25.

Casa de mi Luna

Kategorie projektu ‐ Rodinný dům

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Martin Žižka, Jaroslav Smejkal
Ateliér Studio Circle Growth
Místo realizace Karlštejn 360, 26718
Profese Architekt
Investor Cristian Reta, Magda Šimovoná, Karlštejn 360, 26718
Dodavatel Terra Sylva s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Srpen 2023
Fotograf Fredrik Frendin

Casa De Mi Luna se nachází v Karlštejně a skýtá výhled do údolí Berounky a na proslulý hrad. Navrhli jsme ho pro argentinsko-českou rodinu, která se chtěla poněkud vzdálit od ruchu metropole. Dům je postaven v chráněné krajinné oblasti Český kras, a tak jeho vnější forma reaguje na předepsané regulace. CHKO usiluje o zachování místních stavebních tradic, a díky tomu dům promlouvá nářečím místní lidové architektury; má jednoduchou symetrickou sedlovou střechu, zaoblenou okapní římsu, tradiční pálenou tašku bobrovku a fasádu z vápenné omítky v kombinaci s modřínovým obkladem.

Konstrukce domu je tvořena slaměným panelovým systémem firmy EcoCocon, jenž zaručuje velice rychlou montáž. Z interiéru jsou panely omítnuty hliněnou omítkou a hliněným štukem. Dělicí příčky jsou obloženy borovicovou překližkou.

Oproti tradičnímu českému domu je interiér Casa De Mi Luna hravější a otevřenější. Dominantou zcela otevřeného přízemí je segmentové schodiště, které se vine prostorem až do druhého patra. Vymezuje jednotlivé funkční zóny, jež se však zároveň vzájemně prolínají. Vertikálně propojený centrální bod domu je prosvětlen střesnímy okny.

Dva symetricky umístěné pokoje při východní a západní straně fasády mají díky kreativnímu řešení krovu klenutý strop, který je omítnutý bílím hliněným štukem.

Interiéru dominuje dřevo a hlína s jemnými tóny modré, zelené a terakotové. Hlavní myšlenkou při výběru materiálů bylo použít co nejvíce místních a přírodních zdrojů jak o například půdovky z cihleny Bratronice vzdálené pouhých 15km.

Krb v přízemí je strategicky umístěn mezi obývacím pokojem a jídelnou, aby se teplo šířilo rovnoměrně po celém domě, a je obložen zelenou keramikou evokující kachlová kamna. Krbová vložka má výměník, jenž ohřívá vodu, která je následně skladována ve velké nádrži v technické místnosti. Když teplota v domě klesne pod určitou teplotu, teplá voda je rozvedena do zdí, do třícentimetrové vrstvy hliněné omítky. Ta funguje jako vynikající akumulační hmota a teplo postupně uvolňuje do všech místností. Hliněná omítka navíc reguluje vlhkost jak vnitřního prostředí, tak samotných slaměných panelů.

Dům je postaven na patkách, které šetří beton a z ekologických slaměných panelů od firmy Ecococn s vnitřními hliněnými omítkami, venkovním modřínovým obkladem a vápennou omítkou a tradiční palenou střešní taškou bobrovkou.

Strukturální a materiálová rozhodnutí Casa De Mi Luna se řídí logikou difúzně otevřené skladby zahrnující primárně udržitelné, rozložitelné materiály, jako je sláma, dřevo a hlína. Ve všech případech jsou materiály vybírány jak pro své kvality tak pro jejich estetický přínos. Hliněná omítka na vnitřních stěnách reguluje vlhkost vnitřního klimatu i slaměných panelových stěn a zajišťuje, aby se přebytečná vlhkost nehromadila ve stěnách ze slámy. Finální vrstvou hliněné omítky je bílý štuk vyrobený z bílého kaolinového jílu a jemné mramorové moučky. Na fasádě je modřín použit pro svou odolnost proti hnilobě a degradaci. Tam, kde to bylo možné, byly upřednostněny vysoce kvalitní místní materiály jako například půdovky z nedaleké cihleny Bratronice, nebo dřevo z Brdské pily.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?