93.

Vila Epoque

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Vladimír Vašut, Erika Vašutová, Tomáš Hájek, Adam Galvánek, Magda Palečková, Kateřina Klacková, Marek Hais
Ateliér under-construction architects
Místo realizace Na Cihlářce 3396, Praha 5, Česká republika
Profese Architekt
Investor All New Development
Dodavatel All New Development
Datum dokončení / kolaudace projektu Září 2023
Fotograf Vladimír Vašut

Naproti Winternitzově vile od Adolfa Loose, je zasazena do svažitého terénu Vila Epoque. Nepřímo vychází a reaguje na strohé tvary, funkčnost a otevřenost slavné sousedky.
Společné prostory poskytují obyvatelům jedinečný prostor, který se stává součástí jejich domova. Designová svítidla propojují schodišťovým zrcadlem všechna podlaží a kromě příjemného osvětlení přinášejí do prostoru i výrazný estetický prvek.
Parkování na pozemku je umístěno pod zem v zadní části svažitého pozemku. Každé patro má samostatný jednopruhý vjezd, což eliminovalo vizuální rušení parteru širokým vjezdem.
V každém patře najdeme apartmán s důrazem na individuální kvalitu a soukromí obyvatel. Nabízí odlišné spojení s exteriérem, jiné kvality, prostorové zážitky a poskytuje obyvatelům luxus bydlení ve městě s atributy soukromé vily. Stavba chytře využívá a reaguje na svažitý pozemek, výstupy na terén z různých podlaží, vytváří soukromé intimní zahrady, terasy. Výhledy ze všech apartmánů jsou citlivě komponovány, gradují v horních podlažích do dechberoucích dálkových pohledů na panorama města.
Ustoupené podlaží s průběžnou terasou je doplněné o výstup na velkorysou střešní zahradu s venkovním soukromým bazénem, zážitkovou kuchyň a především 360stupňový magický výhled. Bazén s proskleným dnem přináší kromě světla do středu dispozice obytného patra neopakovatelnou atmosféru. Úchvatný pohled skrz třpytící se vodní plochu se proměňuje v závislosti na denní době, počasí, větru.
Vila citlivě reaguje na okolí, jasný architektonický výraz domu propisuje přes společné prostory do jednotlivých apartmánů a jejich venkovních prostorů. Nabízí eleganci, pohodlí a moderní technologické řešení. Věříme, že se stane kultivujícím prvkem nejen pro nejbližší okolí, ale také určí směr, který by mohl být následován.

Projekt je vybaven tepelnými čerpadly systému země-voda (11 vrtů o délce každého 172 m) s kapacitou pro kompletní vytápění, chlazení domu a ohřev TUV včetně ohřevu vody pro střešní bazén. Akumulace srážkových vod se zpětným využitím pro zavlažování zahrady.
Tepelná čerpadla systému země voda s podílem obnovitelné energie 70 %.
V projektu je využita:
– centrální vzduchotechnika se systémem zpětného získávání tepla rekuperací a následným ohřevem pomocí tepelných čerpadel
– osvětlení kompletně v technologii LED
– topení, chlazení a ohřev TUV s využitím tepelných čerpadel země – voda
Pro kompletní vytápění, chlazení domu a ohřev TUV včetně ohřevu vody pro střešní bazén jsou v projektu využita tepelná čerpadla systému země-voda (11 vrtů o délce každého 172 m) s kapacitou pro celý dům.
Hospodaření s vodou:
Srážkové vody jsou jímány a akumulovány se zpětným využitím pro zavlažování zahrady.
Vnitřní prostředí:
1) Větrání:
Správné větrání je zajištěno centrálním vzduchotechnickým systémem, který upravuje kvalitu vzduchu dle požadovaných parametrů – teplota, vlhkost, množství.
2) Teplota
Pro zajištění správných teplot je objekt vytápěn podlahovým topením, přičemž pro chlazení je využit systém vodního stropního chlazení s nezávislými okruhy teplého a chladného média pro zajištění plného komfortu tepla a chladu v každé místnosti.
3) Kvalitní osvětlení:
Osvětlení je provedeno kompletně v technologie LED. Svítidla: Vnitřní společné prostory: BOMMA, Shibari; LEDS, Pipe Wall Fixture; FORLIGHT, Eleve; FAN EUROPE, Mig. Venkovní prostory a zahrada: FLOS, Klein Pro H; BEGA; FAN EUROPE, Hummer.
Už z návrhu domu je akustická pohoda zajištěna dispozičním řešením a to umístěním vždy jedné bytové jednotky na jednom patře. Kročejová neprůzvučnost je pak nad rámec posílena vyšší skladbou hlukových izolací, které zároveň vyrovnávají rovinatost teras a podlah bytů, díky čemuž jsou splněny hygienické limity s výraznou decibelovou rezervou. Koncepce domu zároveň pamatovala na vzájemné odclonění pohledů na terasy, dům je tedy dispozičně navržen tak, aby z teras a venkovních ploch bytů bylo zajištěno soukromí uživatelů navzájem.
5) Zónování prostorů
Koncepce domu s pěti jednotkami poskytuje maximální možný uživatelský komfort. Pod domem jsou dvě patra společných garáží, přičemž každé patro má vlastní vjezdovou rampu. Na 600 m2 garáží je pět samostatně uzavíratelných garáží vždy pro tři automobily, vyjma jedné garáže pro dva automobily přináležející k bytu v 1. NP, z níž je přímý vstup.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?