77.

Expozice tragédie na Ploštině / Návštěvnické zázemí s depozitárně-expoziční funkcí

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Michal Poláš, Tomáš Skalík
Ateliér Art Consultancy
Místo realizace Drnovice 165, Drnovice, Česká republika
Profese Architekt
Investor Zlínský kraj, Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně
Dodavatel Projekční práce: Technico Opava s.r.o.
Dodavatel: Navláčil stavební firma
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2023
Fotograf Michal Poláš

Návštěvnické zázemí s depozitárně-expoziční funkcí, cesta poznání tragédie a utrpení, "vajíčko"
Architektonické ztvárnění objektu přiznává současný stavební zásah, ale zdůrazňuje zcela jiný úhel pohledu na historii místa. Není ničím jiným, než vyjádřením důstojnosti člověka a k člověku a to tváří v tvář tragédii, bolesti a hrůze, která se zde na konci 2. sv. války odehrála, a která byla pošlapáním lidské důstojnosti v tom nejhrubším projevu. Budova je záměrně i symbolicky situována do míst, kde se v současnosti nacházejí trosky tribuny a amfiteátru, vybudované v letech, kdy se zde odehrávaly ideologicky totalitním režimem propagandisticky motivované sjezdy a akce, které svým způsobem ploštinskou tragédii posílily, ne-li znásobily. Tuto vrstvu neblahé a nedávné historie celkovou proměnou prostředí odstraňujeme a ponecháváme ji pouze připomenutou v rámci expozice.

Architektonická idea
Cílem návrhu návštěvnického centra, je co nejvíce jej identifikovat ze současným pasekářským rázem přírodněkulturní krajiny Ploštiny a nepřidávat cizorodý vjem do již tak pohnuté historie místa. Objekt se proto noří do svažitého terénu nedaleko kaple panny Marie Bolestné. Rozhodnutí zapuštění objektu pod zem, přináší zároveň nutnost zodpovězení si křehkého vztahu stavěného - zeď a rostlého - terén. Odpovědí je půdorysná křivka elipsoidního tvaru, která nepřináší rozpačité rohy a naopak vytváří jednoznačnou linii, na kterou je navěšen jak vstup, tak i výstup z objektu. Samotné návštěvnického centrum je definováno půdorysnou elipsou, do které jsou vkládány jasné ortogonálně orientované hranoly. Objekt tak disponuje dvěma jasnými světy. Ten první je velkorysý, mezi křivkou obvodové zdi a skupinou menších i větších kvádrů a druhý svět je tvořen uvnitř každého z nich. Každý kvádr má svou specifickou roli a vždy vede návštěvníka o krok dál na cestě poznání příběhu Ploštiny. Mezi nimi je rozsáhlejší výstavní prostor rozvíjející informace z kvádrů a zároveň vedoucí návštěvníka pozvolna nahoru k výstupu do venkovního prostředí na Cestu víry a naděje. Zde zúčastnění vychází zřetelně kolmo na osu kaple Panny Marie Bolestné původní přírodní krajinou Ploštiny, kde si může vybrat další směr své cesty.

Objekt je elipsovitého tvaru, zapuštěný do terénu. Pozemek má svažitý́ charakter, objekt je navržen do terénní vlny, kterou doplňuje a částečně z ní vystupuje svou „zvlněnou“ střechou, která je navržena jako zelená vegetační pochozí střecha se zabudovaným závlahovým systémem.Vytápění je řešeno tepelným čerpadlem. Hlavní vstup je řešený ze západní strany. Výstup z expozice je také možný́ ve 2.NP na východní straně objektu. Na rampě z jihozápadní strany je situován vstup, sloužící také jako únik z objektu.

Zastavěná plocha 1000 m²
Max. výška objektu +7,83 m

Úroveň ±0,000=534,470 m.n.m. (B.p.v.)

Konstrukčně je objekt řešen jako betonová monolitická konstrukce s kombinací stěnového a sloupového systému. Stropní konstrukce jsou monolitické deskové.
Obvodové konstrukce jsou zatepleny kontaktním zateplovacím systémem s tepelnou izolací z minerální vaty tl. 150 mm dle ČSN EN 13163 s deklarovaným součinitelem tepelné vodivosti D = 0,036 W/(m.K) a
Povrchová úprava fasády – kontaktní zateplovací systém (ETICS) s probarvenou organickou jemnozrnnou omítkou, bezcementovou armovací stěrkou. Nášlapná vrstva podlahy je z hladkého betonu s epoxidovou stěrkou bez vsypu.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?