161.

Smíchov City, Bytový dům 01

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Tomáš Prouza, spolupráce: Jan Pech
Ateliér D3A
Místo realizace Praha, Smíchov
Profese Architekt
Investor Sekyra Group
Dodavatel Strabag
Datum dokončení / kolaudace projektu Prosinec 2023
Fotograf Filip Šlapal

Blok domů Smíchov City označený SM2 je prvním blokem postaveným v rámci nové zástavby a tvoří významné nároží s vazbou na stávající Nádražní ulici. Bytový dům 01 je prvním z devíti bytových domů, které mají společná podzemní garážová podlaží a společný dvůr. V nadzemí jsou unikátními díly architektonických kanceláří. Je to řadový městský dům v historické Nádražní ulici, sousedící s vyšší kancelářskou budovou. Měřítkem je malý, ale výrazný materiálem, strukturou fasády, i puristickým výrazem.
V domě se kloubí tradice a soudobost. Vedle velkých výkladců obchodu je malé skryté loubí se vstupem do domu. Bytová podlaží mají klasickou cihelnou fasádu, ale její spáry jsou nahrubo zatřené maltou, čímž vzniká zvláštní dojem ležérnosti, podtržené perforováním zdiva, které místně zakrývá části oken. S fasádou kontrastují soudobé detaily pláště – velká okna s bezrámovým zasklením a skleněným nárožím u lodžií. Schodiště je uprostřed dispozice domu, osvětlené shora padajícím světlem. Prostor má zvláštní atmosféru danou betonovými povrchy v kombinaci s černým zábradlím. V přízemí je vysoká vstupní hala s průhledem do dvora. Dvorní fasáda naplno využívá orientace do zahrady, do které se stavba otevírá velkými balkony tvořenými ocelovou konstrukcí s betonovými podlahami, industriálně korespondující s cihelným zdivem.
Dům je koncipován jako soudobý městský dům v klasických materiálech, který umí přirozeně stárnout. Výrazem na sebe nechce upozorňovat, vybočovat – tvoří korálek v mozaice ostatních domů bloku a ulice.

Dům má dvě podzemní podlaží, obchodní přízemí, čtyři typická bytová podlaží a ustoupené patro. Podzemní parkovací patra jsou propojená a dům je koncový, což umožnilo netradiční vnitřní umístění schodiště ke štítové stěně s horním osvětlením. To uvolnilo fasádu pro lepší dispozice bytů, kde dva ze čtyř mají kuchyň u fasády. Mezi dvorem a ulicí je výškový rozdíl, takže obchodní plochy na přízemí jsou ze dvora částečně zapuštěné a 2NP je oproti terénu dostatečně zvýšené. Skelet domu je železobetonový, od podzemních podlaží oddělený antivibračním pružinovým systémem. Schody jsou betonové prefabrikované. Podesty jsou vylity samonivelační stěrkou. Obchod do ulice má díky průvlaku velkorysý výkladec.
Fasáda domu je kontaktně zateplená obložená cihelnými pásky, které doplňují plné cihly s volnými průzory před otevíravými křídly oken. Tyto části fasády vynáší atypický ocelový kotevní systém, cihly jsou provrtány a navlečeny na nerez tyče. Cihly nejsou klasicky spárovány. Malta je do spar zatřena a částečně překrývá i cihly, čímž spojuje fasádu do příjemné neexaktní struktury.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy A
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?