136.

Komunitní centrum Vyšní Lhoty

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Adam Lokajíček, Adéla Lokajíčková
Ateliér Van Stajpen Architecture
Místo realizace Vyšní Lhoty
Investor Obec Vyšní Lhoty
Dodavatel Tokamastav
Datum dokončení / kolaudace projektu Leden 2022
Fotograf Kolibík Photo

Při návrhu jsme se na daný objekt zaměřili do větší hloubky. Zanalyzovali jsme provoz mateřské školky a jídelny. Dále jsme stanovili rozsah použitelnosti stávajícího mobiliáře a vyhodnotili potřebu komplexní výměny.

Jelikož neměl být předmětem stavebních úprav zásah do fasády, vycházeli jsme z rozmístění stávajících dvou vstupů do objektu. Kancelář ředitelky jídelny jsme přesunuli do části mateřské školky a v nově vzniklém prostoru jsme vytvořili knihovnu. Do původní chodby se zbytečně velkorysými a prázdnými prostory jsme umístili kuchyňku pro potřeby komunitního centra, věšáky na oblečení a zeleň.

Při požadavku na co největší mobilitu a multifunkčnost jsme se zamysleli nad tím, jak propojit nové prostory se školkou a zároveň zachovat intimitu při soukromých akcích. Hlavní sál vznikl v místě bývalé knihovny v návaznosti na hernu školky. Na chodbě vzniklo nové hygienické zázemí a to stávající pro školku bylo značně upraveno. Děti ze stávající herny mateřské školky mohou plynule přecházet do komunitního sálu za nově vzniklými dveřmi, aniž by musely vyjít na chodbu. Aby dveřní otvor v ose hlavního sálu prostor příliš nerozbíjel, byl skryt za pomoci bezúchytkového kování, a zcela tak splývá s obložením

interiéru je před sebe postavena hra kontrastů (černé a bílé), která je zjemněna spojujícím prvkem v podobě borové překližky. Středobodem komunitního sálu je logo obce Vyšní Lhoty (býk) vyřezané na CNC fréze do borovice. Podhled svým tvaroslovím rámuje obklad stěn a vestavných skříní. Zde je v kontrastu provedena překližka, černé LED kruhy a bílé akustické perforované desky s přidanou hodnotou technologie pohlcující CO2 a formaldehyd.

Přehřívání prostor zmírňují zapuštěné rolety. Stávající topná soustava je ve všech místnostech schována za obklad pod okny. Překližkový obklad pokračuje do prostor chodby, kterou zjemňuje vegetační ostrůvek. Nápisy v jednotlivých místnostech jsou zde důmyslně slazeny s celkovým konceptem (vyřezány do překližky). Celá chodba je zjemněna obloukovou kopilitovou příčkou, která do celého prostoru vpouští přirozené osvětlení z nové kuchyňky. Podlahové prostory jsou sjednoceny v šedé barvě v kombinaci zátěžového vinylu a keramické dlažby v chodbě a hygienických prostorech. Na obou záchodech, kde je převládající barva bílá, je propsán rukopis hlavního sálu, překližka.

Mobiliář
Odkaz na místní beskydskou dřevinu, borovici, je propsán také do vnitřního mobiliáře. Knihovnické racionální bílé sestavy jsou dotvořeny vloženými bloky z truhlářské překližky. Borová dýha se projevuje na stohovatelných židlích. Borovice se také nachází na stolech, v kuchyňské sestavě a nápisech na chodbě. Stavební žebírková ocel (slangově roxor) je v navržených prostorech brána jako odkaz na průmyslový rázovitý kraj. Objevuje se zde v nenápadných detailech, například jako rozpěra u knihovnických sestav, držadlo nakloněných knížek nebo atypický držák deštníků v zádveří. Pocit industriálna a surovosti je v knihovně umocněn přiznanou kabeláží a hrou zavěšených světel.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?