51.

Dům K3 - chalupa s vodopádem

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Jakub Smolka
Ateliér CUBE.A
Místo realizace Karlov ev. č. 315, 468 44 Josefův Důl - Karlov, Liberecký kraj, Česko
Profese architekt
Investor soukromá osoba
Dodavatel investor subdodavatelsky
Datum dokončení / kolaudace projektu Červen 2023
Fotograf Jakub Kolek https://www.jakubkolek.com/

Rekonstrukce a přestavba domu v srdci Jizerských hor byl od počátečních skic veden snahou o propojení dvou stavebně, objemově i stylově nesourodých hmot postupně rostlého organismu horské chalupy s brusírnou při zachování genia loci, tímto spojením vytvářeného. Od počátku bylo jasné, že je třeba zachovat dualitu a napětí mezi oběma částmi objektu, podpořit dialog, který mezi sebou vedou. S investorem jsme se shodli na přístupu, který kombinuje soudobý design s maximálně citlivým nakládáním se starší, roubenou a kamennou částí, akcentovanou kontrapunkty soudobých adicí. Základní figura celého souboru byla, pro zachování kontinuity i účinku v intencích okolí, zachována. Dualitu vizuální sleduje rovněž funkční schéma objektu - přístavba s mansardovým krovem z první poloviny 20. stol. je zachována v objemu a figuře, je ovšem upraven rozvrh a velikost okenních otvorů, stejně jako stávajících vikýřů a fasádního pláště. Obsahuje prostory ložnic a koupelen, obrácených jak k jižní terase, tak na sever k potoku, který hrál v životě domu a jeho obyvatel vždy poměrně zásadní roli a který je do života nových uživatelů opět přizván. Starší roubená část s kamenným soklem a lednicí – prostorem vodního kola – je koncipována jakožto společenská, denní. Roubená světnice bývalé brusírny, otevřená prosklenou podlahou do prostoru vinného sklípku s fragmenty původních transmisí se stává obytným prostorem. Kuchyně v zadní, kamenné části - srdci domu - kontroluje nejen vstupní předsíň, schodiště a přístup do klidové části, ale rovněž je přes obnovený dveřní portál s dřevěnou pavlačí otevřena do zahrady a nově navrženým vnitřním oknem do prostoru lednice. Ta se nově stává prostorem pro relaxaci, přístupným lávkou a točitým schodištěm přímo z nitra společenské části. Nachází se zde sauna v návaznosti na obnovený náhon, který vantroky přivádí vodu z tiché říčky zpět do míst, kam patří - nyní ovšem v nové funkci vodopádu, sloužícího rekreačnímu určení prostoru. Prostor krovu nad roubenou částí s novým pásovým vikýřem je, kromě prosklené pracovny, prostorem společenského filtru mezi obytným prostorem a ložnicemi - tichým salonem, knihovnou, hernou dětí. Nově vybudovaný komín procházející prostorem obsahuje, kromě své primární funkce, i stoupací potrubí jako přípravu na případnou budoucí zástavbu tohoto prostoru dalšími ložnicemi a koupelnou. Návazný schodišťový prostor prosvětluje dvojice střešních oken, přinášející kromě světla i pocit vzdušnosti prostoru uvnitř dispozice.

Materiálové a barevné řešení exteriéru i interiéru je vedeno snahou o maximální pravdivost a přirozený vzhled materiálů bez příkras a falše při zachování poetiky horské srostlice. Kamenné stěny jsou opískovány a přiznány, roubení provedeno a ošetřeno tradičními postupy, dřevěný šindel střechy roubené části ponechaný přirozenému stárnutí. Nově pojatá mladší část je pojednána maximálně střízlivě za použití šedého plechu střechy i dřevohliníkových oken, jedinou výjimkou je hlavní vstupní portál obložený měděným plechem ke zdůraznění důležitosti vstupu v kompozici budovy a jakožto připomínka industriální stopy objektu. Neoplocená zahrada je ponechána maximálně otevřená a nekomponovaná, jedinou výjimku tvoří, kromě nově navržené jižní terasy a přístupové cesty, zachráněné a odborně ošetřené fragmenty původního zahradního řešení - zejména majestátní keře rododendronů, kterým se ve zdejších podmínkách nadmíru daří.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy G
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?