30.

Iconik - bytový dům

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Ivan Boroš, Ing. arch. Juraj Calaj, Ing. arch. Vítězslav Danda
Ateliér edit!
Místo realizace Sokolovská 48, Praha 8 - Karlín
Investor Karlín Group
Dodavatel Metrostav a.s.
Datum dokončení / kolaudace projektu Červenec 2023
Fotograf BoysPlayNice

Devítipodlažní bytový dům Iconik je umístěn v Karlíně na jedné z posledních proluk vzniklých následkem tisícileté povodně. Parcela je situována na hlavní třídě, která stejně jako celá čtvrť, jež patří mezi jednu z nejžádanějších pražských lokalit, prošla v posledních dvou dekádách zásadní architektonickou i sociální proměnou. Bohatou historii dříve industriální čtvrti navrhovaný objekt reflektuje svým výrazem, a hmotovým pojetím se opírá jak o historickou parcelaci zastavované proluky, tak o pro Karlín typické nepravidelné výškové uspořádání korunních říms.
Dům je vizuálně rozdělen na dvě hmoty vycházející z původního dělení pozemku a ze struktury městského bloku se střídajícími se výškami střech a říms – v tomto případě jde o užší hmotu o devíti nadzemních podlažích a nižší a širší osmipodlažní. Objemy dále odlišuje rastr oken a lodžií.
Budova má dvě hlavní fasády. První je orientovaná do ulice a druhá do vnitrobloku. Uliční fasáda tvoří identitu budovy samotné, kdy keramický obklad s dekorem ve dvou odstínech odkazuje na tradiční materialitu nejen fasád bytových domů z 30. let minulého století, ale také místních industriálních objektů, které vlivem mohutného rozvoje z lokality již téměř vymizely.
Vnitřní uspořádání domu je pro dnešní městský bytový dům typické. Ve třech podzemních podlažích se nachází parking, technické zázemí celého domu a sklepy. V parteru jsou umístěné dvě komerční jednotky připravené na provoz restaurace nebo bistra a samotná vstupní hala s přístupem ke všem 48 bytům o dispozicích 1+kk až 4+kk, situovaným ve druhém až devátém nadzemním podlaží. Většina bytů 2+kk a větších má vlastní lodžii nebo terasu přístupnou z obývacího pokoje i z ložnice. Prémiové byty větších dispozic s celoprosklenými obytnými místnostmi se nacházejí v horních podlažích domu. Z jejich prostorných teras se naskýtá pohled na zelený Vítkov i střešní krajinu Karlína.

Nosný systém budovy tvoří železobeton, svislé prvky se střídají mezi zdmi a sloupy. Zdi jsou navrženy v tloušťce 220 mm. Budova je rozdělena do čtyř osových polí, tři mají rozpon 8,1m, čtvrtá 3,8 m. V užším poli je umístěna hlavní vertikální komunikace, schodiště a výtah. Stropní desky mají tloušťku 250 mm v podzemní části a 220 mm v nadzemní části.





Vytápění budovy je možné dvěma způsoby – plynem nebo využitím centrálního zdroje tepla. Obě možnosti mají stejné požadavky na velikost technických místností v suterénu. Všechny místnosti v bytových jednotkách a komerčních prostorech budou vytápěny standardními radiátory a dodatečným podlahovým vytápěním umístěným v koupelnách. Trasa centrálního tepla z Pražské teplárenské, kterou lze využít pro vytápění navrhované budovy namísto plynového připojení, vede ulicí Pobřežní.



Vodovodní řád je veden přímo před pozemkem v rámci chodníku, kanalizační řád vede vedle vodovodního. Dešťová voda bude uchována v retenčních nádržích v suterénu a na střeše budovy.





Současný územní plán definuje území jako stabilní s všeobecně smíšeným využitím, což umožňuje vytvoření rezidenčních i kancelářských budov. V rámci území je požadováno, aby 60% podlažní plochy bylo věnováno bydlení. Žádné další regulace nejsou definované.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?