100.

Bytový dům Panorama Jih

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Jiří Kolomazník, Tomáš Růžička, Adéla Varmužová, Dominika Štefková, Matěj Ondruch, Kamila Dohnalová, Markéta Ravčuková, Igor Serenčko
Ateliér RIVIERA architekti
Místo realizace Brno, Horní Heršpice, ul. Řepova
Profese Antonín Růžička (AST), Michaela Sinkulová (KÚ), Jan Hvorecký (DOPR), Barbora Drápelová (PBŘ), Radek Herman (ZTI), Petr Schreiber (VYT), Vladimír Rákos (VZT), Dušan Slaný (ESI), Karel Alexa (SLP)
Investor PSH INVEST Jih, s.r.o. Vídeňská 153/119b, 619 00 Brno
Dodavatel N.K. STAV a.s., Košuličova 755/41, 619 00 Brno
Datum dokončení / kolaudace projektu Únor 2024
Fotograf Pavel Barták

Dům se nachází na rozhraní mezi dvěma územími s odlišným charakterem – severně / západně / východně oblast průmyslové výroby obtěžovaná hlukem a jižně plocha s obytnou funkcí v kombinaci s rekreačními zahradami RD. Dům půdorysného tvaru U s protáhlou střední částí ve směru východ-západ jako bariéra mezi dvěma světy funguje jako ochrana, severní uzavření obytného bloku. Má dvě nároží - jedno zaoblené ve směru nové komunikace a druhé ostré v pravém úhlu. Prostor vymezený jednotlivými křídly domu vytváří vnitroblok, do kterého orientujeme všechny obytné místnosti, balkony, terasy. Jeho součástí je sad - společný prostor všech obyvatel a zahrádky bytů v nejnižším podlaží. Vnitroblok navazuje na zahrady sousedících rodinných domů.
Směrem k severu definuje dům uliční čáru nové komunikace, podél které umisťujeme parkoviště pro obyvatele s množstvím nově vysazených stromů. Přístup k jednotlivým bytům zajišťují 3 schodišťová jádra a otevřená pavlač, která je dominantním prvkem severní fasády. Je rytmizovaná "křidélky", které umožňují obyvatelům prostor před vlastními vstupními dveřmi využít. Z pavlače jsou viditelné dominanty města Brna. Dům je šestipodlažní s jedním podzemním podlažím. Na koncích kratších křídel objem domu s patry uskakuje a půdorysná plocha podlaží se směrem nahoru zmenšuje. Na koncích jsou vždy navrženy terasy krajních bytů. Uvnitř se nachází byty s širokým spektrem kategorií.
Principem fasád je vrstvení v kombinaci s komplexním barevným návrhem. Obě hlavní rozvinuté fasády – jak severní, tak i jižní jsou tvořeny vnitřní a vnější slupkou. Vnitřní slupka je zděná, omítaná omítkou na kontaktním zateplovacím systému. Tato zděná fasáda je prolamována otvory do vnitřních místností bytů a společných prostor dle účelu (na jižní straně se více uplatňuje prosklení obytných místností). Vnější slupka je montovaná, transparentní, zavěšená na vnější hraně a bočních hranách konzol pavlačí a balkonů. Tato lehká fasáda se nedotýká terénu a celkově tak dům z obou stran odlehčuje. Svou členitostí zmenšuje měřítko relativně objemného domu. Na severu je traktována dvojím rytmem "křidélek" a okny vyplněnými nerezovou sítí. Na jihu předstupují balkony s dvojím zábradlím doplněné o prosklení schodišťových prostorů luxferami.
Barevné řešení na severní fasádě pracuje s žlutobílým gradientem. Jižní fasáda je celá bílá.

Celý dům je půdorysného tvaru „U“. Je složen ze 4 nadzemně dilatovaných částí. Prostřední dvě části jsou v celém svém rozsahu šestipodlažní s jedním podzemním podlažím. Počet, skladba a dispozice bytů v těchto typických částech je ve všech patrech shodná, avšak s výjimkou podzemního podlaží, kde se kromě bytů nachází sklepní kóje, technické místnosti a společné prostory bytového domu, a kde jsou navrženy dva mezonetové byty se vstupním patrem v 1.NP a spodním patrem se zahrádkou v 1.PP. Dalším netypickým podlažím je 6.NP, kde se nachází prostor pro technické zázemí (kotelna). Koncové části domu jsou atypické, terasově ustupující. Počet bytů se ve vyšších podlažích snižuje.
Objekt je konstruován z větší části jako stavba stěnového příčného systému s lokálními sloupky se ztužujícím železobetonovým jádrem v rámci výtahů. Objekt je založen plošně na základových pasech.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?