85.

Domy pod Hostýnem

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Václav Jelínek
Ateliér StaniOn s.r.o.
Místo realizace Bystřice pod Hostýnem
Profese architekt: Václav Jelínek
Investor StaniOn s.r.o.
Kamenec 1685
Bystřice pod Hostýnem, 768 61
Dodavatel StaniOn s.r.o.
Kamenec 1685
Bystřice pod Hostýnem, 768 61
Datum dokončení / kolaudace projektu Září 2023
Fotograf Tomáš Skalník

Postavit ulici v našem městě byl náš sen. Ulici, kde se nehádá prefabrikovaný betonový plot s kovovým, kdo je hezčí, kde kanárkově žlutá fasáda nestřídá sytě červenou, kde se dvoupatrový dům nedívá shora na bungalov, kde se bude cítit dobře každý. Ještě odvážnější byla vize postavit domy za cenu bytu, aby byly dosažitelné pro obyvatele našeho maloměsta.
Dělat kvalitní věci levně mělo tady na Zlínsku díky Baťovi dlouhou tradici a my se na ni snažíme navázat.
Chtěli jsme kvalitní domy s dobrou akustikou, akumulací a svěžím vnitřním prostředím. Domy s téměř nulovou spotřebou energie tak aby co nejméně zatěžovaly životní prostředí. Vše toto bez kompromisů na kvalitním architektonickém výrazu celého prostoru. Naše ambice nebyly ohraničeny obálkou budovy, ale přemýšleli jsme nad okolním prostředí, které by měly v létě teplotně stabilizovat vegetační střechy. Dešťovou vodu jak ze střech, tak z komunikací sbíráme a čerpáme do rybníku vedlejšího zahradnictví, které pozemky pro stavbu ulice uvolnilo, právě z důvodů nedostatku vody pro závlahu. Je to takové symbolické uzavření kruhu.

Toto je naše myšlenka v jedné větě: kombinace kvality, udržitelnosti a krásy. Naším cílem bylo vytvořit místo, kde se bude dobře žít.

Výstavba nové ulice s rodinnými domy podél komunikace s vozovkou, jednostranným chodníkem a veřejným osvětlením. Zástavba 13 řadovými domy na jedné straně a 4 solitérními domy na straně druhé. Všechny domy jsou v pasivním standardu s přiznanou dotací NZÚ.
Největší dům v ulici je krajní RD-D, se zmenšeným, částečně vykonzolovaným 2.np a obývacím pokojem se zvýšeným stropem. Je to jediný dům s výrazněji členěnou hmotou obytné části. Ostatní domy mají obytnou část ve tvaru kvádru a členitost celkové hmoty přirozeně vytváří zastřešená parkovací stání a garáže, kryté vstupy a terasy, zahradní sklady apod. Fasády obytných částí jsou z tenkovrstvé silikonové omítky, přístavky a část 1. np řadových domů jsou kryty dřevěným obkladem. Dřevěný obklad plynule navazuje na oplocení a umožňuje skrytí skladů na popelnice nebo elektrorozvaděčů. Nejmenší domy jsou řadové, kde byla snaha o maximalizaci náplně domu na minimální ploše. Zastavěná plocha je 76 m2, a to včetně kryté terasy a závětří. Dispozice je 4+kk s oboustranně prosvětleným hlavním obytným prostorem s přímým vstupem na terasu a zahrádku.
Stěny jsou z vápenopískového zdiva, stropy jsou převážně z panelů Spiroll, u RD-D je kvůli vykonzolování 2. np použita monolitická ŽB deska, u RD-A a C je střecha z dřevěných OSB I-vazníků s přiznaným sklonem. U samostatných domů jsou okna s dřevěným rámem, u řadových domů jsou rámy oken plastové. Fasády jsou z tenkovrstvé silikonové omítky a s dřevěným obkladem. Podlahy jsou dřevěné z třívrstvých lamel a z keramické dlažby, vnitřní omítky sádrové. Vytápění je u solitérních domů podlahové s tepelným čerpadlem vzduch-voda, u řadových domů je ohřev vzduchotechnickým systémem s entalpickým výměníkem a sálavými elektrickými panely. Všechny střechy jsou kryty vegetační vrstvou s extenzivní zelení. Dešťová voda je využívána pro závlahu v sousedním zahradnictví

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy A
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?