159.

Villa dům Slivenec

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Eva Eisenreichová, Ing. arch. Ondřej Žák, Ing. arch. Jiří Makovec (Studio A91)
Ateliér GINGER architecture s.r.o.
Místo realizace Praha - Slivenec
Investor Mgr. Martin Doležal
Dodavatel Foukal s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2023
Fotograf Adéla Zlámalová

Dům je členěn na tři jednotky, kde dvě slouží jako nájemní a třetí jako hlavní. Ten je koncipován přes všechna podlaží tak, aby mohl naplno čerpat benefity vyplývající z umístění domu na pozemku. Jako výhledy z teras, střešní zahrada ateliéru, ale také příjemné přirozené prosvětlení všech obytných prostor. Byt je rozdělen jednotlivými podlažími do samostatných provozních celků – technického, obytného, soukromého a pracovního kombinovaného s relaxačním. V přízemí je veřejná zóna – obývací část. Výrazným prvkem je zde krb, který opticky prostor dělí na kuchyni s jídelnou a na obytnou část. V prvním patře je soukromý multifunkční prostor s klavírem. Ateliér slouží jako pracovna, hostovský pokoj a prostor pro oslavy. Dá se propojit panoramatickými okny s pobytovou zelenou terasou, která nabízí oázu klidu. Ústředním motivem pro celý byt se stalo schodiště. To jako strom prorůstá celým domem a má velmi dominantní roli. Schodiště obdobně jako celý dům směrem nahoru se hmotově odlehčuje. Začíná jako plnostěnné obložené dřevěnými nášlapy a směrem vzhůru se mění na perforovaný ohýbaný plech, který končí ve střešním proskleném ateliéru. Celou konstrukci schodiště jako kmen drží vnitřní plnostěnné zábradlí. V něm se ukrývá osvětlení schodišťového prostoru. Naproti schodišti jakožto vyvažující prvek je betonová stěna - technické jádro domu. To navazuje na všude přítomné betonové pohledové stropy, s patrnými fragmenty dřevěného bednění jakožto drobného detailu prostupující interiér. Tyto dvě hlavní složky tvoří základ materiálového pojetí celého domu. Tedy černý plech ve spojení s betonem je doplněn o šťavnaté dubové prvky s cihelným detailem. Tyto části harmonicky utváří minimalistický a funkční, a přesto útulný a jednoduše přizpůsobivý prostor pro potřeby obyvatel domu.

Stavba je rozdělena do tří nadzemních podlaží a jednoho podzemního podlaží. Hlavní nosná konstrukce je postavena z tvárnic Ytong a stropy jsou monolitické železobetonové. Fasáda je obložena v části kontaktně cihelnými pásky a ve zbytku nekontaktně deskami z materiálu cembrit. Celý objekt je zateplen minerální vatou či polystyrenem dle místa použití. Okna jsou hliníková s izolačními trojskly a vnějším stínícím systémem. Na ploché střeše nad 2NP je zelená střešní terasa, což přispívá k izolaci a zlepšuje hygienické prostředí a vzhled stavby. Na střeše střešního ateliéru jsou umístěny solární panely, které slouží k výrobě elektřiny a snižují tak potřeby energií pro provoz domu. Pro vytápění stavby slouží tepelné čerpadlo a pro dílčí části plynové kondenzační kotle, ty zajišťují teplou vodu a vytápění všech prostor. Prostory je možno i chladit klimatizačními jednotkami. Jako doplněk k vytápění, ale primárně pro příjemný pocit z plápolajícího ohně byl navržen plynový krb. Na pozemku je navržena retenční nádrž na dešťové vody a studna, které se starají o jímání vody během dešťů a dále je tato voda využívána pro závlahu na pozemku. Celkově byla stavba navržena pro dosažení energetické efektivnosti a ekologické šetrnosti, čemuž odpovídají i použité systémy a materiály.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?