79.

RODINNÝ DŮM "NA KOPCI "

Kategorie projektu ‐ Rodinný dům

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů ing.arch. TADEÁŠ MATOUŠEK, ing.arch. VERONIKA MÜLLEROVÁ
Ateliér MXM ARCHITEKTI
Místo realizace STŘEDNÍ ČECHY
Profese M3M / SPOLUPRÁCE NA STAVEBNÍ ČÁSTI
Investor SOUKROMÁ OSOBA
Dodavatel MAPRI
Datum dokončení / kolaudace projektu Únor 2024
Fotograf ALEXANDR DOBROVODSKÝ

Rodinný dům na kopci leží v těsné blízkosti lesa na okraji obce se zástavbou různých funkcí, měřítek, stáří a kvalit.
Budova s rozvrhem, připomínající drůzu kamenných krystalů, je půdorysně člena do spojených pěti kubických hmotových modulů, jakých-si “prstů”. Vše propojující zenitálně prosvětlený prostor vstupní haly lze přirovnat k “dlani ”. Návrh se odvíjí od vyvýšené polohy pozemku nad obcí s dalekými rozhledy různými směry ke vzdálenému otevřenému horizontu krajiny. Vzájemné natočení hmot a prostor mezi nimi umožňuje slunci během dne interiér bohatě prosvětlit a měnit jeho atmosféru. Při pohledu z různých stanovišť v okolí pomáhá k zapojení stavby do krajiny její strukturovaná forma a silueta. Plynulou návaznost na svažitý terén umožnil posun výškových úrovní domu o půl podlaží.
Severně k lesu se obrací část s garáží a vstupním patiem, ostatní orientace - východní, jižní a západní využívají jednotlivé obytné místnosti. Členitost stavby umožňuje vytvoření jednotlivých částečně nebo zcela oddělených funkčních a dispozičních bloků propojených s „plynoucím“ hlavním obytným prostorem a centrální halou s velkým střešním světlíkem. V přízemí se nachází garáž se 2 parkovacími stáními, hostovský pokoj, se zázemím, dvouúrovňová propojovací vstupní hala se schodištěm a hlavní obytný prostor propojený s jídelnou a kuchyní. V suterénu, s posunem o půl patra hala pokračuje s šatnou v místě jižního pěšího vstupu. Tato nejnižší část stavby obsahuje relaxační wellness prostory, odhlučněnou promítací místnost a technické zázemí stavby. Na obytné prostory navazuje do zahrady vybíhající terasa krytá z části přetaženou střechou. Ze společného prostoru obývacího pokoje je možné vystoupat po konzolově kotvených stupních schodiště do pracovny, otevřené do prostoru o výšce dvou podlaží a výhledu na daleký horizont. Pracovna s odpočinkovou partií mají svou vlastní skrytou střešní terasu. Ve 2NP druhé části budovy jsou umístěny tři dětské pokoje s koupelnou, šatnou a samostatná enkláva ložnice rodičů také s šatnou a vlastní koupelnu.

Bílé betonové konstrukce uplatňují otisky přírodního bednícího dřeva, barvu dodal bílý cement. Dle výtvarného konceptu je i větraná fasáda domu, v provedení ze zavěšeného tenkostěnného světlého betonu s otiskem dřeva, navazuje tak na nosné konstrukce v interiéru. Přírodní dřevo je použito ve formě velkoformátových vícevrstvých prken v obytných místnostech a z řezaného dřevěného skládaného masivu je také navržena koncepce celého vestavěného interiéru. Dřevo v interiéru doplňuje kamenná dlažba. Odhlučněná poslechová a promítací místnost je vybavena čalouněnými akustickými obklady a systémem zpětné projekce.
Plochá střecha s nízkou atikou je v provedení se zelení a fotovoltaikou. Střešní terasa pracovny a velká terasa v přízemí jsou kryty dřevěnou palubou se zelení . Prosklené plochy fasád z hliníkových profilů jsou doplněny o systém integrovaných vnějších a vnitřních screenů, které umožní moderovat množství světla a slunce v interiéru. Dům je vybaven systémem rekuperace a zvlhčování vnitřního vzduchu a podlahovým vytápěním.
Rodinný dům byl během procesu stavby doplněn zahradním bazénem ve formě štíhlé linky zapuštěné do terénu a plechem kapotovaným skladovým objektem ve vazbě na oplocení.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?