115.

Rodinný dům Ublo

Kategorie projektu ‐ Rodinný dům

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Michal Papež
Ateliér Papež Architekt
Místo realizace Ublo 136, 76312 Vizovice
Profese StockWerk s.r.o, KSPROJEKT s.r.o.
Investor Martin Šimek
Ublo 136, 76312 Vizovice
Dodavatel BLS dopravní stavby s.r.o.
Sokolská třída 1615/50, 702 00 Moravská Ostrava
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2024
Fotograf Marko Polášek

Rodinný dům je situován na svažitém pozemku ovocného sadu v okrajové části obce. Navržená podélná soustava hmot s dřevěnou fasádou a sedlovými střechami navazuje na původní zástavbu v nejbližším okolí. Podélná orientace jednopodlažního objektu kopíruje svažitost terénu a spolu s extenzivním prosklením severo-západní fasády nabízí nerušený výhled do přilehlé krajiny a zároveň umožňuje dlouhému západnímu slunci proniknout hluboko do půdorysu domu.

Dům je rozdělen na tři samostatné objemy definující tři užitné části. Hlavní hmota definuje obytnou část rodinného domu. Kromě zádveří a technické místnosti, v její přední části, jí dominuje převýšený prostor obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní, volně navazující na venkovní terasu skrze velkoformátové posuvné okno.

Na ni poté navazuje hmota hostinské části, kde se nachází pokoj pro hosty, samostatná koupelna a zimní zahrada. Celek uzavírá hmota privátní, kde je situována pracovna a hlavní ložnice s velkorysou šatnou a koupelnou. Tato hmota je umístěna nejdále od vchodu a svou částečnou detašovaností v nejklidnější části pozemku zaručuje klid a soukromí pro majitele domu.

Do obou naposledy zmíněných hmot se sestupuje dvěma stupni, které symbolicky podtrhují přechod mezi obytnou a soukromou částí domu. Všechny části jsou pak propojeny hlavní komunikační osou navazující na vstup, která prochází podélně celou hlavní hmotou a umožňuje nerušný průhled skrze celý dům.

Všechny tři hmoty mezi sebou vymezují venkovní prostor terasy, která je díky velkoformátovým oknům přímo propojena navazujícími prostory obývacího pokoje, zimní zahrady a pracovny. Tím, že je tato terasa obklopena ze tří stran hmotami budov, vytváří soukromé zákoutí s nerušeným výhledem do zahrady a dále do přilehlého údolí.

Nástup na pozemek je řešen vjezdem v jihovýchodní části z místní zpevněné účelové komunikace, na kterou na pozemku navazují tři krytá parkovací stání v parkovacím dřevěném přístřešku. Vstup do rodinného domu je po stupňovitém chodníčku od parkovacího stání, či schodištěm v jihozápadní části z přístupové komunikace.

Objekt RD je dispozičně členěn jako 5+kk umístěných v 1.NP s podkrovní galerií v části půdorysu. Základové konstrukce jsou řešeny betonovými pasy podpírající železobetonové desky. Na pasy navazuje stěnový systém horní stavby realizovaný z keramických tvarovek místě doplněných ocelovými sloupy kruhového průřezu podpírající kombinaci ocelových a betonových průvlaků. Lokální stropní konstrukce je spřažená keramická. Střecha nad obytnou částí je realizována jako krokevní soustava s hambálkem a nadkrokevním zateplením. U střech hostinské a ložnicové části jsou použity příhradové vazníky se zateplením na spodní pásnici foukanou izolací. Krytina je použita plechová, falcová. Obvodové stěnové konstrukce jsou kontaktně zateplené minerální vlnou s provětrávanou dřevěnou fasádou z modřínového dřeva. Výplně hliníkové s izolačními trojskly.

Splaškové vody likvidovány pomocí domovního vedení kanalizace do vyvážecí jímky umístěné na pozemku. Dešťové vody jsou svedeny do akumulační podzemní nádrže, která je využita pro zálivku zahrady. Přebytky jsou odvedeny do vsakovacích zařízení. Objekt je zásobován elektrickou energií a vodou z veřejných sítí. Vytápění je řešeno pomocí tepelného čerpadla. Větrání prostor je řešeno větrací jednotkou s rekuperací a ventilátory.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?