141.

Japandi interiér - novostavba RD Popůvky

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Kateřina Horych, Ing. arch. Lucie Streďanská
Ateliér Atel!er architekti s.r.o.
Místo realizace Popůvky
Profese Interiérový design
Investor Katarína Kojtalová, Lukáš Spáčil
Dodavatel Dřevodílo, v.d., Stavby Šmíd, Šolc design, Granit spol. s r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2024
Fotograf Ing. arch. Jan Martinek

Zvolené materiály, jako je bíle lazurovaná dubová dýha a umělý kámen v dekoru mramoru Calacatta jsou použity a komponovány v maximálně velkoformátovém pojetí, od podlahy až po strop, aby vynikla jedinečná kresba textur. Podlahu sjednocuje napříč celým domem litý polyuretan v odstínu bílé RAL 9003, doplněný na vybraných stěnách obytného prostoru a koupelen cementovou stěrkou. Antracitová okna jsme doplnili černými konturami osvětlení a kovových prvků.
Výrazným motivem interiéru jsou lamely hned v několika formách. Slouží jednak jako protiváha hladkým plochám nábytku – zlepšují akustiku interiéru - a dále pomáhají členit jednotlivé zóny prostoru. Využity jsou ale také jako maskování prostupů vzduchotechniky v kuchyni. Na chodbě jsou pak do lamel zapuštěny sklápěcí háčky na zavěšení oblečení jako jednoduchá šatní stěna. Tvarosloví opakuje také zábradlí schodiště z kovových profilů v bílé barvě.
Důležitým motivem obytného prostoru jsou velkorysé stěnové plochy, které v sobě ukrývají další prostory nebo funkce. V hlavním obytném prostoru je za panely umístěna skrytá část kuchyně, včetně modulů s kávovarem a troubou, v chodbě potom do líce obkladu, který chrání exponované plochy ústředního koridoru, zabudováváme bezzárubňové dveře do koupelny a pracovny.

Klienti nás oslovili koncem roku 2022 v procesu koupě hrubé stavby rodinného domu z nově vznikajícího developerského souboru. Bylo to přesně za 5 minut 12, na stavbě právě osadili okna a chystali se na vnitřní rozvody. Díky tomu jsme měli šanci na poslední chvíli ovlivnit dispozice a poskytnout stavbě klientské změny, takže celá interiérová příprava, sítě, elektro, sanita a podlahy probíhala již v naší koordinaci, samozřejmě v šibeničních termínech.
S klienty jsme si ale už na první schůzce na stavbě navzájem tak sedli, že návrh vznikal opravdu rychle, a tak četné telefonáty se stavbyvedoucím byly pouze příjemným kořením všedních dní.
Už na prohlídce projevili investoři nadšení ponechat viditelný betonový strop, i když stavba původně počítala s omítkou. Shodli jsme se také na minimalistickém pojetí z kvalitních materiálů, po vzoru skandinávských interiérů. Dále už jsme měli v podstatě volnou ruku.
Výrobu nábytkové vestavby jsme svěřili našemu ověřenému dodavateli, výrobnímu družstvu Dřevodílo. Díky tomu jsme měli jistotu, že jednoduchý minimalismus, který je ovšem ve výsledku velice náročný na detail a jednotlivé stavební návaznosti, bude proveden bez kompromisů a přesně podle našeho návrhu.
Použitím větší míry přírodní dýhy, kamene a tlumené palety materiálů, jednoduchým až přísným čistým liniím, se interiér dostává na pomezí skandinávského a japonského stylu, který tak můžeme směle zařadit do kategorie japandi.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy A
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?