88.

Spolkový dům Náchod

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Tomáš Vymetálek, Ladislav Tuček, Jan Hrubý
Ateliér Tomáš Vymetálek Architects s.r.o.
Místo realizace Náchod, Hurdálkova 2171, 547 01 Náchod
Profese Vedoucí architekt
Investor město Náchod
Dodavatel Průmstav Náchod
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2024
Fotograf Miroslava Petrová

Spolkový dům v Náchodě je koncipován jako komunitní víceúčelové centrum spolkových aktivit. Jeho prostory jsou určeny veřejnosti, zejména pro místní zájmové spolky výtvarného a tvůrčího zaměření jako např. malíři, fotografové, tiskaři, ale také další spolky jako např. šachisté, filatelisté a mykologové. Stavba stojí v proluce, v místě historického objektu místního buditele biskupa Josefa Hurdálka a obsahuje mimo jiné novou pěší pasáž, propojující ulici s vnitroblokem. Odsunutá pozice původního domu od uliční čáry byla po konzultacích s památkáři vyhodnocena jako urbanisticky velmi cenná, a proto byla v návrhu novostavby respektována. Díky tomu vznikl v prostoru rozšířené ulice nový veřejný prostor malého a příjemného měřítka charakteru veřejné dvorany. Hmota hlavní funkční a významové části objektu-převýšeného jednopodlažního spolkového sálu, symbolicky respektuje hmotu původního Hurdálkova domu a tvoří jádro celé kompozice, která je po stranách doplněna dvěma dvoupodlažními přisazenými křídly. V rámci záměru byla využita také část 1.n.p. sousedícího objektu městské policie. Do těchto prostor byly umístěny výstavní prostory pro dvě stálé tématické výstavní expozice slavných místních rodáků-spisovatele Josefa Škvoreckého a architekta Jana Letzela. Celý objekt je koncipován jako hravá sestava více hmot v prostředí městského vnitrobloku, kterému jsme chtěli dát Foglarovký nádech neformální funkční obyčejnosti. Fasády jsou pojednané zčásti v rastrovém předsazeném dřevěném rastru, ve kterém se odráží motiv z Japonska, kde se Jan Letzel proslavil jako autor Atomového domu v Hirošimě. Část objektu je naopak pojednána v lokálním materiálu-božanovském pískovci, který pro nás symbolizoval Škvoreckého neústupnost tehdejšímu systému. Za cenné pokládáme to, že se ve spolupráci s investorem podařilo zachovat objem stavby úměrný místu a nemaximalizovat celý stavební potenciál této proluky do více podlaží, tak jak bylo předmětem předchozích studií do této proluky.

Dům je postaven v tradičních stavebních technologiích, které jsou v souladu s jeho architektonickým charakterem. Obvodové stěny jsou zděné z keramických bloků a zateplené. Stropy jsou z prefa žb panelů, část stropů je monolitických, vynesených v hlavním sále příčnými monolitickými rámy. Sedlová část střechy je nesená ocelovým krovem, založení objektu je plošné na základových vícestupňových pasech. Na pohledově exponované části domu jsou použity obklady z pískovce, část je omítaná s výše zmíněným předsazeným systémem rastrových dřevěných lamel, osazených do ocelových atypických rámů. Dvorana je vydlážděna pískovcovou dlažbou různých formátů, které vymezují různé zóny v tomto vstupním předprostoru.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?