106.

Soubor bytů Smilova, Pardubice

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Tomáš Med, Lukáš Pavlík, David Chvojka
Ateliér Med Pavlík architekti s.r.o.
Místo realizace Smilova 2934 - 2937
Profese architekt
Investor Theia Property, s.r.o.
Dodavatel S T A K O společnost s ručením omezeným
Datum dokončení / kolaudace projektu Září 2023
Fotograf Tomáš Kubelka, carokraj.cz

K návrhu jsme přistoupili v širším městském kontextu. Uvědomujeme si výjimečnost centrální polohy tohoto brownfieldu v rámci města. Brownfield vznikl po nejvýznamnější pardubické tiskárně jejíž historie sahá až do roku 1897. Tiskárna byla v rámci svého oboru inovativní firmou, kdy jako první v Rakousku­Uhersku zakoupila ofsetový stroj značky Mann s ručním nakládáním a v roce 1919 byl dokonce podnik pověřen Bankovním úřadem ministerstva financí v Praze tiskem bankovek a dalších cenin včetně akcií.
V návrhu zohledňujeme mnoho okolností a přicházíme s unikátním městotvorným konceptem, kdy je celý parter projektu ochráněn před automobilovou dopravou. Parkovací místa jsou umístěna v parkovacím domě integrovaném ve stavbě. Vlastníci bytů parkují na patrech, dle umístění bytové jednotky. Do území vkládáme nové pěší vazby a doplňujeme již existující. Zabýváme se vztahem nových domů k ulici Smilova, která má svůj specifický charakter, k němuž patří i šířkový profil. Proto se rozhodujeme pro plnohodnotné doplnění téměř sto metrů dlouhé uliční fronty ve výšce říms okolních domů. Tuto uliční frontu členíme na menší objekty, které svým měřítkem odpovídají šířkám okolních domů a zároveň vytváříme velkorysý průchod na vnitřní piazzettu, která přináší do ulice Smilova zcela novou kvalitu. Piazzeta plynule navazuje na zeleň v prostoru za Machoňovou pasáží. Směrem do ulice Za Pasáží navrženými domy doplňujeme kompozici prostoru za Machoňovou pasáží a vytváříme potenciál vzniku nového veřejného prostoru s atmosférou parku.
Parter domů je navržen jako aktivní s prostory pro drobné provozovny a služby. Pro vyšší podlaží jsou navrženy komfortní městské byty s vysokým standardem materiálového a dispozičního řešení. Vysoký materiálový standard jsme sledovali také při návrhu exteriérů domů, kdy tradiční a trvanlivá řešení úprav fasád jsou doplněna o odkazy na industriální historii místa.

Soubor bytových domů tvoří polouzavřený blok městské zástavby s vazbami na stávající zástavbu lokality, doplňuje stávající severní proluku ulice Smilova a doplňuje stávající roh ulice Za Pasáží.
Bytové domy A-F jsou navrženy jako vesměs nepodsklepené objekty s 5-6 ti nadzemními podlažími.
Založení objektů je hlubinné na pilotách. Nosný sytém parteru je kombinovaný stěnový s vnitřními pilíři (plochy komerce) ze železobetonu. Nosný systém vrchní stavby je stěnový, v kombinaci zděných a monolitických železobetonových stěn. Vertikální komunikace jsou monolitické železobetonové. Stropní konstrukce jsou monolitické železobetonové. Fasáda bytových domů je navržena v kombinaci kontaktního zateplení a provětrávané fasády s fasádním obkladem.
Plochá střecha je jednoplášťová s atikami, vyspádovaná do střešních vpustí. Terasy bytových jednotek jsou opatřeny venkovní dlažbou na terčích, nebo lepenou.
Parkovací domy P1, P2 jsou monolitické železobetonové objekty, nosný systém je kombinovaný skelet se stěnovým obvodovým systémem. Založení objektů je na pilotách.
Stávající bytový dům č.p. 920 má tři nadzemní podlaží s prostorami podkroví pod mansardovou střechou, kde je v části vložen další mezilehlý strop. Objekt je plně podsklepen. Objekt BD vznikl dle archivní dokumentace po roce 1912, čemuž byly poplatné konstrukce objektu – zděný objekt (cihla plná, trámové stropy s rákosovým podhledem a násypem, dřevěný krov s pálenou krytinou). Z archivní dokumentace dále vyplývá, že dotčený BD byl dále stavebně upravován.
Stavebními úpravami budou vloženy nové prefamonolitické stropy, zděné příčky, skladby podlah, vnitřní kompletační konstrukce. Uliční fasáda nebude upravována z důvodu požadavků památkové péče.
Každá ze samostatných částí má vlastní zdroj tepla – objektovou směšovací stanici (OSS) topné vody s průtočným ohřevem teplé vody a vyrovnávací akumulační nádobou. Přípojky tepla jsou řešeny samostatně pro každý ze tří zdrojů. Objekty jsou napojeny na veřejnou technickou infrastrukturu vodovodu a kanalizace. Zásobování objektu elektrickou energií je zajištěno z trafostanice umístěné v objektu F. Objekt je napojen na do ulic Smilova a Za Pasáží. Navrhovaný záměr není dopravně průjezdný v úrovni parteru. Z ulice Smilova je navržen vjezd a výjezd pouze rezidentů bytového domu A do parkovacího domu P2 a pouze vjezd rezidentů ostatních bytových domů do parkovacího domu P1. Z ulice Za Pasáží je navržen vjezd a výjezd rezidentů a veřejnosti do parkovacího domu P1.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?