101.

Mateřská školka Mydlinky

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů LOXIA - Jana Mastíková
Ateliér LOXIA
Místo realizace K Beránku 2400/1
143 00 Praha 4 – Modřany
Investor Městská část Praha 12
Dodavatel Společnost GEOSAN - NEPRO Mydlinky
Datum dokončení / kolaudace projektu Červenec 2023
Fotograf archiv LOXIA

Stavba mateřské školky Mydlinky navržené v pasivním standardu představuje unikátní stavbu, která vyniká svým nakládáním s energiemi a také technickým řešením. Budova vhodným způsobem doplní lokalitu, která v posledních několika letech zažívá stavební boom. Kromě hlavní budovy mateřské školky se dvěma nadzemní podlažími a plochou střechou na pozemku najdete také jednopodlažní budovy zahradního domku, eko-klubovny a objektu pro drobná domácí zvířata.
Architektonické řešení hlavní budovy předpokládá čistou a elegantní architekturu s propojením příjemného výrazu, jak by mělo být zvykem u vilové zástavby. Hravost a stránku školky představují formy s prvky zapuštění do svahu a atraktivní uspořádání okolí i využití svažitosti terénu. Jako například zpřístupnění zelené střechy pomocí násypu.
Vlastní objekt je dvojpodlažní s plochou zelenou střechou, přičemž východní část prvního nadzemního podlaží je zapuštěna do svahu. Druhé nadzemní podlaží je ze tří stran zmenšené, uskočené s terasou. Fasády v přízemí jsou obloženy cihelným obkladem tak, aby byly kompozičně lépe spojeny se zemí. Cílem návrhu takové budovy je zajistit uživatelům příjemné vnitřní prostředí a současně minimalizovat spotřebu energie. Díky promyšlenému návrhu oken a kvalitních izolací využívá budova energii ze slunce i v zimě. Naopak v létě se před horkem chrání stíněním a účinným systémem větrání. Čerstvý vzduch zajišťují otevírací okna s instalovanou jednotkou řízeného větrání s rekuperací, která v zimě chladný vzduch úsporně ohřeje. Výsledkem je tak školka, v níž si děti mohou hrát v zimě i v létě, a to v příjemném prostředí bez vysokých provozních nákladů. Při návrhu školky mysleli architekti a projektanti nejen na životní prostředí, ale samozřejmě také na zdraví těch nejmenších. Díky sofistikované filtraci vzduchu a systému větrání nebude vzduch ve školce obsahovat škodlivé látky a v budově se nebudou tvořit nežádoucí plísně.

Budova mateřské školky je navržena v pasivním standardu. Navrhli jsme řešení, které využívá nejpokročilejších technologií a stavebních postupů s ohledem na životní prostředí. Využíváme orientaci světových stran, izolaci zeminou, zpětné získávání tepla a řízené větrání pomocí rekuperace. Na energetickém štítku budovy bude ‚A‘, tedy nejvyšší známka. Objekt má stěnový konstrukční systém. Svislé a vodorovné nosné konstrukce jsou železobetonové.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy A
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?