1.

Černý horský dům

Kategorie projektu ‐ Rodinný dům

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů architektonický ateliér
Ateliér Van Stajpen Architecture
Místo realizace Moravskoslezské Beskydy
Investor Soukromá osoba
Dodavatel Subdodavatelsky + svépomocí
Datum dokončení / kolaudace projektu Září 2023
Fotograf Michal Šteflovič, postprodukce Pixl

Smělý rodinný dům v horském prostředí byl koncipován pro mladou čtyřčlennou rodinu, jejíž požadavkem bylo vytvořit moderní objekt s důrazem na bezúdržbovost a odolnost vůči klimatickým vlivům. Právě snaha trávit aktivně volný čas v okolním prostředí formoval hlavní myšlenky konceptu.
Hmotově je objekt navržen dle klasického místního archetypu (sedlová střecha, jednoduchá hmota, obdélníkový tvar hlavní části). Převládající černá barevnost objektu je inspirována původními horskými dřevěnými stavbami, které bývaly nejčastěji opatřeny dehtovým tmavým nátěrem. Vertikální hliníkové fasádní pásy navazují v minimalistickém pojetí na střešní rovinu a nabízí bezpečný odvod dešťových vod v soklové části, kde je obsažen specifický detail v podobě liniového zapuštěného žlabu. Pokud by se atmosférické srážky větrem dostaly až na výplně otvorů, nepředstavuje to bezúdržbovým hliníkovým oknům žádný větší problém. Tmavý zrnitý odstín plechu z dálky může evokovat vzhled tradičního opalovaného dřeva. Fasáda je navržena s důrazem na udržitelnost, stálost a je plně recyklovaná. Odkaz na blízkost rázovitého průmyslového kraje se na vnějším vzhledu promítá vystouplými cortenovými tvary (vikýře, vstupní stříška, lemování kolem HS portálu). To také zjemňuje celkový surový tmavý vzhled hliníkového pláště. Garážové stání je do domu připojeno v jeho severním rohu kontrastní šedou fasádou v dekoru zdrsněného mikrocementu. Zdánlivou jednoduchost konceptu doplňují jedinečné detaily, jako je fasáda bez jediného viditelného vrutu, vykonzolované smaltované zasklení, levitující betonová terasa, zabudované cortenové prvky nebo hromosvod v černé barvě fasády.
Interiérové řešení je již zcela v kompetenci industriálního designu. V domě se nachází převládající bílé plochy kontrastující s černým dřevem, betonovým pohledovým stropem, betonovou podlahou a černými doplňky. Vnitřní parapety oken jsou tenkostěnné kovové, stejně jako materiál oken. Obytná část je rozdělena na část přízemní, rušnou, kde se nachází obývací hala s kuchyní, hygienické zázemí, prádelna a technická místnost spojující dům s garáží. Středobodem obývacího pokoje je arkýřové sedací okno, čímž se prostor zvětšil mimo půdorys objektu. Patrová klidná část obsahuje pokoje a ložnici spolu s potřebným hygienickým zázemím. Půda je využívána jako pracovna s posilovnou a sezónním skladovacím prostorem.

Trendem dnešních rodinných domů je důraz na energetickou nenáročnost. Dům byl navržen konstrukčně jako pasivní dům s ohledem na horské prostředí bez řízení rekuperace. Obvodové konstrukce jsou navrženy z akumulačních jednovrstvých cihlových tvárnic (skladba difúzně otevřená). V budoucnu by měla být rozšířena energetická koncepce domu o fotovoltaický systém a vertikální větrné turbíny, které by z domu mohly vytvořit energeticky soběstačný objekt. V současnosti je dům vytápěn akumulačním krbem s dotápěním elektrickými rohožemi v podlahách.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy A
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?