96.

Vila Šín

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing.arch Luka Križek, Ing. Radek Bláha
Ateliér IO Studio
Místo realizace V Sedlci 28/17, Praha 6 Sedlec, 160 00
Profese Ing.Jiří Kejmar, Bohdan Sobotka, Ing. Aleš Procházka, Ing. Ondřej Malý
Investor IO Studio, s.r.o. Opletalová 16, Praha 1, 110 00
Dodavatel NEO BUILDER, a.s. Přátelství 986/19, Uhříněves, 104 00, Praha
ToRuFa s.r.o., Ohradní 420/20, Michle (Praha 4), 140 00 Praha
Datum dokončení / kolaudace projektu Leden 2023
Fotograf Alexander Dobrovodský

Vila Šín je historickým objektem vybudovaným v druhé polovině 19 století jako letní sídlo zámožného majitele železáren. Vila je umístěna ve středu překrásné zahrady, která byla založena společně s vilou a rozlohou a pestrou vegetací připomíná spíše park. Vila těží ze své překrásně polohy umístěné na svazích Sedleckých skal umožňující panoramatické výhledy do zátočin Vltavského údolí. Časem se vila přirozeně stala dominantou této téměř zapomenuté pražské čtvrtě. Během své bohaté historie prošla rukama několika majitelů, kteří v ní zanechali svůj stavební otisk. Z původně italské vily zastřešené sedlovou střechou a dominující krytou vyhlídkovou věží se vila na konci 19 století s novým majitelem proměnila na „aristokratické“ sídlo. Přesahy střech byly zrušeny a přibyly střešní atiky, které objekt kompozičně zvýšily. Prostor ve vyhlídkové věži začal být využíván jako pracovna a nad ní byla zřízena vyhlídková terasa s charakteristickým cimbuřím, které vtisklo objektu nezaměnitelný výraz. V 50 letech 20 století byla vila upravena na ubytovací zařízení. Bohužel v této stavební periodě byly odstraněny téměř všechny původní historické fragmenty. Z vnitřního vybavení se zachovaly pouze dva původní dřevěné kazetové stropy a několik špaletových oken. Nejvýraznějším zásahem z této doby byla dostavba sociální zařízení, přistavěného z jižní strany domu. Poslední rekonstrukce proběhla v roce 2004, při které bylo bohužel odstraněno reprezentativní vstupní schodiště.
Vzhledem k atraktivní a historicky cenné povaze architektonického díla jako celku jsme neměli potřebu autorsky radikálních zásahů a cítili jsme přirozenou potřebu uctít práci původního autora vily. Drželi jsme se mota „proč vylepšovat něco, co již nyní je téměř bez chyby“. Díky tomu jsme se soustředili na podstatné stavební zásahy, které přinesou něco navíc než pouhé efektní výstřelky. Cílem bylo z vily za nevelkých finančních prostředků vytvořit nástroj, který bude sloužit svému novému účelu. Do vily bylo nutné citlivě umístit architektonický atelier, dva byty a tři výstavní prostory. K provozu bylo nutné vybudovat pěší a pojezdové komunikace včetně kapacitních parkovacích ploch.
Všechny stavební zásahy byly vedeny s podmínkou zachování autenticity místa a vytvoření jednotného funkčního a estetického celku, který bude těžit nejenom z kvality historického odkazu, ale zároveň bude prezentovat naší dlouholetou zkušenost v oboru architektury a celkovou naši posedlost pro tuto překrásnou disciplínu.

Jedná se o čtyř podlažní objekt s pátým podlažím stavebně připraveným pro vznik společného prostoru knihovny. Řešená kompletní stavební úprava zahrnovala interiérové a exteriérové zásahy, přístavbu venkovních schodišť a dlážděných povrchů. Součástí stavebních úprav byly úpravy vnitřních dispozic, povrchů a konstrukcí, zlepšení akustických a tepelně izolačních parametrů, rozvody elektroinstalace, otopného systému, zdravotechniky. Dále došlo na vybraných částí objektu k výměně okenních a dveřních výplní a na některých místech byly původní stavební otvory rozšířeny či pozičně upraveny. Na vybraných místech došlo k celkovému zateplení fasád pomocí systému ETICS a spodní stavba byla tepelně a hydroizolačně odizolována a doplněna drenáží. Dále byla citlivě zrekonstruována historický fasáda a odstraněny nepůvodní cizorodé prvky. Polozapuštěný suterén původně sloužící čistě jako technické zázemí, tvořen množstvím oddělených místností, byl z větší části probořen a vznikl jeden galerijní prostor. Z důvodu zvýšení prostoru byly původní podlahy sníženy a došlo díky tomu k celkové izolaci stěn a podlah. Rovněž došlo k zateplení spodní části stavby včetně podlah a k úpravě venkovního parteru před vstupní části objektu. Díky výraznému snížení terénu se polozapuštěný suterén proměnil na přízemní showroomu s vlastním vstupem, který těží s přímého propojení se zahradou.
Celková výměra vily a bývalého domku pro správce zahrnuje plochu 600 m2 a společně s rozlohou zahrady, která dosahuje téměř 3500 m2 vytváří areál Vily Šín univerzální výstavní prostor k činorodým možnostem využití.
Ve vile sídlí společně s architektonickým ateliérem Luky Križka - IO Studio i německý výrobce světel SLV, působící ve více než 50 zemích světa. Dále pak FORMDESIGN, rodinná firma s třicetiletou tradicí, která patří mezi přední české výrobce zakázkových interiérů s vlastní kolekcí sedacího, stolového a kancelářského nábytku. V samostatném domku pak působí podlahové studio TRIMAR PARKET.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy A
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?