61.

Chata Kostka

Kategorie projektu ‐ Rodinný dům

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů MgA.Vít Svoboda, MgA. Pavel Nový, spolupráce Ing. Petr Filip Chytrý dům s.r.o
Ateliér 0,5 Studio
Místo realizace Humpolec
Profese rekreační objekt
Investor soukromí
Dodavatel Chytrý dům s.r.o
Datum dokončení / kolaudace projektu Květen 2023
Fotograf MgA. Peter Fabo

Investoři se obrátili na naše 0,5 Studio na základě návrhu typových chatek. Ty jsme v roce 2020 navrhli ve spolupráci s firmou Chytrý dům s.r.o. Zadáním této realizace bylo použít stejný koncept na půdorysu chaty, která již dosloužila a využít tak stávající kamennou základnu o rozměrech 7 x 5 m.
Původní návrh byl Modifikován na návrh o ploše 2 x 30 m2 podlažní Racionální tvar dvoupodlažní kostky je ideální pro rodinnou rekreaci s krásným výhledem do vzrostlé zahrady.
Při zpracování menších domů, není důležité kolik m2 prostoru se řeší, ale jak je prostor definován a využit. Pro návrh jsou charakteristické kontrasty a dialogy. Jednak mezi zahradou a domem, ale také mezi exteriérem a interiérem. Chata v některých momentech tvoří výrazný kubus, jindy zase díky černé fasádě maximálně splývá s přírodu. Díky laťování z opáleného dřeva se povrch domu mění pod úhlem dopadajícího světla a jeho členitost může evokovat kůru stromů z okolí místa, kde dům stojí.
Do chaty se vstupuje skrze posuvné dveře z terasy. Přízemí je koncipováno jako společný prostor pro vaření, stolování i odpočinek. Najdeme zde také WC se sprchovým koutem a technickým zázemím pod schody na patro. Na výraznou kuchyňskou linku zde navazují kamna, která slouží nejen k vaření, ale mohou i za chladnějších dní prostor zaplnit uklidňujícím praskáním ohně. Dominantním prvkem přízemí jsou velká prosklená okna po jejichž odsunutí dochází k propojení interiéru s terasou. Ta se v létě stává součástí obytného prostoru a maximálně propojuje dům s přírodou.Patro pak slouží především spánku a uložení osobních předmětů. Skrze pásové okno umožňuje výhled do krajiny.
V celém interiéru jsou použity smrkové palubky, ty vytváří atmosféru, která k chataření patří. Bylo dbáno na každý detail provedení. Z dřevěného interiéru vystupují černé technické prvky zpracované zámečnicky. Hra s rastrem a členěním na stropě v přízemí příjemně formuje prostor. Závěrem je nutné zmínit, že návrh a realizace vznikla v úzké spolupráci mezi architektem a realizační firmou. Chytrý dům s.r.o., která zpracovávala i konstrukční projekt. Tento postup při návrhu dřevostaveb uplatňujeme dlouhodobě. Díky odladění projektu již ve fázi studie, se daří dotáhnout návrh do konce. A to včetně detailů v interiéru, které ve výsledku definují kvalitu stavby a příjemné využívání domu.

Konstrukčně se jedná o dřevostavbu, přičemž dřevo je použito i na vnitřní a vnější obklady stěn a místy i na tepelnou izolaci. Namísto průmyslově vyráběných lepených materiálů jsou použity základní dřevěné prvky, jako jsou trámy, prkna, palubky nebo latě. Nenajdete zde výrobky z výrobních hal vytvořené složitými technologickými postupy, protože důraz je kladen na precizní řemeslné zpracování přímo na místě. Díky tomuto ‘low-tech’ přístupu materiály neobsahují lepidla ani jiné chemické škodliviny, interiér je tedy čistě přírodní, zdravý a esteticky příjemný. Výhodou je i to, že v budoucnu bude možné dům téměř kompletně rozebrat na jednotlivé prvky a ty pak znovu použít pro jinou stavbu nebo jiný účel, aniž by to zatěžovalo životní prostředí.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?