostorové a konstrukční řešení a architektonickou kvalitu stávajícího objektu. Z důvodu zachovalosti interiérů v patře a pro jejich osobitou atmosféru byl zvolen přístup k rekonstrukci co možná nejjemnějším způsobem, a to metodou pouhého „oprášení“ památky a neporušení půvabné atmosféry schodišťového prostoru a patra. Výraz „oprášení“ je trochu nadnesený, ale vyjadřuje přístup pouhého úklidu stavby od všech novodobých nevhodných stavebních úprav a nánosů.
Šlo o posílení pocitového návratu do nevratných dob, kdy na tomto místě budeme moci intenzivně ucítit atmosféru bývalé fary, obecní školy i atmosféru četnické stanice a bytů správce, nadlesního, ponocného či cvičitele.
V přízemí byly stavebně zajištěny porušené klenby v západním traktu. Obnoveny byly okenní otvory do místností v západním traktu a dveřní otvor mezi sály ve východním traktu. Vybourána byla architektonicky i stavebně nevhodně situovaná příčka dělící jižní výstavní sál a obdobně nevhodně situovaná příčka v západním traktu. Vybourány byly heraklitové obklady v jižním sále, došlo k odstranění novodobých dveří z ocelovou zárubní do výstavního sálu z chodby.
V patře je umístěna trvalá expozice, z tohoto důvodu došlo k prosvětlení denním světlem. Došlo k vybourání novodobé příčky a zazděné dveřní i okenní otvory, v západní fasádě budou zvětšena okna do svého původního rozměru.
Ve schodišťové hale bude doplněna betonová dlažba namísto keramické z devadesátých let. Stávající prkenné podlahy byly zachovány. V místnostech nad porušenými klenbami budou prkenné podlahy rozebrány a po obnově kleneb byly nahrazeny novými prkennými podlahami. Chybějící fabiony byly doplněny včetně profilovaných štukových lemů, byly zazděny a omítnuty štukovou omítkou. Praskliny ve stěnách byly vyspraveny. Kvalitní dveře a okna zůstala zachována a byla v detailech opraveny/poškozené části, kliky, kování. Novodobé dveře plné v ocelových zárubních byly nahrazeny soudobými dřevěnými rámovými dveřmi s prosklenými výplněmi.
V průjezdu byla vybourána stávající betonová podlaha a byla položena nová štětová kamenná dlažba z žulových odseků.
Stávající krov byl opraven a došlo k výměně poškozených částí krovu. Krytina z pálených bobrovek byla dožitá, byla kompletně vyměněna.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy G
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?