42.

Celková rekonstrukce domu Chopin

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ondřej Tuček, Lenka Belanská, Matouš Štrba, interiér Anna Blažková, Svetlana Devyatkina, Filip Bernard, Natálie Sorokáčová
Ateliér ARCHITEKT Ondřej Tuček s.r.o.
Místo realizace Mariánské Lázně, Hlavní třída 47
Profese Architekt
Investor Město Mariánské Lázně
Dodavatel Varo s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Květen 2023
Fotograf Viktor Tuček

Dům čp. 47, původně Bílá Labuť, se nachází v centrální části Mariánských Lázní. Je součástí západní uliční fronty, která přiléhá k lázeňskému parku. Dobou vzniku (1819-1820) spadá do první etapy výstavby města. Od roku 1958 je zapsanou nemovitou kulturní památkou. Jedná se o 3 budovy a společný dvůr, přístupný domovním průjezdem.

Hlavní budova A, umístěná podél Hlavní třídy, byla původně určena k ubytování lázeňských hostů. Roku 1836 zde byla ubytována rodina Wodziňských, jejichž hostem byl i skladatel Fryderyk Chopin, jehož jméno dnes dům nese. Uliční průčelí nese novogotickou výzdobu. Dvorní křídlo B z roku 1899 má novorenesanční podobu a zahrnovalo původně ubytovací jednotky, později kanceláře. Druhé dvorní křídlo C, původně z roku 1896 vybudované jako fotografický ateliér, bylo v 50. letech strženo a na jeho místě byla vybudována budova s tzv. Malou scénou, sálem pro 80 návštěvníků. V letech 1952 – 1954 byla budova adaptována pro účely umístění Chopinova muzea a sálu.

Urbanistická role domu Chopin je zejména ve svědectví stavebního vývoje města. Dům si zachoval své původní hmotové řešení, včetně tvaru střech. Důležitým prostorem je i veřejně přístupný dvůr, kde se konají příležitostné společenské a kulturní akce. Jedná se tedy o cenný soubor, připomínající nejen podobu města těsně po jeho založení, ale i další stavební fáze jeho vývoje.

Projekt rekonstrukce byl zahájen studií v roce 2016 z důvodu havarijního stavu budovy B. Realizace proběhla ve dvou etapách od roku 2020 s kolaudací v létě 2023. Cílem návrhu byla obnova cenných architektonických prvků a detailů, a také hledání funkční náplně a způsobu využití, aby dům nebyl jen statickou památkou, ale živým společenským centrem. Kromě Chopinova muzea a sálu tak zahrnuje infocentrum, Malou scénu, kavárnu a další klubové prostory. Každá ze 3 budov si zachovává svůj charakter a svébytnost, což podpořilo i odstranění nepůvodních přístaveb a krčků.

V průběhu rekonstrukce byla provedena celková stavební obnova souboru, opravy či nahrazení dožilých prvků, konstrukcí a domovních technologií. Součástí návrhu je i zlepšení komunikačních vazeb s ohledem na zajištění bezbariérovosti celé budovy vybudováním dvou výtahů. Největší změnou prošla budova C, u které bylo obnoveno panoramatické okno do Malé scény, doplněné arkýřem, s doplněnou přístavbou nového vstupu a šaten. Součástí návrhu bylo doplnění dekorativních osvětlovacích prvků, jejichž autorem je ak. sochař Laco Sorokáč.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?