108.

Hasičská zbrojnice Bílovice nad Svitavou

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Pavel Pekár, Ing. arch. Kseniia Zharova, Ing. arch. Lucie Obrovská, Ing. arch. Lucie Nováková, Ing. arch. Monika Mozolová, Ing. Lukáš Vopálenský
Ateliér P.P. Architects s.r.o.
Místo realizace Bílovice nad Svitavou, parcely: č. 756/1, st. 22, 751, 752/1, 752/4, 758/1, 758/4, 1208/8
Profese Ing. Martin Urubek, Ing. Martin Grešák, Ivan Drápal, Ing. Marek Nos, Ing. Zbyněk Holešovský, Ing. Michal Kadlec, Ing. Karel Alexa, Ing. Rostislav Beneš
Investor Obec Bílovice nad Svitavou, Těsnohlídkovo náměstí 1000, 664 01 Bílovice nad Svitavou
Dodavatel STAVKOM, spol. s r.o., Nádražní 1332/32, 680 01 Boskovice
Datum dokončení / kolaudace projektu Srpen 2023
Fotograf Ota Nepilý

Jedná se o novostavbu hasičské zbrojnice, která slouží dobrovolnému hasičskému sboru obce Bílovice nad Svitavou. V novostavbě jsou vytvořeny prostory, které svými rozměry, orientací, vzájemnou vazbou a technickým řešením vyhovují požadavkům na provoz hasičského sboru.
Architektonická forma je založena na jednoduchém, racionálním a moderním hmotovém řešení, které vychází z přilehlého okolí, provozních vazeb a ekonomických požadavků investora. Celkové uspořádání, propojení a vzhled jednotlivých částí objektu tvoří a navazuje na blízký duch zástavby a na celkovou koncepci dostavby centra obce. Stavba nebrání ve výhledu na žádné jiné dominanty obce. Hasičská zbrojnice je umístěna ve svažitém území, rovnoběžně s ulicí Nad Tratí. Vizuálně prodlužuje ulici Žižkova až do ulice Nad Tratí.
Návrh vychází z typicky vesnického charakteru, avšak působí moderním, jednoduchým, čistým a nerušivým dojmem vůči okolí. Z tradiční venkovské architektury návsi tato stavba přechází postupně až do odvážné moderní architektury hasičské zbrojnice.
Novostavba hasičské stanice je pojata jako jednoduchý objekt rozdělený na část garáže s hasičskými vozy a část zázemí. Toto provozní členění je čitelné také na fasádě díky navrženému ustoupení uličních fasád a použitím odlišných materiálů. Z důvodu přístavby a zajištění bezpečného výjezdu požárních vozidel došlo k úpravám přilehlých zpevněných ploch. Objekt garáže je zasunut dále od silnice než administrativní část z důvodu nájezdu požárních vozidel. Pro potřeby garáže hasičské zbrojnice byl vytvořen převýšený prostor se šikmou střechou rozdělenou na tři hřebeny. Vizuálně výrazná sklonitá střecha s prudkým spádem dodává stavbě dynamičnost. Zastřešení je provedeno pomocí pultové střechy nad levou částí, pilové střechy nad částí s garáží a ploché střechy nad střední částí se sušící věží. Objekt má tvar navzájem spojených obdélníků. Stavba je vytvořena jako samostatně stojící objekt se sušící věží bez suterénu. Věž na sušení hadic tvoří výškovou dominantu.

Do hasičské zbrojnice se vchází středem objektu, přímo do schodišťové haly. Po levé straně při ulici se nachází kancelář velitele, na kterou navazují šatny pro mládež, společné hygienické zázemí a šatna pro dospělý hasičský sbor. Z haly je dále přístup do úklidové místnosti s prádelnou a technické místnosti. Naproti dveřím šatny přes chodbu je zajištěn přístup do garáže kvůli rychlému a plynulému provozu v případě požáru. Součástí velké garáže jsou tři sklady pro pohonné hmoty, elektrotechniku, uskladnění hadic a dalšího vybavení. Dále se zde nachází sušící věž, která tvoří výškovou dominantu celé stavby. V zadní části se nad sklady nachází úložná galerie, která je přístupná z 2.NP díky rozšířené galerii. Z hlavní chodby je zajištěn přístup přes schodiště do druhého podlaží, ve kterém se nachází posilovna, odpočinková místnost, hygienické zázemí a velká denní místnost s kuchyňkou, určená pro školení, rady, výbory, přednášky apod. Z chodby je možné se dostat na malou terasu nad hlavním vstupem s rozhledem na předprostor hasičské zbrojnice.
Veškeré použité materiály byly použity s ohledem na trvanlivost, odolnost, bezúdržbovost a s důrazem na vysokou estetickou i funkční kvalitu.
Obvodové a vnitřní zdivo je z keramických tvárnic tl.440, 300 a 250 mm zděných na tenkovrstvou zdící maltu, doplněno příčkami z keramických tvárnic tl.175, 150 a 80 mm.
Vodorovnou konstrukci tvoří železobetonový monolitický strop tl.180 a 200 mm, ve 2.NP nad levou částí tvoří nosnou konstrukci střechy dřevěné sbíjené vazníky 80/160 mm se záklopem a izolací mezi spodní pásnicí, nad částí s garáží tvoří nosnou část také dřevěné sbíjené vazníky. Krytina střechy je z cortenových plechů, na ploché střeše je použit kačírek.
Schodiště je z monolitického železobetonu, vetknuto do okolních stěn a je opatřeno ocelovým zábradlím.
Finální povrchová úprava je tvořena vápenocementovou omítkou v bílém odstínu, doplněná fasádním obkladem z cortenových plechů. Tento obklad je z vizuálních důvodů a architektonické koncepce aplikován také na pultovou a pilovou střechu. Významný prvek na fasádě tvoří mozaika sv. Floriána.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?