40.

Kofínno Café & Bar

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Vitalii Borisov
Ateliér Kist Design
Místo realizace Radlická 365/154, 158 00 Praha 5
Profese Design a architektonická stavební řešení
Investor D.H.Gastro
Dodavatel Kist Design
Datum dokončení / kolaudace projektu Září 2023
Fotograf Iryna Kobzar, Vitalii Borisov

Kist Design studio, inspirované historií závodu Walter, představuje útulnou kavárnu "Kofínno" v novém kancelářském komplexu "Waltrovka". Prostor kombinuje energii kancelářského života s pohodlím domácí atmosféry a stává se zdrojem inspirace pro návštěvníky.

Dispozice kavárny zajišťuje otevřenost a dynamiku, a průhlednost prostoru vytváří pocit interakce s okolním světem. Zonace zahrnuje různé úrovně a výšky, tvořící individuální prostory.

Interiér je založen na průmyslové historii závodu Walter, s dominancí šedé barvy betonu a kovových prvků na stropě. Dřevo přidává pohodu a harmonii, zatímco modrá barva dodává dynamiku a komfort. Krémové a béžové odstíny přidávají útulnost.

Nábytek a dekor jsou vybrány s ohledem na moderní estetiku. Měkký nábytek z velurů ladí s různými vysokými a nízkými prvky, zdůrazňujícími charakteristiky každé zóny.

Dekor zahrnuje bar, dřevěný vrtulník a náčrty motorů na stěnách, udržující spojení s historií závodu. Rostliny a osvětlovací prvky přidávají svěžest a dekorativnost.

Osvětlení zahrnuje difuzní LED podsvícení pro vytvoření atmosféry a zdůraznění textur. Směrové osvětlení vytváří intimní světelné ostrovy, zdůrazňující každý stůl. Dekorativní lampy přidávají atmosféru a zdůrazňují akcenty.

"Kofínno" nejen poskytuje moderní styl a pohodlí, ale také vtěluje hluboký respekt k historickému dědictví, vyprávějící svůj jedinečný příběh prostřednictvím designu.

Předmětem naši práci byla komerční jednotka, FIT-OUT Kofínno, Delta Radlická B+C. Řešený prostor se nachází v části 1.NP objektu (části) B. Prostor byl řešen jako stravovací provoz společnosti D.H.Gastro s.r.o.

Technické řešení bylo od nuly postavená kavárna Kofínno v novostavbě Waltrovka. Řešili jsme celé dispoziční řešeni kavárny, zázemí a odbytných prostor. Dále technickým úkolem bylo vytvoření kompletní TZB včetně vzduchotechniky, zdravotní sociální techniky, bezpečnostních řešeni, a to podle nových norem a energetické certifikace budovy.

Prostor v 1.NP byl rozdělen na části:
• Odbytový prostor – část kavárny
• Prostory kuchyně a zázemí kuchyně
• Hygienické prostory personálu
• Hygienické prostory zákazníků

Provozní řešení:
Soubor místností zajišťující gastronomický provoz v objektu je uváděn z hlediska nároků na technologické vybavení a na stavební provedení k danému charakteru provozu.

Personální zázemí:
Hygienické a sociální zařízení pro pracovníky – šatna. Prostor odpovídá požadovanému počtu zaměstnanců se základní vybaveností pro oddělené ukládání civilních a pracovních oděvů v šatních skříňkách. Na šatny navazuje hygienické zázemí, WC.
Úklid – v provozu je řešen úklid – výlevka umístěná na toaletě personál, skříň s odvětráním na uložení mycích a úklidových prostředků na chodbě.

Skladová část:
Součást Bistra v budově

Přípravna studené kuchyně:
Součást Bistra v budově

Mytí nádobí:
Mytí stolního nádobí – je umístěno v prostoru baru přístupné z odbytové části. Úsek je vybaven příjmovým stolem, navazujícím na dřez pro předmytí a myčkou pro umytí nádobí. Čisté nádobí z myčky je uloženo ve stole ve výdeji baru. Umyvadlo na ruce je umístěno v baru.

Bar:
Nápojový úsek, - je vybaven kávovarem, stolem s dřezem a umyvadlem, chladící technikou na nápoje, vitrínou na dezerty, výrobníkem ledu.

Zásobování a odpad:
Zásobování – zásobování bylo zajištěno subdodavatelsky a to před zahájením provozu.
Odpad a obaly– likvidace odpadu a skladování obalů je zajištěn samostatnou místností v zázemí provozovny opatřenou chladící skříní na kontejner pro bio odpad a kontejnerem pro odpad směsný.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?