39.

Sandwich Rodeo

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů MgA.Vít Svoboda, MgA. Pavel Nový spolupráce: Ing. arch. Tereza Říhová, Ing. arch . Jitka Mácová
Ateliér 0,5 Studio
Místo realizace Kamenická 602/24- Praha, Letná
Profese Restaurace
Investor Tomáš Oujezdský
Dodavatel soukromí
Datum dokončení / kolaudace projektu Červenec 2023
Fotograf Jan Zima, Tereza Havlínková

ATMOSFÉRA
Jedním z hlavních cílů bylo vytvořit podnik s jasným gastro obsahem, který zapadne do neformální atmosféry pražské Letné a bude fungovat zároveň vedle zavedeného bistra. Tak jako u předešlých návrhů jsme společně s investorem chtěli co nejvíce žánrově propojit příběh jídla, lidí a interiéru v jeden celek. Najít esenci amerických sendvičových bister ze 70. let a tu předat bez kýčovitých dekorací a tendenčních přístupů. Místem návrhu byly prostory činžovního domu z 19. století, který od 80-tých let neprošel rekonstrukcí. Bylo nutné tedy celý prostor kompletně rekonstruovat, zároveň navázat na atmosféru místa.
HNĚDÁ, HNĚDÁ A HNĚDÁ
Bez výrazných dispozičních změn se podařilo prostor rozdělit na komfortní kuchyni a lokál, který se vypořádal s historicky danou dispozicí. Cílem bylo navrhnout dřevem obloženou „zašívárnu“ která evokuje propojení několika atmosfér: amerického bistra, lobby hotelu nebo skautskou klubovnu. Pracovali jsme s vrstevním materiálů a tematických odkazů. Pojítkem byla všudypřítomná hnědá barva v několika odstínech. Hněda se objevuje na mořeném soklu z masivního dřeva, obkladech stěn z mořených mdf desek, keramických obkladech toalet a natřeném lesklém stropě. Jedním ze signifikantních prvků se také stala původní mramorová podlaha z 80. let tzv „tlačenka“ která byla citlivě repasována a doplněna. Dále byl použit nerez jako odkaz na estetiku 80 let a materiálové pojítko s otevřenou kuchyní.
VIDĚT A BÝT VIDĚN
Hlavní vstup je z nároží ulice Kamenická a Milady Horákové. Prostor je rozdělen do několik úseků a typů sezení . Vstupní část je tzv. na stojáka a obsahuje vyšší stolování a ikonický pult do výlohy. Vše plynule navazuje na úsek baru a otevřené kuchyně, která je viditelná z prostoru restaurace a Kamenické ulice. Centrem bistra je pak hlavní prostor s výlohami do rušné ulice Milady Horákové. Tématicky a funkčně byly zvoleny na míru vyrobené ikonické lavice. Nabízí tak komfortní místo pro sezení dvojic i skupin. Všichni zákazníci mají v poměrně malé prostoru soukromí, výhled do rušné ulice, zároveň sami s jídlem lákají kolemjdoucí na pohodlné posezení do polstrovaných „kójí“, které mohou evokovat vlak. Prostor obsahuje i klasické sezení u židlí. Jako zakončující prvek prostoru a optické zvětšení byla koncová pohledová stěna obložena zrcadlem. Posledním typem stolování jsou venkovní lavice, které lemují celé bistro v ulici Kamenická v letní sezoně.

Hlavní vstup je z nároží ulice Kamenická a Milady Horákové. Prostor je rozdělen do několik úseků a typů sezení . Vstupní část je tzv. na stojáka a obsahuje vyšší stolování a ikonický pult do výlohy. Vše plynule navazuje na úsek baru a otevřené kuchyně, která je viditelná z prostoru restaurace a Kamenické ulice. Centrem bistra je pak hlavní prostor s výlohami do rušné ulice Milady Horákové. Tématicky a funkčně byly zvoleny na míru vyrobené ikonické lavice. Nabízí tak komfortní místo pro sezení dvojic i skupin. Všichni zákazníci mají v poměrně malé prostoru soukromí, výhled do rušné ulice, zároveň sami s jídlem lákají kolemjdoucí na pohodlné posezení do polstrovaných „kójí“, které mohou evokovat vlak. Prostor obsahuje i klasické sezení u židlí. Jako zakončující prvek prostoru a optické zvětšení byla koncová pohledová stěna obložena zrcadlem. Posledním typem stolování jsou venkovní lavice, které lemují celé bistro v ulici Kamenická v letní sezoně.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?