194.

Rekonstrukce objektu Dobříš - náměstí Komenského 536

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Bohuslav Šenkýř, Ing. arch. Adéla Bartošová, Ing. arch. Andrea Marečková
Ateliér ŠENKÝŘ Architekti s.r.o.
Místo realizace náměstí Komenského 536, 26301 Dobříš, Česko
Profese Stavebně konstrukční řešení - Ing. Marek Schejbal, požárně bezpečnostní řešení - AMPeng, s.r.o., zdravotně technické instalace - Atribut Solutions s.r.o., vzduchotechnika + chlazení + vytápění - Ing. Josef Vrba, elektroinstalace - ZAPNUTO s.r.o.
Investor IMMOTEL a.s.
Švédská 635/8, Smíchov, 150 00 Praha
Dodavatel S-O-D Holding s.r.o.
Podlesní 1827, 735 41 Petřvald

Laterem Group s.r.o.
Žukovského 887/4, Ruzyně, 161 00 Praha
Datum dokončení / kolaudace projektu Srpen 2023
Fotograf Tomáš Havel

Předmětem realizace je konverze bývalé telefonní ústředny v Dobříši. Jedná se o dominantní objekt umístěný na náměstí Komenského a na nároží ulice Za Poštou. V průběhu výstavby objektu proběhla také rekonstrukce celého náměstí.

Architektonický návrh spočívá ve využití velkoprostorových sálů bývalých telefonních ústředen pro účely nových kanceláří. Bývalá telefonní ústředna má tři nadzemní podlaží a jedno podzemní. V přízemí budovy se nachází pobočka České pošty, ostatní prostory dosud zůstávaly prázdné a nevyužívané.

Hlavním dominantním prvkem návrhu fasády objektu bylo umístění nových pásových oken se strukturálním celoproskleným rohem. Tato nově navržená pásová okna směřující na náměstí Komenského prosvětlí prostory původně bez oken a podtrhnou původní industriální vzhled budovy. Návrh fasády respektuje původní architekturu z 80. let a využívá stejné prvky, především cihelný obklad v kombinaci s bílou omítkou. Došlo také ke kompletnímu zateplení obálky budovy.

V rámci realizace byl vytvořen nový vstup do pobočky pošty, jehož tvar vychází z původních skic architekta Zajíčka z 80. let. Nově navržený vstup je velmi vzdušný a jednoduchý ve srovnání s původním komplikovaným tvarem vstupního prostoru.

Z hlediska interiérových prací došlo ke kompletní výměně všech povrchů, jako jsou podlahy, omítky, podhledy a parapety. Proběhla také výměna výtahu a vzniklo zcela nové moderní jádro s prostorným hygienickým zázemím pro uživatele kanceláří. Byla provedena kompletní obnova veškerých vnitřních rozvodů a instalováno nové technické vybavení budovy, jako je vzduchotechnika s rekuperací, venkovní žaluzie a fotovoltaika na střeše objektu.

Návrh je v souladu s myšlenkou trvale udržitelného rozvoje a zároveň vrací život zpět do budovy. V současné době je budova kompletně pronajata a po několika letech, kdy zela prázdnotou, je opět plná života.

Nosná konstrukce objektu je tvořena jako kombinovaný skelet. Veškeré vodorovné konstrukce jsou železobetonové prefabrikáty v kombinaci s ocelovými sloupy a výplňovým obvodovým zdivem z tvárnic.

Prostorovou tuhost bývalých sálů telefonní ústředny zajišťují pouze obvodové stěny a diagonální výztuhy u stropu mezi průvlaky. Vzhledem k radikální realizaci pásových oken bylo nutné obvodové vyzdívky nahradit novými masivními průvlaky, sloupy a železobetonovými parapety spřaženými s původní konstrukcí. V místě rohového okna jsou průvlaky vykonzolované, a proto bylo nutné vytvořit masivní a tuhou konstrukci, která spolupůsobí s původními nosníky.

Objekt byl během realizace kompletně podstojkován, aby nedošlo ke zřícení stropních dutinových panelů, pod kterými se postupně ubourávaly obvodové vyzdívky.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?