64.

Mateřská školka GALAXIE eR, Varnsdorf

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Radomír Grafek
Ateliér RG architects studio
Místo realizace Varnsdorf, Západní ulice
Profese Zdeněk Navrátil – HIP – stavební část Matěj Čunát – architektonické řešení (1.varianta) Ing. Jaroslava Křivohlavá – sadové úpravy Projekční tým Ing. Václav Moravec – stavební část Daniel Koloc – projekt interiérů Miroslav Kudrna, Jan Saidl
Investor Jan Šimek - starosta města Varnsdorf
Dodavatel STAMO s.r.o. Děčín
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2024
Fotograf boysplaynice

Mateřská školka pro 50 dětí GALAXIE eR (eR jako RADOST), je situována v nárožní poloze, jenž je vymezena ul. Západní a Edisonova ve Varnsdorfu. Její vznik byl vyvolám v roce 2014 ideou po vytvoření soukromé školky s polyt. výukou dětí pro firmu TOS VARNSDORF a následně v roce 2019 ve spolupráci s radnicí a potřebou po vytvoření nových předškolních kapacit.

Stavba školky je přízemní objekt s pravidelným elipsovitým půdorysem a atriem, jenž je přestřešen konstrukcí ploché zelené střechy s nízkou atikou a vyvýšenou částí nad multifunkčním sálem. Ten vznikl postupným vývojem a pasováním nové hmoty do daného místa a to jak s přihlédnutím na okolní zástavbu, komunikační vztahy, ale i na jeho polohu, orientaci pozemku ke světovým stranám s žádaným prosluněním interiérů a výhledy do lesoparku. Organický tvar však v sobě dále zrcadlí ideu otevřenosti, svobody, pohybu, harmonie, ale i krásy, nezbytné „potravy pro ducha“ a rozvoj dětí. Situováním stavby vznikl před školkou veřejný prostor se zelenými ostrůvky, se stávajícími a novými stromy, ale i přirozená komunikace pro pěší. Uvnitř objektu pak dále vzniklo zelené atrium, jenž spolu s vysázenými sakurami vytváří poklidné místo pro kontemplaci a hry dětí. To svým ztvárněním symbolizuje ideu tzv. rajské zahrady a čistou duši dítěte, zároveň však je z atria umožněn pohled a vstup do zahrady, resp. tím vytváří ideu výstupu dětí z ráje do okolního světa.

Dispozice je tvořena 2-mi odděleními pro 25 dětí, kuchyní a multifunkčním sálem. Ten lze využívat k pořádání besídek a pohybových aktivit dětí, ale i k pořádní kulturních akcí v mimoškolní době. Od sousedních tříd je pak tento sál oddělen mobil. panely, jenž svým provedením umožňují flexibilně měnit tento prostor. Jednotlivé třídy, jsou pak symetricky orientovány v bočních křídlech , přičemž jsou řešeny jako otevřený prostor z vnější strany ohraničený atyp.mobiliářem s policemi na hračky a integrovanými bezrámovými okny ve výšce očí dětí.

Interiéry jsou navrženy jako neutrální prostředí v kombinaci světle šedé podlahy z přírodního linolea, březových překližek atyp. mobiliáře s integrovanými okny, bílých výmaleb a akustických podhledů s kruhovými svítidly, jenž tak nechá vyniknout barevným akcentům herních prvků a typ.mobiliáře, ale i přilehlé zahrady. Ta se tak díky bezrámovému zasklení na celou výšku podlaží stává součástí interiérů a vše tak spolu dohromady s uživateli a dětmi vytváří jednotný harmonický celek.

Vlastní výstavba mateřské školky byla postavena s ohledem na navrhované urbanistické a architektonické řešení, s přihlédnutím na stavebně technické, energetické a ekologické požadavky, jenž jsou na tyto veřejné stavby v současné době kladeny a s přihlédnutím na hospodárnost budoucího provozu.

Tepelná izolace základů pod úrovní terénu je z exs polystyrenu a mezi pasy ze štěrku z pěnového recyklovaného skla.

Obvodové zdivo je z broušených cihelných bloků Porotherm s minerální izolací na maltu pro tenké spáry.

Vnější povrch fasády je tvořen omítkou s povrchovou úpravou speciální vyhlazovací stěrky bílé barvy s charakterem zavibrovaného odlitého betonu.

Prosklené konstrukce jsou z bezrámového systému se zasklením izolačním trojsklem. Svislé spoje skel jsou řešeny tmelenou strukturální spárou, stykem sklo-sklo.

Vnitřní dveře jsou bezfalcové v dekoru březové dýhy se skrytými 3D závěsy, magnetickým zámkem, nerezovými klikami a v podlaze zapuštěné magnetické dveřní zarážky.

Společenský sál je od jednotlivých tříd oddělen posuvnými stěnami s možností variabilního využití daných prostor.

Atypický mobiliář je navržen z přírodního materiálu z březové překližky, které se vyrábějí z loupaných dýh severské břízy.

Pro eliminace nežádoucího šíření hluku jsou v určených prostorách použity akustické bezesparé podhledy z děrovaných desek – rozptýlené kulaté děrování a podkladní bílou tkaninou.

Objekt je vybaven moderní elektroinstalací v podobě autonomního řízení a nabízí tak komfort uživatelům. Osvětlení, zásuvkové okruhy, stínění, vytápění a větrání, to vše je umožněno centrálně pomocí ovládacího dotykového panelu. Variabilní řešení je navíc připravené i na budoucí rozšíření.

Dobrou světelnou pohodu denního osvětlení, kromě bezrámových oken zajišťují v kuchyni a šatně pro učitelky instalované tubusové světlovody.

Otopná soustava je teplovodní podlahová. K potřebě chlazení větracím systémem jsou k jednotkám připojeny kondenzační jednotky přímého chlazení, které jsou v zimě využity k ohřevu větracího vzduchu. Zdrojem tepla je výměníková stanice HV-TV napojena na horkovodní soustavu CZT.

Na střeše objektu je instalována extenzivní zelená střecha a střešní fotovoltaický systém (FVE) o velikosti 9,9 kWp. Energie získaná z FVE je primárně využívána pro chlazení větracím systémem.

Na zahradě je instalován zavlažovací systém a zdrojem vody je podzemní akumulační nádrž o objektu 20 m3. Nádrž je dopouštěna dešťovou vodou zachycenou ze střechy objektu.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?