164.

Rekonstrukce bytu na Vinohradech

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Dan Merta
Ateliér Studio MA s.r.o.
Místo realizace Praha 2 - Vinohrady
Investor Soukromá osoba
Dodavatel Vlad Building Solutions - Praha, Němec interiors s.r.o., Koupelny Flexi s.r.o., Concrete Group s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Září 2022
Fotograf Václav Novák

Byt pro mladou rodinu na Vinohradech v bytovém domě z druhé poloviny 19. století prošel kompletní rekonstrukcí, která měla za cíl odstranit vrstvy původních stavebních zásahů, maximálně využít velkorysou dispozici a zejména svým designem reagovat na zadání investora vytvořit příjemné bydlení v kompozici dřeva, betonu, barev tmavších odstínů a pokojových rostlin.
Byt 3+1, ve kterém se za poslední dekády vystřídalo více majitelů, byl prostorný, nicméně nebyl využitý jeho možný prostorový potenciál.
ové prostorové řešení vstupní části bytu vycházelo ze zadání investora, mít 2 plnohodnotné koupelny s novým podlahovým vytápěním. Toho bylo docíleno spojením komory s WC, kde nově vznikla jedna větší koupelna s prostorným sprchovým koutem, toaletou, umyvadlem a úložným prostorem v nice. Ve druhé koupelně pak bylo stavebně vytvořeno místo pro novou toaletu, dále byla vytvořena velká nika pro vestavbu úložných prostor se zrcadlem pro optické zvětšení koupelny a byla zde instalována nová černá vana. Obě koupelny jsou materiálově shodně řešeny a to v kombinaci betonové stěrky, velkoformátového tmavého obkladu a dřevěné dýhy.
Kuchyň s jídelnou byla jedinou místností v bytě, kde bylo třeba doplnit nové parkety. Najdeme zde nově prostornou kuchyňskou linku širokou 5 m v dekoru tmavě šedé barvy v kombinaci se dřevem. Zajímavostí je pak lem kuchyně spojený s pracovní deskou, kdy celý tento prvek je konstrukčně tvořen MDF deskou, na kterou byla dána perlinka s lepidlem (pro zamezení praskání spojů) a finální povrch je tvořen stejnou stěrkou jako v koupelnách (pouze barevně odlišnou) s finálním zalakováním speciální lazurou pro náročný kuchyňský provoz.

Původní dispozice měla širokou chodbu 1,6 m, ze které se vcházelo do nevyužité komory, samostatné toalety a koupelny s vanou bez záchodu. Chodba byla nově doplněna velkou dřevěnou vestavěnou skříní s úložným prostorem, skrz kterou se vchází do kompletně přepracovaných koupelen. V rámci této truhlářské vestavby pak bylo vyřešeno i technické zázemí bytu, kde je zde nově schován plynový kotel i rozvod datové sítě a centrála Smart Home. V chodbě byla také instalována nová podlaha, kdy stávající dlažba byla vyměněna za litou stěrku plynule přecházející bez prahů do koupelen.
Originální původní dveře byly kompletně zrepasovány a natřeny do šedé barvy, stejně jako topení v celém bytě, za účelem barevného sjednocení.

Do ložnice byla nově dispozičně přidána šatna. Samotné místo pro spaní je tvořeno na míru vyrobenou postelí v dekoru dřeva. Cílem bylo navrhnout ložnici co možná nejvíce čistou a jednoduchou pro klidný odpočinek majitelů.
Velký důraz byl kladen na kompletně novou světelnou instalaci v rámci celého bytu. Všechna svítidla jsou samozřejmě skrze Smart Home ovladatelná, stejně jako chytré hlavice radiátorů. Velkým bonusem je pak vlastnost světel automaticky měnit v průběhu dne svoji chromatičnost dle cirkadiánního rytmu a zpříjemnit pobyt v bytě. Ráno tak světla svítí modře, s večerem pak pomalu přecházejí až do oranžové barvy.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?