157.

Metropolitní blok Trnitá, Brno

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Miroslava Blechová, Pavel Dvořák, Kateřina Eirmannová, Šárka Justová, Jan Kozák, Šárka Králiková Mecnerová, Petr Mahovský, Martina Mikócziová, Filip Musálek, Jan Rolinc, Petr Pelčák, Petr Uhrín, David Vahala
Ateliér Pelčák a partner architekti s.r.o.
Místo realizace Brno
Investor Moravská stavební – INVEST, a.s.
Dodavatel Strabag a.s.
Datum dokončení / kolaudace projektu Leden 2024
Fotograf Filip Šlapal a Bořivoj Čapák

Novostavba je prvním opravdovým domovním blokem nové Jižní čtvrtě. Proto je její ambicí založit skutečné městské prostředí v strategickém rozvojovém území brněnského centra. Klade si za cíl podpořit jeho velkoměstský charakter. Pokračuje v urbanizaci lokality započaté na počátku 20. století. Dostavuje blok, jehož čelo do ulice Opuštěné bylo zbudováno v předvečer První světové války. Navazuje na oba štíty přes sto let osamoceně stojící budovy základní školy, dnes úřadů. Má multifunkční náplň, která přináší typicky městský mix využití, a hlavně vrací bydlení, a tedy stálý život, zpět do centra města. Skládá se z administrativní budovy v ulici Trnitá a šesti obytných ve zbývajících dvou křídlech v nových ulicích Fuchsově a Placzkově. Všechny mají obchodní parter. Ve vnitrobloku je pod obytnou zahradou situován parking. Svojí výškou stavby navazují na sousední objekty – bývalou školu a palác Trinity. Spolu s jeho věží vytváří protější věž na rohu ulic Trnitá a Fuchsova motiv brány města. Význam tohoto nároží spoluformujícího piazzettu před vstupem do galerie Vaňkovka zvýrazňuje také kolonáda obchodního parteru. Městotvorně důležitým prvkem je zastavění jihozápadní části bloku nad nedávno zbudovanou elektrorozvodnou. Její nahodile umístěný objekt koncový bytový dům složitým konstrukčním řešením přemosťuje a začleňuje do uliční fronty. Vzniká tak uzavřený městský blok bez proluk a slepých štítů. Tato zdánlivě samozřejmá věc byla zásadním cílem návrhu.
Administrativní budova má uliční fasádu ze světlých prostorových sklocementových prefabrikátů kombinovaných s lesklými černými panely parapetních výplní a sokl obložený výrazně strukturovaným římským travertinem, resp. černou žulou uvnitř kolonády. Výrazným motivem průčelí je plasticita, barva, vertikální traktování a svislá proporce oken. Fasády bytových domů jsou opět vertikálně členěné, avšak namísto seriální modulace kanceláří mají živý rytmus zdánlivě nepravidelně rozmístěných oken a loggií. Tato proměnlivost průčelí spolu s jejich materialitou zakládá vizuální atraktivitu prostředí, když nabízí zraku dostatek motivů pro nahlížení z větších i menších vzdáleností podobně, jako fasády historického města. Tím vzniká atmosféra tradiční ulice s nabídkou zážitků, a tedy kvalita městského prostředí.

Polyfunkční dům palác Trnitá Brno má dvě podzemní podlaží a osm až třináct nadzemních podlaží. Konstrukčně se jedná o monolitický ŽB skelet založený na pilotách a milánských stěnách. Zvláštností je konstrukčně i investičně náročné přemostění dříve realizované a nevhodně umístěné distribuční trafostanice obytnou stavbou. Tím bylo dosaženo začlenění trafostanice do uliční fronty a bylo tak zabráněno vytvoření trvale rozpadlé a nesouvislé urbánní struktury v centru Brna. V této souvislosti bylo také nutné řešit komplikované přemostění podzemního energokanálu, který se nacházel v místě stavby a jeho trasa vedla v linii stavební čáry po celé délce Placzkovy ulice. Ojedinělé je také použití sklocementových velkoformátových třírozměrných probarvených panelů na plášti výškové administrativní budovy je nejen první v moravské metropoli, ale v daném rozsahu a tvaru rovněž výjimečné v českém stavebnictví. Přitom se jedná o lokální produkci, výrobu i montáž provedla brněnská firma DAKO.
Stavba se skládá z administrativní budovy v ulici Trnitá (certifikace BREEAM s hodnoceními Excellent) a šesti obytných budov ve zbývajících dvou křídlech v jimi vymezených nových ulicích. Všechny mají obchodní parter. Svojí výškou stavby navazují na sousední objekty – bývalou školu a palác Trinity. Spolu s věží Paláce Trinity vytváří nová protější věž na rohu ulic motiv brány města. Význam tohoto nároží spoluformujícího piazzettu před vstupem do galerie Vaňkovka zvýrazňuje také kolonáda obchodního parteru.
Parkování je řešeno pod budovami v podzemních podlažích a ve vnitrobloku krytém střešní obytnou zahradou. Součástí objektu je trafostanice a předávací stanice s podružnými stanicemi, které zásobují objekty teplem z teplovodu.
Při návrhu i realizaci stavby byl kladen velký důraz na udržitelnost stavby. Prosklená plocha okenních otvorů, které jsou vybavené vnějším stíněním činní přibližně 35 % povrchu fasád, takže nedochází k nadměrnému přehřívání interiérů a je dosaženo úspory energie zejména na chlazení. Celou stavbu charakterizuje také výběr kvalitních povrchů fasád, které jsou trvalé a nenáročné na údržbu. Vegetační střechy, dvorní zahrada a stromy v ulicích ochlazují okolí stavby, dešťová voda je akumulována v retenčních nádržích a využívá se k závlahám. Použitím indukčních jednotek TROX ve čtyřtrubkovém provedení v administrativní budově je při energeticky úsporném provozu dosaženo člověku přívětivého prostředí bez obvyklého nepříjemného proudění studeného vzduchu.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu Ano

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?