148.

Restaurace Markéta

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. František Doležel, Ing. arch. Klára Doleželová, Ing. arch. Vojtěch Kolínský
Ateliér Doležel Architekti s.r.o.
Místo realizace Ke Tvrzi č.p. 19, Královice - Praha 22
Profese Ing. Zdeněk Veselý, Ing. Radan Paleta - statika
Investor Nové Královice spol. s r.o., Vyskočilova 1326/5, Michle, 14000 Praha 4
Dodavatel stavba: MKB stav s.r.o.
mkb@mkbstav.cz
interiér: eTruhlárna
Datum dokončení / kolaudace projektu Červen 2023
Fotograf Andrea Thiel Lhotáková

Zástavba hospodářského dvora v Královicích pochází v dodnes dochované podobě většinou ze ¾ 19. století. Tehdy byly postaveny budovy chlévů a stájí v jednotné architektonicko stavební koncepci odpovídající době vzniku. Chlévy patří z historického hlediska mezi hodnotné hospodářské budovy, svým provedením v Čechách ojedinělé. Rytmu členění fasád plně odpovídá interiér bývalého chléva zaklenutý obdélnými poli pruských kleneb, které byly zachovány v plném rozsahu.

Velkorysé řešení původní budovy umožnilo navrhnout a realizovat přiměřené a při tom dostatečné stavební úpravy pro nové využití, respektující charakter této budovy. Citlivá rekonstrukce zachovává architektonický výraz budovy jak v interiéru, tak na fasádách.

Prostor je rozdělen na část restaurace s kuchyní se zázemím a salonek pro zvláštní příležitosti s průhledem do nově rekonstruovaného krovu.
Součástí restaurace je prosklená vinotéka a pivní bar. Veškerý nábytek kromě židlí a křesel je navržen na míru a zhotoven jedním dodavatelem (eTruhlarna). Osvětlení je navrženo s ohledem na stávající klenby, aby nerušilo, konstrukčně nezasahovalo, ale zároveň vytvořilo specifickou atmosféru restaurace.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?