17.

Ateliér pro architekty a vizualizátory

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Kornélia Dousková, Ing. arch. Jan Dousek, Ing. arch. Barbora Říhová, Ing. arch. Radovan Záborský
Ateliér intuit architekti & Dousek-Záborský
Místo realizace Pod Fialkou, 150 00 Praha 5, Česká republika
Profese Architekti
Investor intuit architekti & Dousek-Záborský
Dodavatel Stavební práce KPJG s.r.o., truhlářské výrobky Devoto, nábytek Master&Master, Ton a pod.
Datum dokončení / kolaudace projektu Únor 2023
Fotograf Dalibor Hoffmeister

Tato realizace je výsledkem návrhu ateliéru pro architekty a vizualizátory. Návrh byl proveden samotnými uživateli ateliéru, kteří prostorům věnovali zvláštní péči. Objekt rovněž slouží jako showroom pro jednotlivé materiály, nábytek a osvětlení. Ty jsou používány architekty i vizualizátory ve svých projektech. Klienti architektů – kteří sem přicházejí na schůzky nebo prezentace architektonických návrhů – si zde mohou ověřit reálnost prvků a vidět, jakým způsobem lze pracovat s prostorem jejich domovů nebo s komerčními prostory.

Díky přirozenému osvětlení se v horním patře nacházejí prostory, v nichž se každodenně tvoří a navrhuje. Dolní prostory představují zázemí – společné WC se sprchou pro všechny kolegy, zasedací místnost, sklad, serverovna a garáž pro motorky.

Jelikož architekti a vizualizátoři tráví v ateliéru mnoho hodin denně, jsou pracovní stoly polohovatelné. V kuchyni v tomto patře je také skrytá šachta pro rozvody, stejně jako malý sklad materiálových vzorků a katalogů. Samozřejmě nechybí prostor na odpočinek v podobě relaxačních křesel a jídelní stůl pro společné pracovní obědy.

Interiér ateliéru byl navržen kolegy společně a odráží jejich osobní styl. Při návrhu se využily stávající materiály a odkrytý beton. Minimalizovány byly dekorativní dřevěné prvky. Přesto prostor působí velmi útulně, prosvětleně a prostorně.

- V rámci stavebních úprav bylo navrženo odstranění všech sádrokartonových podhledů a příček. Tím došlo ke zvětšení světlé výšky a prohloubení prostoru. Pod materiály se nachází monolitický strop a stěnu držící svah, v němž je budova umístěna. Toto opatření současně přispělo ke snížení teploty v prostorách – objekt je orientován na jižní stranu a často se přehříval. Důležitou částí byla pečlivá práce stavební firmy při osazení obkladů. Ty byly navrženy tak, aby zapadaly k jednotlivým výrobkům nebo byly přesně umístěny uprostřed místnosti. Všude byly použity kamenické rohy a bylo důležité, aby každý předmět v místnosti svou polohou navazoval a odpovídal velikosti rastru obkladů.
- Vzhledem k přítomnosti odkrytého betonu v interiéru a použití různých druhů objektů a nábytku padlo rozhodnodnutí pro minimalistický vzhled podlahy. Byla zvolena polyuretanová stěrka, která je snadno udržitelná. U ní lze přizpůsobit její vzhled „flekovanosti“, zvolit přesnou barvu podle NCS vzorníku. Zároveň je příjemná na dotek. Tento měkký materiál byl použit i ve sprchovém koutě a vylit do sprchového žlabu, takže se materiál propisuje v obou patrech ateliéru.
- Pro minimalizaci stavebních úprav na fasádě byla zachována původní podoba oken, stejně jako jejich uspořádání a dekorace. Parapety byly nahrazeny truhlářskými prvky z tuplované překližky. Tento dekor se nachází také na standardním nábytku otevřených i uzavřených knihoven. Z tohoto důvodu jsme jej chtěli opětovně použít v interiéru.
- Velká pozornost byla věnována osvětlení, a to jak v návrhu, tak při samotné realizaci. Jde totiž o denní součást pracovního prostředí. Architekti počítali s tím, aby umělé osvětlení nebylo směřováno jenom dolů, ale využívalo i odrazové plochy. Velké třímetrové svítidlo nad pracovními stoly osvětluje dolů i nahoru a lze jej stmívat. Tímto způsobem chtěli autoři vytvořit co nejpříjemnější prostředí pro tvorbu architektury a vizualizací. Zaměřili se také na různé typy osvětlení v zasedací místnosti. Zde je navrženo kruhové závěsné svítidlo s difuzéry pro vyzařování světla nahoru nebo dolů podle potřeby dané události. Při prezentaci na televizi slouží ambientní osvětlení pod stropem. Zde je předstěna snížena o 15 centimetrů a skrytý LED pás poskytuje zdroj světla, který není vidět.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?