92.

Tenisové kurty v areálu Michelských pekáren Praha

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Martin Krupauer, Pavel Kvintus, Martin Sedmák, Michael Vojtěchovský, Ladislav Krlín
Ateliér A8000
Místo realizace Pekárenská 1598, 141 00 Praha 4-Michle, Česko
Profese H.A.N.S. stavby, a.s.; PERITAS s.r.o.; STRUCTIQA s.r.o.; TEPROS, s.r.o.; Ing. Jan Myšička st.; Ing. Jiří Kejmar; EXPLAN s.r.o.; TEPROS, s.r.o.; EXPLAN s.r.o.; Ing. Jana Pyšková
Investor PASSERINVEST GROUP, a. s., Brumlovka, Želetavská 1525/1, Michle, 140 00 Praha 4, Česko
Dodavatel Berger Bohemia a.s., Klatovská 410/167, 321 00, Plzeň
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2024
Fotograf Ondřej Bouška

Nové tenisové kurty a zázemí pro členy klubu TK LTC 1927 Praha – Michle jsou situovány do oblasti bývalých Michelských pekáren, které se nyní proměňují v atraktivní městskou lokalitu.

Areál tvoří objekt tenisového klubu, sedm tenisových kurtů a jedno tréninkové hřiště. Pět kurtů je klasických červených antukových, dva kurty a tréninkové hřiště mají umělý povrch. Architektonické a urbanistické řešení je minimalistické, území sceluje čistými výrazovými prvky, jako jsou fasádní čedičové desky nebo pohledový beton.

Objekt s klubovnou a veškerým zázemím má půdorysný tvar nepravidelného lichoběžníku, čímž maximálně využívá nepravidelný tvar pozemku. Půdorys pak předurčuje i hmotové řešení. Pultová střecha strmě klesá směrem na východ a seřezává tak dům do vyšší dvoupodlažní části na západě a nižší části jednopodlažní na východě. V druhém patře se do hmoty domu zasekává pobytová terasa, nabízející pohodlný výhled na všechny tenisové kurty. Důležitá je maximalizace všech možných výhledů a pohodlné sledování turnajů.

Ústředním prostorem domu je klubovna, která je koncipována jako centrum společenského života klubu, prostor pro setkávání i jako místo pro relaxaci. Její význam a propojení s areálem je umocněn plošným prosklením ve směru tenisových kurtů a rovněž převýšením prostoru díky stoupající rovině střešní konstrukce. Funkční využití objektu doplňuje blok sociálního zázemí a šaten, relaxační nebo tréninková místnost, byt správce a technické zázemí stavby. Interiér chytře recykluje a využívá vybavení původní klubovny. V letních měsících se předpokládá expanze společenského života z klubovny do venkovního prostoru, na pobytovou terasu v 1NP a na vyhlídkovou terasu ve 2NP.

Všechny zpevněné povrchy a komunikace uvnitř oploceného areálu jsou provedeny jako betonové, zbylý prostor je zatravněn a doplněn vysazenými stromy a keři, které vytvoří kolem hranice pozemku živý plot.

Tenisté získali přesunem kvalitnější povrchy, tréninkovou stěnu i nové zázemí. Vznik sportoviště navíc stojí na počátku celkové revitalizace nově se probouzející oblasti bývalých Michelských pekáren, které zde v roce 2015 ukončily činnost.

Kompaktnost stavby klubovny je podtržena jednotným materiálovým řešením vnějšího pláště. Všechny fasády i střešní rovina jsou totiž provedeny systémem provětrávané dvouplášťové skladby s fasádními čedičovými deskami Rockpanel natural jako s pohledovou vnější vrstvou. Jedná se o unikátní řešení, desky z tvrzeného čediče nebyly pro obklad konstrukce střešního pláště dosud nikde použity. Vzniká tím jedinečná pohledová střešní krajina, která nijak neruší, ale naopak přirozeně doplňuje minimalisticky pojatý tenisový areál.

Objekt s klubovnou a veškerým zázemím má půdorysný tvar nepravidelného lichoběžníku, čímž maximálně využívá nepravidelný tvar pozemku. Půdorys pak předurčuje i hmotové řešení. Pultová střecha strmě klesá směrem na východ a seřezává tak dům do vyšší dvoupodlažní části na západě a nižší části jednopodlažní na východě. V úrovni podlahy 2NP se do hmoty domu zasekává pobytová terasa, nabízející pohodlný výhled na všechny tenisové kurty.

Konstrukční systém objektu klubu lze charakterizovat jako železobetonový monolitický příčný stěnový systém, lokálně doplněný o železobetonové a ocelové sloupy. Objekt je založen na základových pasech a patkách z prostého betonu a železobetonu. Svislé nosné stěny, vnitřní sloupy i stropní desky nad 1.NP a 2.NP, jsou železobetonové monolitické, strop nad 2.NP je zároveň pultovou střešní deskou ve sklonu 10°.

Všechny zpevněné povrchy a komunikace uvnitř oploceného areálu jsou provedeny jako betonové, zbylý prostor je zatravněn a doplněn vysazenými stromy a keři, které vytvoří kolem hranice pozemku živý plot.

Objekt s klubovnou a veškerým zázemím má půdorysný tvar nepravidelného lichoběžníku, čímž maximálně využívá nepravidelný tvar pozemku. Půdorys pak předurčuje i hmotové řešení. Pultová střecha strmě klesá směrem na východ a seřezává tak dům do vyšší dvoupodlažní části na západě a nižší části jednopodlažní na východě. V úrovni podlahy 2NP se do hmoty domu zasekává pobytová terasa, nabízející pohodlný výhled na všechny tenisové kurty.

V souladu s navrženou materiálovou koncepcí byly při stavbě použity kombinace pouze základních stavebních materiálů, konkrétně jde o beton, ocel a sklo. Z betonu jsou provedeny i všechny zpevněné povrchy a komunikace uvnitř areálu. Právě jednoduché materiálové řešení spolu s čistou geometrií stavby jsou určujícími prvky celého tenisového areálu.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?