4.

Aqua v parku Kyjov

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Václav Navrátil, Jan Sedláček
Ateliér SENAA architekti, s.r.o.
Místo realizace Mezivodí 2029, 697 01 Kyjov
Investor Město Kyjov
Dodavatel Sdružení Metrostav a.s. a Metrostav DIZ s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Září 2023
Fotograf BoysPlayNice

Aquavparku je sportovně relaxační centrum, které vzniklo modernizací venkovního městského koupaliště a novostavbou krytého plaveckého bazénu. Jeho historie spadá do počátku 20. století, kdy zde vnikly říční lázně. Je citlivě zasazeno do rozhraní stávající městské struktury a parku v centru Kyjova, obklopen stoletými stromy. Díky novému provoznímu uspořádání je stávající plocha využita na maximum. Lidem je tak nabídnuto atraktivní sportovně relaxační vyžití v přímém kontaktu s parkem a díky umístění v centru města nabízí i dobrou dostupnost.

Stavba zapadá do kontextu okolní zástavby a nenarušuje její celkový charakter. Lineární uspořádání a jemná členitost stavby se rozprostírá podél ulice Mezivodí a zároveň ji ukončuje. Nový předprostor bazénu je umístěn na hlavní pěší a cyklistické trase vedoucích do centra města. V rámci jeho revitalizace byla obnovena alej stromů, úprava zpevněných ploch a doplnění mobiliáře. Návštěvníci bazénu i kolemjdoucí mohou kdykoliv vstoupit a vychutnat si kávu na jedné z venkovních teras přístupné ze vstupní haly.

Formu zjemňuje obklad fasády z cihelných pásků a zlatě zbarveného prolamovaného plechu. Tohle vše podporují průhledy skrze stavbu, které vizuálně propojují areál venkovního koupaliště s předprostorem bazénu. Hmota vnitřní bazénové haly je vůči celému objemu stavby otočena
o devadesát stupňů a vybíhá do zeleně venkovního areálu. Celoplošné zasklení bazénové haly umocňuje pocit propojení vnitřního a venkovního prostoru. Architektonický návrh také počítá s postupným zatraktivněním stavby bazénu na dalších 10 let.

Budova vnitřního bazénu je rozdělena na tři hlavní části – plavecký bazén, zážitkový bazén
a wellness. Hlavní plavecký bazén má 5 drah o délce 25 m. Zážitkový bazén nabízí lavice
s masážními tryskami, bazénové chrliče a dojezd tobogánu. Součástí je také vířivka a na své si přijdou i nejmenší v dětském brouzdališti. Návštěvníci si při pobytu v bazéně mohou užít příjemných výhledů do přilehlého parku a zeleně venkovní části areálu.

Ve wellness se nachází 5 saun - tropická, solná, aroma, turecká parní lázeň a finská ceremoniální sauna s výhledem na letní koupaliště. Všechny tyto sauny mají různou velikost
a teplotu a jsou rozmístěné tak, aby vytvářely intimní zákoutí. Návštěvníci tak zde najdou maximální klid a soukromí. Součástí wellness je i ochlazovací bazének, relaxační místnost s hvězdným nebem z barrisolu a návštěvníkům je umožněn i výstup na tři venkovní terasy.

Založení je provedeno na vrtaných pilotách o průměru 600mm. Vzhledem k vysoké hladině podzemní vody je spodní stavba monolitická bílá vana z vodostavebního betonu Permacrete. Nadzemní část je z montovaného železobetonového skeletu s vyzdívkami. Bazénová hala je opláštěná CLT panelama s tepelnou izolací z minerální vaty. Obvodové stěny přízemí jsou zatepleny kontaktním fasádním EPS s cihlovými pásky. Druhé patro má provětrávanou fasádu s profilovaným plechem zlaté barvy. Na plochých střehách je umístěna FVE a extenzivní zeleň.
Bazénové vany letní části i interiérové jsou provedeny v nerezu.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy A
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?