121.

Rekonstrukce rodinného domu na Šumavě

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Vojtěch Hybler, David Dvořák
Ateliér Archport
Místo realizace Šumava
Investor Soukromá osoba
Dodavatel Petr Gondek
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2024
Fotograf Petr Polák Studio

Objekt se nachází v malebné obci s výhledem na šumavské kopce. Asi 150 let starý dům byl v nedokončené a nevhodné rekonstrukci, která potlačila autentické prvky domu. Naším cílem bylo tyto prvky znovu objevit a vhodně je doplnit dobovými i současnými stavebními elementy. Stavba byla očištěna až na cihlu a kámen, který se stal hlavním motivem rekonstrukce. Historické vrstvy rekonstrukcí z kamene a cihel jsme zachovali. Štítové stěny v podkroví jsme omítli ručně taženou štukovou omítkou a přidali subtilní římsu z pohledového betonu.

Původní střešní plášť z eternitových šablon jsme zachovali v podobě lakovaných hliníkových šablon. Střecha je pojata jako jednotný plechový povlak, zakrývající detaily oken a komínů, což vytváří kontrast mezi kamenným piedestalem a technickou střechou. V interiéru jsme zachovali původní stěny a stropní klenby. Novodobé prvky byly odstraněny, čímž vznikly variabilní prostory s různými výškovými úrovněmi podlah a stropů, doplněné starými kamennými schody.

Ve společenské místnosti byl odstraněn původní trámový strop, čímž vznikl otevřený prostor s viditelnými konstrukčními prvky. Místo původního stropu je nyní pohledový ztužující železobetonový věnec, který odděluje přízemní část od podkrovní. Přízemní kamenné zdivo je zevnitř omítnuto jádrovou omítkou, zatímco nad věncem je omítnuto klasickým štukem. Bezrámové zasklení vyniká ve štítové stěně, s výhledem na šumavskou krajinu. Klíčovým prvkem je velkoformátové bezrámové okno, které nabízí pohled na okolní krajinu.

Dům zadal investor, který hledal útočiště před městským ruchem a přál si autentickou, ale moderní rekonstrukci s ohledem na krajinu a udržitelnost. Díky zručným řemeslníkům a neustálému dialogu mezi nimi a architekty se podařilo vytvořit konečný výsledek.

Dům byl původně postaven z kamene, který se nacházel na místních polích. Mnoho z nich bylo možné nalézt v okolí stávajícího domu pod novodobou zámkovou dlažbou. Stropní konstrukce jsou klenbové z cihel a nad obytným prostorem byl zchátralý dřevěný trámový strop. Stavba byla očištěná pouze na hodnotné stavební prvky jako kamenné zdivo, klenbové stropy a střešní konstrukce. Původní podlahové souvrství bylo odstraněno a nahrazeno novou odvětrávanou zateplenou podlahou ze železobetonové podkladní desky s hydroizolační a tepelně izolační vrstvou s podlahovým vytápěním. Aby nedocházelo k přenosu zemní vlhkosti do svislých konstrukcí, navrhli jsme aktivní provětrávání podloží z perforovaného potrubí napojené na střešní větrnou turbínu. Střešní konstrukce byla zateplená izolací z minerálních vláken o celkové tloušťce 30 cm. Klenbové stropy byly vylehčeny a zatepleny podlahovým polystyrenem. Vnější výplně byly opatřeny okny s tepelně izolačním zasklením. Vnitřní povrchy jsou většinou tvořeny speciální omítkou z kopaného písku, který dává povrchu specifické zbarvení. V místě společenského prostoru byl v úrovni původního stropu umístěn pohledový ztužující železobetonový věnec. Vnější odhalené kamenné a cihelné zdivo bylo ručně očištěno a vyspárováno cementovou maltou. Při odhalování kamenného zdiva byly nalezeny fragmenty prapůvodních okenních otvorů. Tyto byly přiznány buď jako funkční okno nebo byly ponechány jako viditelná stopa ve fasádě.
Původní eternitová střešní krytina byla odstraněna a nahrazena novou provětrávanou střechou z hliníkových kosočtvercových šablon.
Veškeré vnější pochozí povrchy byly odstraněny a nahrazeny kamennou dlažbou. Hlavní vstupní terasa je koncipována ze žulových “plzeňských desek”. Ostatní plochy jsou z vyskládány z kamenů, které byly nalezeny v okolí a korespondují s kameny v původním obvodovém zdivu domu. Další kamenné prvky se objevují v interiéru domu, v podobě schodišťových stupňů.
Objekt je opatřen teplovodním podlahovým vytápěním. Zdroj tepla je tepelné čerpadlo vzduch-voda. Společenská místnost je dále příležitostně vytápěna krbovými kamny.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?