113.

Resort Český les

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Barbora Mluvková, Ing. arch. Lucie Opluštilová, Ing. arch. Adéla Frnochová
Ateliér Konceptual studio s.r.o.
Místo realizace Železná 37, 345 25 Bělá nad Radbuzou
Profese Ubytovací zařízení – hotelový resort
Investor Resort Český les s.r.o.
Šporkova 319/8, Malá Strana (Praha 1), 118 00 Praha
Dodavatel TRIBASE electric s.r.o., Rohova 98, Dolejší Předměstí, 344 01 Domažlice
PROKAT invest s.r.o., Plzeňská 1348/95, Košíře, 150 00 Praha
SK STAV s.r.o., U Habrovky 11/247, 140 00 Praha 4
Sdružení plzeňských obkladačů, s. r. o. Chebská 2, 322 02 Plzeň - Křimice
ARBYD CZ s.r.o, Chotíkov 388 330 17 Chotíkov
Vše pro interiér - APOLO s.r.o., Černokostelecká 351, Štěrboholy, 102 00 Praha
Datum dokončení / kolaudace projektu Duben 2023
Fotograf Tomáš Slavík, Foto Studio Flusser

Resort Český Les představuje rekonstrukci původního vojenského areálu v turistický cíl celé lokality. Jedná se o příklad vdechnutí nového života brownfieldu, který dříve narušoval harmonii okolní krajiny. Jeho součástí jsou dva hlavní objekty Aparthotel Železná a Boutique Apartments Železná.
Aparthotel Železná byl postaven v roce 1985 jako ubytovna pohraniční stráže. Od konce minulého století nebyl objekt využíván. Nyní vyjma ubytovacích kapacit poskytuje zázemí pro konference, sportovní aktivity a relaxaci ve wellness. Jeho součástí je restaurace Hvozd a bar Kotelna.
Aparthotelem prostupují geometrické prvky inspirované strukturou jehličí, tvarem šišky a kapkami rosy. Motiv kamene a železné rudy, kterou lze spatřit v dlažbě či kovových prvcích, připomíná historii okolní krajiny i název obce. Hlavním materiálem je však dubové dřevo s jeho přirozenou barevností a bohatou kresbou.
Interiér apartmánů je laděn v kombinaci dubu a barev mlžného lesa. Výrazným designovým prvkem jsou tapety s motivem fotografie okolí. Ty evokují výhled do přírody orámovaný výrazným čelem postele.
Součástí resortu je restaurace Hvozd – při vstupu se host nachází pod otevřeným nebem, vytvořeným prostřednictvím podsvíceného podhledu. Centru pozornosti dominují kruhová mosazná svítidla, symbolizující slunce. Zavěšené trofeje v bílé barvě dotvářejí atmosféru Českého lesa plného divoké zvěře. Stěny, zdobené geometrickými tvary z dubového dřeva, připomínají šišky či kapky rosy. Hra s různou orientací dýh přidává interiéru jemnost a spojení s přírodou.
Naopak interiér Champagne baru vychází z unikátní atmosféry bývalé kotelny a propojuje minulost se současností. Dominuje mu bar a stěnová plastika nad barem. Oba vyrobeny z článků původních kotlů, zvýrazněné černým kovovým rámem. Stěnová plastika, vážící téměř tunu, se tak stává uměleckým dílem i centrálním prvkem dodávající prostoru originalitu a fascinující atmosféru.
Budova Boutique Apartments Železná byla postavena v roce 1920 původně jako škola a po druhé světové válce sloužila k ubytování vojáků. Posledních několik let byl objekt nevyužívaný a chátral. Nyní poskytuje ubytování v 8 atypických apartmánech, z nichž 2 jsou bezbariérové.
Návrh interiéru čerpá inspiraci z okolní přírody a básní Vrchlického, který žil v nedalekých Domažlicích. Každý apartmán je inspirován jinou básní a té odpovídá ilustrace na zdi navržena pro konkrétní apartmán. Podkrovní apartmán s obnaženým původním krovem o ploše přes 100 m2 nese název “V oblacích“.

Aparthotel Železná představuje rekonstrukci původního objektu z roku 1985, který sloužil jako ubytovací zařízení pro rotu pohraniční stráže. Architektonický návrh respektoval původní konstrukci objektu. Nosný železobetonový skelet budovy byl zachován a důkladně očištěn od nenosných konstrukcí. Modul skeletu o rozměru 6x6 metrů umožnil vytvoření prostornějších dispozic, které odpovídají současným požadavkům. Fasády byly navrženy s cílem minimalizovat zásahy do nosných konstrukcí, okenní otvory byly zvětšeny tak, aby tvořily lepší harmonické splynutí s okolní přírodou. Zejména u restaurace Hvozd došlo k rozšíření oken, čímž bylo dosaženo lepšího propojení mezi interiérem a venkovní terasou.
Udržitelnost a ekologické aspekty sehrály v návrhu Aparthotelu Železná důležitou roli. Byly implementovány energeticky úsporné technologie. O přípravu teplé vody a vytápění se stará kaskáda tepelných čerpadel v kombinaci s hybridní fotovoltaickou elektrárnou a bateriovým úložištěm. Všechny prostory jsou větrány pomocí rekuperačních jednotek s vysokou účinností. Zdrojem tepla a chladu pro vzduchotechnické jednotky je tepelné čerpadlo v monoblokovém provedení. Množství vzduchu pro jednotlivé prostory je řízeno pomocí regulátorů s proměnlivým průtokem vzduchu s komunikaci s inteligentní elektroinstalací, která automaticky ovládá také řízení teploty, osvětlení a stínící techniky.
Budova se skládá ze 2 nadzemních podlaží a 1 podzemního podlaží. Hlavní vstup vede do prostorné haly s centrálním schodištěm, která umožňuje přístup do všech jednotlivých křídel objektu. Díky zachování nosného systému budovy se středovou chodbou bylo možné vytvořit 3 typy apartmánů. K dispozici je celkem 43 apartmánů, které jsou rozmístěny po celém patře a ve dvou traktech v přízemí. V návaznosti na terasu orientovanou na západ se nachází designová restaurace, zde byla původně polní jídelna. V suterénu vznikl na místě bývalé kotelny bar, na který navazuje konferenční sály. V dalším traktu se nachází prostory wellness, které zahrnují masérny a sauny s návazností na ochlazovnu a odpočívárnu. V suterénu v křídle pod restaurací jsou umístěny sklady a technické zázemí.
Boutique Apartments Železná představuje rekonstrukci objektu z roku 1920. V budově vzniklo 8 apartmánů. Budova byla zateplena, střešní izolace byla provedena nad krokvemi, původní krov tak mohl být očištěn a pohledově odhalen. Budova je vytápěna tepelnými čerpadly. 2 apartmány jsou bezbariérové a jsou přístupné přímo z terénu.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?