Jména autorů |
MgA.Vít Svoboda, MgA. Pavel Nový spolupráce: Ing. arch. Tereza Říhová, Ing. arch . Jitka Mácová |
Ateliér |
0,5 Studio |
Místo realizace |
Kamenická 602/24- Praha, Letná |
Profese |
Restaurace |
Investor |
Tomáš Oujezdský |
Dodavatel |
soukromí |
Datum dokončení / kolaudace projektu |
Červenec 2023 |
Fotograf |
Jan Zima, Tereza Havlínková |
ATMOSFÉRA
Jedním z hlavních cílů bylo vytvořit podnik s jasným gastro obsahem, který zapadne do neformální atmosféry pražské Letné a bude fungovat zároveň vedle zavedeného bistra. Tak jako u předešlých návrhů jsme společně s investorem chtěli co nejvíce žánrově propojit příběh jídla, lidí a interiéru v jeden celek. Najít esenci amerických sendvičových bister ze 70. let a tu předat bez kýčovitých dekorací a tendenčních přístupů. Místem návrhu byly prostory činžovního domu z 19. století, který od 80-tých let neprošel rekonstrukcí. Bylo nutné tedy celý prostor kompletně rekonstruovat, zároveň navázat na atmosféru místa.
HNĚDÁ, HNĚDÁ A HNĚDÁ
Bez výrazných dispozičních změn se podařilo prostor rozdělit na komfortní kuchyni a lokál, který se vypořádal s historicky danou dispozicí. Cílem bylo navrhnout dřevem obloženou „zašívárnu“ která evokuje propojení několika atmosfér: amerického bistra, lobby hotelu nebo skautskou klubovnu. Pracovali jsme s vrstevním materiálů a tematických odkazů. Pojítkem byla všudypřítomná hnědá barva v několika odstínech. Hněda se objevuje na mořeném soklu z masivního dřeva, obkladech stěn z mořených mdf desek, keramických obkladech toalet a natřeném lesklém stropě. Jedním ze signifikantních prvků se také stala původní mramorová podlaha z 80. let tzv „tlačenka“ která byla citlivě repasována a doplněna. Dále byl použit nerez jako odkaz na estetiku 80 let a materiálové pojítko s otevřenou kuchyní.
VIDĚT A BÝT VIDĚN
Hlavní vstup je z nároží ulice Kamenická a Milady Horákové. Prostor je rozdělen do několik úseků a typů sezení . Vstupní část je tzv. na stojáka a obsahuje vyšší stolování a ikonický pult do výlohy. Vše plynule navazuje na úsek baru a otevřené kuchyně, která je viditelná z prostoru restaurace a Kamenické ulice. Centrem bistra je pak hlavní prostor s výlohami do rušné ulice Milady Horákové. Tématicky a funkčně byly zvoleny na míru vyrobené ikonické lavice. Nabízí tak komfortní místo pro sezení dvojic i skupin. Všichni zákazníci mají v poměrně malé prostoru soukromí, výhled do rušné ulice, zároveň sami s jídlem lákají kolemjdoucí na pohodlné posezení do polstrovaných „kójí“, které mohou evokovat vlak. Prostor obsahuje i klasické sezení u židlí. Jako zakončující prvek prostoru a optické zvětšení byla koncová pohledová stěna obložena zrcadlem. Posledním typem stolování jsou venkovní lavice, které lemují celé bistro v ulici Kamenická v letní sezoně.
Hlavní vstup je z nároží ulice Kamenická a Milady Horákové. Prostor je rozdělen do několik úseků a typů sezení . Vstupní část je tzv. na stojáka a obsahuje vyšší stolování a ikonický pult do výlohy. Vše plynule navazuje na úsek baru a otevřené kuchyně, která je viditelná z prostoru restaurace a Kamenické ulice. Centrem bistra je pak hlavní prostor s výlohami do rušné ulice Milady Horákové. Tématicky a funkčně byly zvoleny na míru vyrobené ikonické lavice. Nabízí tak komfortní místo pro sezení dvojic i skupin. Všichni zákazníci mají v poměrně malé prostoru soukromí, výhled do rušné ulice, zároveň sami s jídlem lákají kolemjdoucí na pohodlné posezení do polstrovaných „kójí“, které mohou evokovat vlak. Prostor obsahuje i klasické sezení u židlí. Jako zakončující prvek prostoru a optické zvětšení byla koncová pohledová stěna obložena zrcadlem. Posledním typem stolování jsou venkovní lavice, které lemují celé bistro v ulici Kamenická v letní sezoně.
Šetrnost budovy
Environmentální certifikace
Typ a dosažená úroveň certifikátu |
-
|
Hospodaření s vodou
Využívá se dešťová voda pro zalévání? |
|
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet? |
|
Je na budově zelená střecha nebo fasáda? |
|
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)? |
|
Kvalita vnitřního prostředí
Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně? |
|
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně? |
|
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech? |
|
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně? |
|
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)? |
|
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie? |
|
Principy cirkulární ekonomiky
Využívá se v projektu recyklovaných materiálů? |
|
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů? |
|
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)? |
|
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků? |
|
Energetická náročnost
Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy |
C
|
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)? |
|
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)? |
|
Návaznost na okolí
Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy? |
|
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)? |
|
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)? |
|