80.

PORT 7

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Jiří Havrda, Štefan Hora MSc., Ing. Richard Szilvassi
Ateliér NEXTLINE architekti ve spolupráci s DAM architekti
Místo realizace Partyzánská 18/23, 170 00 Praha 7-Holešovice
Profese AED project - Ing. Aleš Heřmánek, Ing. Zbyněk Ransdorf
Investor Skanska Property Czech Republic - Jan Hes
Křižíkova 682/34a,
186 00 Praha 8 - Karlín
Dodavatel Skanska a.s. - Ondřej Plucha
Křižíkova 682/34a,
186 00 Praha 8 - Karlín
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2023
Fotograf Boys Play Nice

NOVOSTAVBA POLYFUNKČNÍHO AREÁLU

Na břehu Vltavy v Holešovicích byla realizovaná 1. etapa konverze průmyslového brownfieldu na víceúčelový areál s veškerou potřebnou občanskou vybaveností a celkovou rozlohou 48.000 m2 nových užitných ploch (obchody, restaurace, školka/škola, rezidenční apartmány a krátkodobé ubytování). Součástí kampusu je i náplavka s přístavem pro motorové a sportovní čluny. Nábřeží a mola jsou dnes místem kulturních a společenských akcí, i prostorem pro vodní a rekreační sport.

Objekt má dvě společné podzemní podlaží, ze kterých vystupují 3 nadzemních objekty. Jedná se o 2 věže v severní části SO.1A a SO.1D. V jižní části se pak jedná o objekt SO.1E, který je průběžný. Z objektu SO.1E od 6.NP vystupují tři výškové věže.

Spodní stavba je provedena z vodonepropustného betonu tzv. bílá vana s vnější pojistnou asfaltovou izolací jako ochrana proti radonu.

Horní stavba je osazena na podnoži suterénů cca 30 cm na výpočtovou hladinou záplav Q2002. Konstrukční systém je kombinovaný z monolitického železobetonu. Schodiště jsou monolitická s prefabrikovanými rameny. Výtahové šachty jsou rovněž monolitické železobetonové s výtahovým strojem pod stropem šachty, strojovna výtahu je v rámci šachty.

Parkovací zóny jsou označeny orientačními prvky využívajícími barev a písmen/čísel na sloupech/stěnách/podlaze. Parkovací stání, komunikace a zóny pro pěší jsou označeny nátěrem. Tento jednotný orientační systém se graficky uplatňuje napříč celým areálem.

Technické místnosti jsou převážně situované v suterénech. Část technologií je také umístěná na technologických střechách cloněná akustickými zástěnami.

Pronajímatelné administrativní plochách jsou v základním provedení navrženy jako univerzální kancelářský monoprostor s přípravou pro osazení příček v rámci rastru podhledu dle layoutů nájemce. V administrativních prostorách jsou podlahy zdvojené, montované dvojité na distanční rektifikovatelné terče.

Střechy objektů jsou děleny na 4 základní typy – zelené střechy, pochozí terasy, technologické prostory, a nepochází střechy. Základním typem je obrácená střešní skladba s asfaltovými plně modifikovatelnými pásy nebo fóliovými hydroizolacemi. Střechy jsou odkanalizovány střešními vpusťmi, pomocí spádových klínu, vpusti jsou vyhřívané. Technická zařízení umístěná na střeše jsou pohledově kapotována, obvodovou, samonosnou skladebnou akustickou zástěnou. V rámci střešních konstrukcí jsou realizovány závlahy zelených střech.

Fasády je koncipovány jako Lehký Obvodový Plášť (LOP) kombinující průhledné a neprůhledné výplně. V parteru objektu je kladen důraz na maximální využití průhledných, prosklených ploch pro zvýšení atraktivnosti komerčních prostor. Fasádní konstrukce jsou navrženy tak aby splňovali tepelně izolační parametry nejvyšších standardů, zasklení řešeno tepelně izolačními trojskly. Fasády splňují požadovanou zvukovou neprůzvučnost tak, aby byly zajištěny limity hladiny hluku v chráněných místnostech objektu.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu LEED v4/4.1 - Platinum

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?