111.

Vila Nad Lomem

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Jiří Košťál, Ing. arch. Tomáš Durdis, Ph.D., Akad. arch. Jana Chmelová
Ateliér Studio AM
Místo realizace Nad Lomem, p. č. 440,441/1, 441/2, 2923/1 k.ú. Braník
Profese Stavebně konstrukční část- PRESTAIN Ing. Martin Škoda, Zdravotně technické instalace- Ing. Mojmír Hnilica, Zařízení vzduchotechniky, rozvody tepla a chladu- VENTAC s.r.o.- Ing. Jaromír Klazar , Silnoproudá, slaboproudá elektrotechnika, elektronické komu
Investor BCZ Praha, s r.o.
Dřevčická 626/12,
108 00 Praha 10 Malešice
Dodavatel TH-SYSTEM spol. s.r.o.
Milan Hinda
Přátelství 987/11
104 00, Praha 10 - Uhříněves
Datum dokončení / kolaudace projektu Listopad 2023
Fotograf Michala Rusaňuková a Marek Červenka

Lokalita nad Branickými skálami v blízkosti Dobešky nabízí svou orientací nádherné výhledy na Pražský hrad přes Vyšehrad, a současně i na Pankráckou pláň a do celého urbanizovaného údolí Vltavy.
Navrhovaný objekt svým umístěním a natočením k ulici Nad Lomem respektuje původní stavbu RD. Dodržuje rytmus rozestupu domů a svou výškou nepřesahuje výšku hlavní římsy původního objektu, ba naopak. Díky nižší výšce umožňuje lepší výhled stávajícím objektům, něž původní objekt.
Stavba přináší do lokality novou, moderní, současnou architekturu, stojící na základech původních urbánních vazeb a vztahů a reagující na historickou okolní zástavbu.
Vila propojuje vertikální prvky jednotlivých podlaží formou ustupujících a vykonzolovaných částí, s převažujícím masivním prosklením na panorama Prahy. Z jižní strany, z ulice Nad Lomem, je dům minimalistický a jednoduchý.
Provozně má dům 5 podlaží - dvě nad terénem a tři pod terénem. Vchod je z ulice Nad Lomem a garáže jsou napojené na severní část ulice. Podlažnost domu tak překonává převýšení pozemku 12 metrů a umožňuje přístup na terén všech podlaží kromě 2.np.
Hlavní část domu je orientovaná po vzoru okolní zástavby a urbanismu na město. Dům plně komunikuje se zahradou a využívá svažitosti terénu. Všechna podlaží jsou spojena prostorovým přímým schodištěm a výtahem.
Materiálově je dům řešen kombinací ušlechtilých obkladových materiálů a čisté bílé omítky. Svým členěním, měřítkem, volbou materiálů a řešením zahrady odpovídá dům okolní zástavbě v této lukrativní části města.

Konstrukčně je objekt řešen jako železobetonový skelet tvořený monolitickými stěnami, pilíři, stropními deskami, schodišti, doplněný ocelovými sloupky, založený na monolitické železobetonové základové desce v kombinaci s pasy. Tuhost domu zajišťuje monolitické spojení stěn a stropů či výta-hová šachta. Zděné příčky jsou vůči nosné konstrukci dilatovány. Zastřešení objektu je plochou jedno-plášťovou střechou s klasickým pořadím vrstev skladby. Fasády objektu jsou řešeny systémovou omít-kou na zateplovacím kontaktním systému z EPS tl. 200 mm v kombinaci s fasádou z provětrávaného deskového obkladového materiálu či kamenného obkladu. Výplně fasádních otvorů tvoří dřevohliníková okna s tepelněizolačními trojskly. Terasy se skleněnými zábradlími, se skládanou dlažbou na terčích, markýzy ocelová opláštěné konstrukce. V objektu je od úrovně 2.pp do úrovně 3.np navržen výtah Schindler S3300. Interiéry tvoří těžké plovoucí podlahy s nášlapnou vrstvou z dřevěných masivních šablon či z velkoformátové keramické dlažby v kombinaci s keramickými, dřevěnými obklady doplněné pohledovými stěrkami či omítkami. Výplně otvorů dveře se skrytými a obložkovými zárubněmi či pro-sklené stěny. Zpevněné plochy kolem objektu budou tvořeny betonovými prvky obloženými kamennými obklady či dlažbou.
Systém vytápění je navržen jako nízkoteplotní, dvoutrubkový s nuceným oběhem topné vody pomocí oběhových čerpadel. Způsob vytápění je řešen podlahovým vytápěním. V koupelnách a umývárnách jsou instalovány el.topné žebříky. Pro větrání obytných částí jsou využity vzduchotechnické jednotky.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?