65.

Statek Dobřichovice

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Jan Holna, Petra Tretiníková, Antonín Hůla
Ateliér DAM architekti
Místo realizace Palackého 25, Dobřichovice, 252 29
Profese LAMBDA studio
Investor Statek Dobřichovice a.s.
Dodavatel AVK INT s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Prosinec 2023
Fotograf BoysPlayNice

Středočeské město Dobřichovice leží na obou březích Berounky, 22 km jihozápadně od centra Prahy. Jeho centrum prochází zásadními koncepčními změnami. Nová zástavba musí respektovat nový, v mnohém vizionářský, regulační plán. A námi navrhovaná novostavba bytového areálu není výjimkou.

Domy Statku Dobřichovice jsou představiteli objektů pro bydlení v centru města. Respektují dané regulativy a také okolní zástavbu, budují atmosféru sousedských vztahů. Pojetím a koncepcí nevybočují z řady ostatních staveb, jak historických, tak současných. Nabízejí současnou formu kvalitního bydlení s promyšleným veřejným prostorem, zelení a dostatečným počtem parkovacích stání v podzemních garážích.

Prvotní formou je rozčlenění návrhu na dva menší obytné domy. Jeden podél ulice Palackého a druhý východním směrem v zahradě pozemku. Tento koncept dvou domů vychází z možnosti zastavění dle regulačního plánu, jeho pozic stavebních čar i jednotlivých ploch bloků s rozdílným procentem zastavěnosti. V nedaleké historii toto místo patřilo hospodářskému statku, jehož drobné prvky včetně názvu areálu novostavba nese dále do budoucna. Oba domy tudíž spojuje myšlenka historické návaznosti místa a respekt k tradiční architektuře v malých obcích, přestože náplní jsou bytové domy plnící dnešní požadavky.

Dům v ulici je jednoduchou formou se světlou omítkou a sedlovou střechou jasně lemující uliční čáru bez jakýchkoliv zalomení či složitých členění.
Druhý dům v zahradě architekturou navazuje na dřevěná stavení stodol, jež bývala součástí téměř každého statku. Svým umístěním respektuje sousední hranice pozemků a tvar objektu následuje formu okolních štítů střech i malebnost prostředí.

Součástí návrhu je také důraz na zeleň a veřejný prostor. Ulici Palackého bude lemovat stromořadí a možné umístění drobných obchodních ploch v parteru domu, dále koncept umožňuje setkávání či odpočinek obyvatel, jak na společném dvoře mezi objekty (s výrazným prvkem stromu poskytující stín a soukromí obyvatel), tak na poslední částí pozemku-velké ukryté zahradě s možností pěstování plodin na soukromých políčkách.

Bytový dům Statek Dobřichovice je rozdělen na 2 objekty se dvěma nadzemními podlažími + podkrovím a se společným podzemním podlažím. V návrhu stavby je 32 bytových jednotek, 2 maloobchodní jednotky, 39 parkovacích stání v podzemním podlaží a 3 návštěvnická stání před objektem. Do podzemní garáže je umožněn vjezd i výjezd z ulice Palackého po oddělených jednosměrných krytých rampách.

V přízemí je koncept areálu založen na podélné komunikační trase pro pěší napříč celým pozemkem i oběma objekty. Komunikace slouží pro jasnou orientaci obyvatel a také pro jednoduchou a přirozenou formu setkávání, jak u hlavního vstupu v ulici, tak uvnitř obou objektů u výtahů či na dvoře u stromu i zadní zahradě.

Nosnou konstrukci objektu tvoří monolitické železobetonové stěny kombinované s železobetonovými sloupy v podzemním podlaží. Stropní desky jsou navrženy jako monolitické železobetonové obousměrně pnuté desky, podporované stěnami, lokálně sloupy a průvlaky. Příčky jsou vyzděné z keramických tvárnic. Spodní stavba je z vodostavebního železobetonu a nad stropem v 1PP je mezi nadzemními objekty navržena plochá střecha s intenzivním vegetačním souvrstvím.

Nosná konstrukce střech je z ocelových a železobetonových nosníků, mezi kterými jsou dřevěné krokve vlašské soustavy. Objekty jsou zastřešeny sedlovou střechou s falcovanou krytinou. Obvodový plášť objektu je tvořen fasádou s provětrávanou mezerou a dřevěným obkladem z opalovaného dřeva. Obvodovým pláštěm objektu uličního je kontaktní zateplovací systém se světlou omítkou.

V parteru uličního objektu jsou použita hliníková okna, ostatní okna jsou dřevohliníková. Před okny s nižším parapetem a na lodžiích je skleněné zábradlí z vrstveného bezpečnostního skla. Screenové rolety slouží jako stínění objektu ve dvoře, v uliční fasádě je využita zámečnická konstrukce okenic s perforovaným plechem.

Dešťové vody ze zpevněných střech jsou odváděny pomocí areálové dešťové kanalizace do akumulační jímky a jsou dále použity pro zalévání zahrad. V zahradách jsou použity původní kamenné i cihelné prvky, které doplňují celkový návrh nově navržených objektů současné architektury.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu B

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?