147.

#JIRIWOLKER

Kategorie projektu ‐ Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Petr Jakšík, Tereza Pavlíčková
Ateliér JAKSIK+
Místo realizace MGP
Muzeum a galerie v Prostějově
nám. T. G. Masaryka 2
796 01
Prostějov
Profese Umělá inteligence: Rudolf Rosa, Ondřej Hrách (Aignos), Vývojář: Jiří Dosoudil, Grafika: Tomáš Vrba (Aparat.), Scénář, kurátor výstavy: Filip Gregor,
Investor MGP
Muzeum a galerie v Prostějově ( ředitelka Veronika Hrbáčková )

nám. T. G. Masaryka 2
796 01
Prostějov
Dodavatel Stavba: Honza Tomšů & kolektiv Omlouvámesepardón
Jan Tomšů, Hradská 20, 76317, Lukov, Česká republika

Technická podpora: Provozní úsek MGP pod vedením Martina Pelikána
Datum dokončení / kolaudace projektu Únor 2024
Fotograf Vendula Brugrová, JAKSIK+

Ke 100. výročí úmrtí Jiřího Wolkera vznikla výstava s ambicí nejen informovat, ale i inspirovat. Propojením minulosti a současnosti se především mladá generace seznámí s osobností básníka a jeho schopností imaginace, zájmu a kritického pohledu na svět. Pomocí nástroje umělé inteligence, pera, a štětce dnešní doby, je návštěvníkům umožněno stát se Jiřím Wolkerem. Výsledky tvorby jsou na výstavě promítány v přímém dialogu s životem J. W. Otázkou bylo, kým by J.W. dnes byl, jaká témata by řešil a tím, nejen mladou generaci motivovat k zamyšlení. Přidanou hodnotou je informace získaná z generovaných výsledků, kterou se o způsobu jejich uvažování dozvíme. Návštěvníci jsou motivováni ke zvídavému přístupu při vytváření „promptů“ pro umělou inteligenci, díky čemuž se s ní seznamují. Přenesení Wolkerovi schopnosti imaginace je návštěvníkům umožněno vytvářením ilustrací Wolkerových básní, společným veršováním s jeho virtuálním zrcadlem a polemizováním nad aktuálními tématy. Aktivním zapojením návštěvníků do výstavy je tak vytvořena interaktivní instalace s neodpustitelnou možností výsledky sdílet a tím inspirovat k další tvorbě. V expozici je návštěvník vyzván k seznámení se s životem J. W. na časové ose, společně s úryvky jeho básní na pozadí vybraných historických událostí. Účastníci výstavy usednou do autorova křesla k počítači s Ai, kde mohou tvořit, veršovat, sdílet úvahy, kritická témata, ilustrace nebo s básníkem konverzovat. Na protější straně, v galerii vygenerovaných příspěvků, se stanou, kurátory i diváky své výstavy. Každý se nakonec může stát jedním ze spoluautorů knihy, která bude z vybraných příspěvků vydána. V rámci pravidelných bloků jsou k výstavě naplánovány přednášky a workshopy s tematicky inspirativními osobnostmi. Výtvarná koncepce se zakládá na neutrálním bílém prostoru, který se podobně jako nepopsaný list papíru nedá zařadit do místa ani času. Motivuje tak k vzniku nového příběhu Jiřího Wolkera. Středobodem expozice je prostorový objekt, jehož nekonkrétní tvar podněcuje k imaginaci stejně jako celá výstava. Forma je definovaná pragmatickou potřebou využití stolu, stíněním přirozeného osvětlení světlíku a kuželem světla projekce. Cílená Baumanovsky tekutá blyštivost zrcadlové látky se záměrně podbízí mladší generaci svou prvoplánovostí a zároveň spojuje funkční prvky objektu. V místě projekce (v současnosti) je vyvážená odhalením surové konstrukce objektu, čímž kontrastně uzemňuje umělost celé instalace do reality.

Pro dosažení neurčitosti prostoru byly v sále odhaleny tělesa topení s industriálním vzhledem, původně krytá nevyhovující konstrukcí. Instalace rozvodů byla na stávající podlaze skryta zdvojenou podlahou z křížem položených dřevoštěpkových desek upevněných na dřevěném rámu. Bylo tak umožněno čistého uchycení objektu a vytvoření nového vjemu měkkosti při chůzi bez obuvi. Konstrukce centrálního objektu je seskládána z žeber se zámky vyfrézovaných z 18mm březové překližky. Zbytkové plochy při výrobě překližkových žeber byly využity pro výrobu štokrlat a doplněny recyklovaným molitanovým válcem pro pohodlné pozorování projekce. Původní světelná rampa dělící prostor sálu byla deinstalována a nahrazena skrytým osvětlením ve světlíku doplňujícím přirozené osvětlení.
Komunikace s umělou inteligencí probíhá na pozadí aplikace, která využívá algoritmus umělé inteligence na platformách DALL-E a Chat GPT4, která bude v průběhu trvání výstavy aktualizována dle vývoje Open AI.
Grafické řešení řeší pracuje s centrálním umístěním objektu umožňující obcházení a prohlížení informací sdílených na stěnách. Vzhledem k velkému požadovanému množství informací byla grafikem zvolena jedna barevná textová linie doplněna méně výrazným plovoucím textem a obrazem. Propojení archaičnosti a současnosti motivovala výběr hlavní barvy výstavy.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?