6.

Organica

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Ludvík Seko, Ing. arch. Jan Schindler, Ing. arch. Ladislava Hadačová
Ateliér Schindler Seko architekti
Místo realizace nám. Biskupa Bruna 3399/5, 702 00 Moravská Ostrava a Přívoz
Investor Contera
Dodavatel Contera
Datum dokončení / kolaudace projektu Červenec 2023
Fotograf Filip Šlapal

Organica je umístěna na urbanisticky rozvolněné ploše , což umožnilo návrh svébytného solitéru. Jedná se o téměř čtvercový pozemek, který je na severní straně ohraničený budovou OC Fórum Nová Karolína, na jižní straně jej vymezuje linie severní fasády Trojhalí. Na východní straně pěší zóna vedoucí z náměstí Biskupa Bruna k Trojhalí, kde mezi budovou Organicy a pěší zónou vznikl příjemný park tvořený kruhovými zelenými plochami , které se propisují i do átria navrhované budovy. Na západní straně je pozemek ohraničený hlavní komunikací a proto v tomto místě je umístěna technická fasáda budovy.
Ve volných nárožích se budova vypíná zatím co ve středních částech pozemku stahuje dovnitř, tak aby mezi budovami vznikl příjemný prostor-park, výhled z kanceláří do zeleně.
Uvnitř budovy je navrženo Kruhové centrální átrium, které slouží jako hlavní ,,křižovatka,,. Přístupy do hlavních provozů budovy vedou hlavně z átria. Další pohyb po parteru je orientován též kolem skleněné fasády v átriu, umožňuje tak návštěvníkům a zaměstnancům budovy neustálý kontakt s exteriérem. Koncept objektu je postaven zejména v parteru na silném principu prolnutí exteriéru a interiéru. Tento princip je pak zopakován i na terase v 6NP, kde terasy porostlé bujnou zelení svými zálivy zabíhají do půdorysu a naklání fasády tak, aby byl v co největší míře výhled orientován právě do těchto ploch. Park na východní straně slouží jako příjemný pobytový prostor, zeleň umístěna v těchto dvou místech nabízí útočiště pro drobné ptactvo a hmyz. Organica je protkána slunečním svitem a prostupuje jí zeleň v mnoha formách. Budova má jemně ustoupený parter vůči nadzemním částem, vytváří tak malé loubí pro partery orientované v této části budovy. Uprostřed této fasády je umístěný vstup do átria, do kterého Vás plynule navedou oblouková skla prosklené fasády. Vstup jemně svírá prostor, který s napětím odhalí velkolepé átrium. Kontext poněkud drsného ostravského urbanismu je díky tomuto novému tvaru/hmotě decentně doplněn o jemnější křivky. Typická podlaží, ve kterých se počítá s umístěním kancelářských prostorů mají minimalizovaná a v co největší míře do tmavých částí umístěna jádra obsahující výtahy, schodiště, šachty a společné toalety. Výtahové loby má zakřivený tvar a je orientováno kolmo na fasády a umožňuje tak dennímu světlu proudit do výtahového lobby z obou stran, a při vstupu do kancelářských prostor, přímý kontakt s exteriérem. Šesté podlaží je ustupující s terasou a výhledem na Lysou horu.

Nepodsklepená část je založena na dvojici pilot. Budva je navržena jako železobetonový sloupový skelet doplněný o čtyři tuhá schodišťová jádra, většina sloupů je uspořádána radiálně do středu budovy a zbytek sloupů lemuje obvod budovy. Budova má šest nadzemních podlaží- poslední ustupující a technologickou střechu se skleněnou zástěnou částečně zakrývající technologie. Parkovací stání v podzemních garážích jsou umístěna radiálně a umožnují tak většině nosných konstrukcí projít ze suterénu až do posledního nadzemního podlaží. Stropní desky jsou se skrytými hlavicemi-zjednodušení tvaru monolitu a urychlení výstavby. V atriu, v parteru a v 6NP je hliníková sloupko příčková fasáda v černé barvě, zasklená trojsklem a v neprůhledných částech izolačním panelem. Většina fasád je segmentová s výjimkou několika modulů u vstupu do atria, kde je ohýbané sklo. Fasáda v atriu bude větraná pomocí pevných klapek na celou výšku podlaží, které jsou rozmístěné ob modul, tzn. každé tři metry. Rastr fasády je přibližně 1,5 metru. Speciální je fasáda na vnějšku budovy, která je tvořena ,,zuby". Tyto zuby jsou realizované jako samostatné na sebe navazující elementy vycházející z rámové okenní konstrukce. Na stavbu jsou tyto dílce dopravovány jako celek a poté už jen zaskleny po dobu montáže. Segmenty se skládají ze dvou částí, kde delší část tohoto panelu je zasklena trojsklem, kratší část je opět pevná hliníková klapka sloužící k provětrávání budovy. Fasáda je z vnější strany opatřena venkovními žaluziemi tvaru C a z vnitřní strany interiérovými screenovými roletami. Venkovní žaluzie reagují na vítr a slunce, ale lze je ovládat i z interiéru budovy. Dominantním prvkem fasády je "one and only" provětrávaná fasáda horizontálních říms. Římsy budou oplechované nerezovým perforovaným plechem tloušťky 1,5 mm, osazeným na atypickou zakrouženou ocelovo-hliníkovou podkonstrukci, která je zateplená tepelnou izolací. Nad úrovní 6. NP se nachází samostatná akustická nadstavba, která je realizovaná jako nadsazovací hliníková konstrukce na nosné ocelové sloupy. Zasklení bude vizuálně plynule navazovat na fasádu 6. NP.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu BREEAM EXCELLENT

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?