72.

Vývojové a produkční sídlo společnosti CROSS Zlín, a.s.

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. Milan Skopalík - hlavní inženýr projektu, Ing. arch. Igor Bergmann, Ing. arch. Vlastimil Pelčák
Ateliér B-Projekting, spol. s r.o., DOOOM s.r.o.
Místo realizace Průmyslová 1395, 763 02 Zlín 4 – Malenovice, průmyslová zóna
Profese Projektant stavař - Miroslava Reiterová, MEP - Ing. Jiří Gregorovič, Martin Šoustek, Ing. Karel Adamík, PBŘ - Ing. František Hasala, statika - Ing. Tomáš Dřímal, statika-konstrukce – Ing. Karel Košek, BIM - Ing. arch. Pelčák, Ing. Petra Šoustková Heryánov
Investor CROSS Zlín a.s., Průmyslová 1395, 763 02 Zlín 4 – Malenovice
Dodavatel PSG Construction a.s., Napajedelská 1552, 765 02 Otrokovice
Datum dokončení / kolaudace projektu Říjen 2023
Fotograf PSG Construction a.s.

Nové vývojové a produkční sídlo společnosti Cross, které je umístěno v části Zlín–Malenovice v průmyslové zóně Trní. Jedná se o lokalitu průmyslového charakteru. Stavba je umístěna v zastavěném území a svým architektonickým a technickým řešením dominuje celé průmyslové zóně. Investor záměrně zvolil lokalitu poblíž páteřní cyklostezky, která je v jeho zamýšleném konceptu rozvoje významným lákadlem pro existující i nové zaměstnance. Vzhledem k tomu, že se pozemek nachází v blízkosti řeky Dřevnice, bylo založení této stavby koncipováno tak, aby odolalo záplavám pětisetleté vody. Komplex vývojového a produkčního sídla tvoří jednotný koncept, ve kterém jsou umístěny všechny rozhodující činnosti a je zajištěna optimální návaznost všech vývojových, výrobních i skladovacích prostor. Předmětný projekt tvoří následující hlavní objekty: SO 352 Vývojová budova, SO 353 Etážový objekt výroby a kompletace, SO 354 Sklad polotovarů a výrobků a SO 357 Expedice.
Popis jednotlivých objektů:
SO 352 Vývojová budova:
Objekt vývojové budovy je vstupním prostorem celého komplexu budov. Budova má půdorys ve tvaru H, a to na úrovni 1. NP až 4. NP. 5. NP nad střední částí budovy má obdélníkový půdorys o vnějších rozměrech 26,1 x 19,1 m. Střecha nad 4. NP byla navržena jako zelená polointenzivní a bude dokončena s ohledem na podmínky certifikace vertiportu. V 1. PP se nachází parkoviště pro 114 stání, a to v rozsahu objektů SO 352 a SO 353. V budově SO 352 jsou v 1. NP umístěny technické provozy a část vývojových pracovišť, dále je v této části umístěn výdej jídla a vlastní jídelna. 2. NP, 3. NP a 4. NP je koncipováno pro vývojová pracoviště (HW, SW). Nosná konstrukce vývojové budovy je ŽB monolitická. Stropy tvoří bezprůvlakové železobetonové stropní desky. Ty jsou podporovány ŽB sloupy a systémem ŽB stěn, jsou navrženy kolem schodišťových prostor, výtahu a instalační šachty.
SO 353 Etážový objekt výroby a kompletace:
Pětipodlažní objekt výroby a kompletace, který je propojen s objektem vývojové budovy spojovacím krčkem ve všech nadzemních patrech
SO 354 Sklad polotovarů a výrobků, SO 357 Expedice:
Objekty vysokoregálového skladu polotovarů a výrobků a objekt expedice navazují na objekt výroby SO 353. Jedná se o jednopodlažní nepodsklepené objekty.
Inženýrské sítě:
Celý projekt je kompletován systémem inženýrských sítí, který artikuluje všechny požadavky kladené na zajištění nového areálu v souladu s platnou legislativou.

Předsazená fasáda ve tvaru X:
Podle architektonického návrhu zlínského studia DOOOM s.r.o. byla podél obvodu fasád vývojové budovy nainstalována předsazená ocelová konstrukce s lamelovou fasádou ve tvaru X s ochozy v úrovních 2. NP – 4. NP. Konstrukce je koncepčně řešena jako zelená fasáda. Koncepční idea tvaru X vychází z názvu firmy Cross, což v překladu znamená kříž nebo křížení a odkazuje na jednu z nabízených služeb společnosti v oblasti řízení křižovatek.
Vertiport:
Společnost Cross Zlín navrhuje inovativní technologie a nastoluje nové trendy v oblasti řízení dopravy. Jedním z nových směrů s velkým potenciálem do budoucna může být futuristický komplex městské letecké mobility. Kvůli tomu také na střeše vývojové budovy vznikl tzv. vertiport – plocha pro přistání a vzlet VTOL letadel. V tomto ohledu je uvažování stavebníka nadčasové a vizionářské.
MEP:
Objekty jsou samostatné požární úseky a jsou děleny jak ve vertikálním směru na jejich rozhraní, tak po jednotlivých podlažích v horizontálním směru. Vše je zabezpečeno elektronickou požární signalizací (EPS) a na úrovni 1. NP objektu SO 352 je umístěno stabilní hasící zařízení s vnitřní požární nádrží.
Stavba je napojena na centrální zdroj tepla (Teplárna Otrokovice). Chlazení a vytápění objektu je zajištěno indukčními jednotkami a je řízeno systémem měření a regulace. V SO 352 jsou navrženy klimatizační strojovny (vždy 4 jednotky na jedno patro) s tím, že vlastní distribuce vzduchu do jednotlivých kanceláří je zajišťována rozvodem vzduchu a v každé kanceláři jsou umístěny chlazené a topené trámy, které zajišťují optimální rozložení teploty. Teplotu je možné nastavit individuálně pro každou kancelář a vzhledem k použití klimatizačních strojoven vč. rekuperace je každá kancelář zásobována 100% upraveným vzduchem. V budově SO 352 je také instalováno osvětlení a regulace intenzity osvětlení je řízena systémem DALI. Komplex budov zapadá do systému tzv. inteligentních budov a všechny rozhodné funkce a parametry budovy jsou řízeny speciálním softwarem.
Řešení zeleně, systém zavlažování:
Celý projekt je řešen tak, že dešťové vody jsou odváděny do retenční nádrže a součástí retenční nádrže je také samostatná komora, která zajišťuje vodu pro zavlažování sadových a parkových úprav na úrovni ±0 a také zavlažování zelené střechy. Je počítáno také s tím, že budou na ochozech umístěny květiny, případně popínavé rostliny, které budou také automaticky zavlažovány.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?