28.

Farní stodola Hostivař

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Radek Vaňáč, Ing. arch. Pavel Nalezený, Ing. arch. Kristýna Sojka Rejsková, Ing. arch. Ján Šefčík
Ateliér Studio Raketoplán
Místo realizace Domkářská 21/1
Praha 15 - Hostivař
Investor Arcibiskupství pražské
Hradčanské nám. 56/16
Praha 1 – Hradčany
Dodavatel JAPS TEN s.r.o.,
Suchdolská 1187
Praha - západ
Datum dokončení / kolaudace projektu Leden 2024
Fotograf Petr Polák

Objekt stodoly je součástí farního areálu u kostela Stětí sv. Jana Křtitele v pražské Hostivaři. Hodnotné území, jehož část je kulturní památkou, se nachází v těžišti původní historické obce. Urbánní struktura i měřítko zástavby jsou zde zachovány v autentické podobě.

Původně klasicistní hospodářské stavení se sedlovou střechou pochází z počátku 19. století. V roce 1876 bylo zasaženo požárem a v 70. letech 20. století přestavěno na autodílnu.

Návrh reaguje na požadavek investora – zřídit prostor k setkávání komunity i veřejnosti. Hlavní hodnota v podobě objemu a obrysu domu byla plně ponechána.

Hlavní vstup a velký zasklený portál zakončují primární osu areálu. Původně trojtraktová dispozice byla uvolněna pro nové využití. V přízemí stodoly se nachází společenský sál a vstupní lobby, kolem kterého jsou navázány prostory zázemí. Dělicí stěny jsou nahrazeny hmotou schodiště s průsvitným opláštěním. Vertikální objem slouží k propojení podlaží a zároveň odděluje sál od lobby.

V podkroví domu vzniklo prosté ubytovaní v podobě tří apartmánů se zázemím. Ty doplňuje kancelář správce areálu. Dispozice podkroví obsluhuje podélná chodba. Přístup k ní umožňuje nově vybudované vnější schodiště přiléhající ke štítové stěně stodoly. V pomyslném středu podlaží vzniká převýšený prostor s galerií s kuchyní.

Při přestavbě domu byly nahrazeny nevhodné stavební vrstvy. Materiály použité pro obnovu stavby navazují svým charakterem i řemeslnými postupy na období jejího vzniku. Hlavní markantou interiéru domu je dřevo. Ocelové konstrukce v tlumené bílé barvě s novým omítnutím původních stěn vnáší do objektu současnou vrstvu.
Kontrast starého a nového zdůrazňuje zřejmé kvality historického domu, přiznává zásahy a reflektuje současný stavitelský rukopis.

Jedná se o rekonstrukci stavby s kombinovaným konstrukčním systémem. Stávající základová konstrukce zůstala ponechaná a byly provedeny lokální opravy. Z vnější strany byly základy opatřeny drenáží. V místech nových nosných ocelových sloupů jsou doplněny základové patky.

Stávající kombinovaný konstrukční systém tvořený nosným zdivem a ocelovými sloupy v prvním nadzemním podlaží je v jižní části 1.NP zachován. V obvodových zdech bylo vytvořeno malé množství nových otvorů. Původní výplně otvorů byly nahrazeny kopiemi. Ocelová konstrukce a konstrukce Hurdis stropu v 1.NP zůstala zachována pouze nad jižním prostorem (společenský sál). Dělící stěny v 1.NP byly odstraněny. Stropní konstrukce nad severním prostorem 1.NP byla kvůli změně výškového uspořádání odstraněna a nahrazena konstrukcí ocelobetonové desky na trapézovém plechu neseném ocelovými průvlaky osazenými do otvorů v obvodových zdech.

Dělící konstrukce jsou v 1.NP provedeny z cihelných tvárnic. Technické uzavření jednotlivých zděných konstrukcí je voleno sádrovou omítkou, keramickým obkladem, anebo světlým nátěrem přímo na zděnou konstrukci. Konstrukce mezi jednotlivými funkčními jednotkami a společnými prostory ve 2.NP jsou sádrokartonové. V suchých částech provozu je pohledová vrstva z březové překližky.

Původní ocelové schodiště s lávkou ve středním prostoru mlatu bylo odstraněno a nahrazeno opláštěným ocelovým schodištěm ve středu dispozice, čímž je zajištěno provozní i akustické oddělení jednotlivých podlaží.
Opláštění vnitřního schodiště je tvořeno ocelovými sloupky s vícevrstvou konstrukcí skleněných a polykarbonátových panelů.

Původní krov byl ve velké části napaden houbami a hmyzem, nešel zachovat v plné míře a byl nahrazen kopií. Konstrukce nově zhotoveného krovu kopíruje nejen profily konstrukčního systému původního krovu, ale i původní tesařské spoje. Tak je zachována autenticita nové konstrukce vůči původnímu řešení. Část zdravých a nenapadených konstrukčních prvků původního krovu, byla ošetřena a vsazena do nové konstrukce. Krov je v celé délce zaklopen březovou překližkou a nadkrokevně zateplen deskami PIR. Střešní krytina je z tradičních keramických bobrovek.

Vytápění je zajištěno pomocí tepelného čerpadla vzduch-voda. Teplo je do objektu distribuováno pomocí podlahového topení s nízkým teplotním spádem, radiátory a otopnými žebříky v koupelnách.

Větrání společenského sálu a kvalitu vzduchu zajišťuje vzduchotechnická jednotka s rekuperací. Potrubí je vedeno přiznaně.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?